Међународни фолклорни фестивал ветерана „Коло се вије“ одржан у Прешерновом позоришту

Међународни фолклорни фестивал ветерана „Коло се вије“ одржан у Прешерновом позоришту

Међународни фолклорни фестивал ветерана „Коло се вије“, четврти по реду, одржан је 16.02.2019 године у Прешерновом позоришту у Крању. Дворана позоришта је била попуњена, што говори да културни догађај на задовољство организатора КД Брдо из Крања привлачи пажњу љубитеља фолклора.

Велико задовољство је организатору чинило и присуство замјеника градоначелника града Крања, господина Јанеза Чернета, дугогодишњег одборника града Крања и члана државног одбора господина Игора Велова, одборника града Крања госпође Наде Средојевић, као и бројних других представника фолклорних и културних организација.

Весело и хумором прожето вођење програма се одвијало на Српском језику, а аутор и водитељ програма је био Словенац италијанског поријекла Тони Дел Фабро; што фестивалу улијева карактер међународног већ кроз саму бесједу.

Програм су чиниле следеће тачке:

 • КД Брдо Крањ, Игре из Груже. Аутор кореографије Дејан Јовић, музички аранжман Дејан Косић, а умјетнички вођа Дејан Бодирожа
 • ХКУД Комушина Шкофја Лока, Игре из Комушине. Аутор кореографије Ката Пауревић, музички аранжман Фрањо будимир и Илија Јелић. Умјетнички вођа Ката Пауревић.
 • СКД Петар Кочић Крањ, Игре из Шумадије. Аутор кореографије Јован Мијалковић, музички аранжман Марко Чушин, умјетнички вођа Снежана Максимовић.
 • Фолклорна група пензионерки савеза Словенаца у Мађарској, Порабске игре. Аутор кореографије и умјетнички руководилац је Драгица Коларич.
 • КУД Уна Нови Град (Република Српска), Игре из Димитровграда. Аутор кореографије је Зоран Зубер, а умјетнички вођа Синиша Јованић.
 • МКД Св. Ћирило и Методије Крањ, Ората копата. Аутор кореографије Стојко Митковски, а умјетнички вођа Миладин Младенов.
 • КУД Уна Нови Град. Мушка пјевачка група, Подгрмечке и Крајишке пјесме.
 • СКПД Свети Сава Крањ, Игре из Баната. Аутор кореографије Данијел Вучићевић, музички аранжман Здравко Ранисављевић. Умјетнички вођа групе је Данијел Вучићевић.
 • КУД Коловит Градишка (Република Српска), женска пјевачка група „Бисер“
 • КУД Коловит Градишка (Република Српска), Игре из Владичиног Хана. Аутор кореографије и умјетнички вођа фолклориста је Мирко Борјановић.
 • КД Брдо Крањ, Игре из Црне Траве. Аутор кореографије и умјетнички вођа је Дејан Бодирожа, а музички аранжман Вања Диздаревић.

У шареноликом програму су извођачи показали не само вјештине приказивања и његовања традиције, већ и способности очувања духа и тијела уз игру и пјесму, фолклорне елементе који имају благодарне и позитивне утицаје на појединца, како извођача тако и посматрача.

У завршници програма се присутнима обратио предсједним Културног друштва Брдо, господин Митар Вујиновић поздрављајући све присутне. Посебне поздраве је упутио представницима Општине града Крања замјенику градоначелника господину Јанезу Чернету и одборнику града Крања госпођи Нади Средојевић, те члану државног одбора господину Игору Велову.

Предсједник Вујиновић је поздравио гостујуће фолклорне групе, а са посебним жаром је говорио о побратимљеном КУД-у Коловит из Градишке. КД Брдо његује тијесну сарадњу са овим друштвом, а више о томе можете прочитати у чланку о међусобној посјети. Митар је поред поздравног говора искористио прилику да се захвалим свим учесницима и публици, да упути ријечи хвале заслужним појединцима КД Брдо, као и да се захвали пријатељима који су помогли реализацију фестивала, а то су:

 • Паркертарство Савановић,
 • Сибит, информацијска решења, Љубљана
 • Кнауф Инсулатион д.о.о., Шкофја Лока
 • Огревање Марјан, Чирче
 • ГИС градње, Љубиша Гојковић
 • Грил Центер Крањ
 • Давидов Храм, гросистична продаја хране и пића
 • Болд д.о.о., рекламно предузеће

Послије успјешно завршеног фестивала су се извођачи и гости упутили и ресторан Реина, гдје је организатор приредио вечеру и забаву за учеснике уз музику.

Текст и фото: Миодраг Кондић

подијелите садржај:

 1. Dragan Đerić каже:

  Odlično napisano. Obuhvatio si sve dešavalo, tako da i oni koji nisu bili na festivalu mogu dobiti pravu
  sliku onga što se dešavalo u “ Prešernovem gledališču”.
  Pozdrav,
  Dragan

 2. Dobrila Cvijanović каже:

  I svaki put,kad gledam najmlađe na sceni,obučene u predivne šarene nošnje mi kane koja suza i ubrza aritmija srca,a ništa manje nisam ravnodušna i na ove prelijepe slike veterana,na njihov pogled koji poručuje;“Mi hoćemo,želimo i možemo,ovo što ste vidjeli i mnogo više“!!!
  Predivno,sve pohvale organizatoru,želim vam mnogo uspjeha u daljnjem radu i jedan veliki prijateljski pozdrav…

 3. Миодраг Кондић каже:

  Хвала Драгану на похвалама,
  хвала и Вама Добрила на искреним и лијепим ријечима и жељама.
  Остајте у весељу до следећег сусрета!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније