Годишњи концерт КУД „Младост” Љубљана (фотогалерија)

Годишњи концерт КУД „Младост” Љубљана (фотогалерија)

Након вишегодишње паузе Културно умјетничко друштво „Младост” из Љубљане одржало свој Годишњи концерт

Овај, за друштво велики и веома значајан догађај био је 16. марта 2024. у Центру културе Шпански борци у Љубљани пред око четири стотине посјетилаца и гостију који су имали прилику да виде учешћа свих фолклорних група КУД „Младост”, као и гостију из Крања и Клагенфурта. За Годишњи концерт било је велико интересовање како чланова друштва, родитеља, тако и других љубитеља фолклорне умјетности, односно народних игара и пјесама.

Прво се на сцени појавила Пјевачка група КУД „Младост” која је отпјевала пјесму „Што гу нема Цвета”, музички аранжман Вања Диздаревић, умјетнички руководилац: Снежана Максимовић. Након њих извођачки ансамбл КУД „Младост” одиграо је кореографију под називом: „Ђурђевдан у Пасјану” – Игре са Косова, аутор кореографије: Дејан Милисављевић, музички аранжман: Мирољуб Тодоровић-Јиммy, умјетнички руководилац Бојан Антонић.

Послије уводног дијела публици и гостима обратила се Снежана Максимовић, која је водила програм Годишњег концерта. У свом поздравном говору рекла је:
Поштовани посетиоци, драги гости, љубитељи традиционалне игре, песме и музике, родитељи, пријатељи, добро вече. У времену сивила и на неки начин ускраћене слободе, схватили смо колико смо у друштву заправо потребни једни другима, колико нам је недостајало да се ухватимо за руке и у колу заиграмо, да се загрлимо, запевамо и поносно се дружимо. Срећна сам што могу поново да изговорим реченицу, добродошли на наш концерт. После ове животне лекције, поново смо пронашли време за оно што нас истински радује и повезује, а то је игра, песма и музика, наш циљ којем смо предани од самог почетка. Вечерашњи број у сали говори о томе да и даље подржавате наш рад и да сте верни „Младости.“ срдачно вас све поздрављам а посебан поздрав нашим драгим гостима, а то су: Зоран Јанковић, градоначелник Љубљане, Горан Марковић, отправник послова у амбасади Републике Србије, Златомир Бодирожа, председник Савеза српских друштава Словеније, протојереј Борислав Ливопољац, парох љубљански.
Захваљујем се бројним спонзорима и донаторима који нас подржавају и помажу нам у нашем раду: Јавни фонд Републике Словеније за културне делатности и Министарство културе Републике Србије који су финансијски подржали овај пројекат, Министарство спољних послова републике Србије – Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, Градска општина Љубљана, Дадоград д.о.о, Радград д.о.о, Пица дом, Лесковачки жар Кордун, Жаре – сервис спортске опреме, Ла фоод, Фруцтал, Паркетарство Ненад, Рестаурација Ел цласицо, Видак Симић, Жељко Пијетловић, сви родитељи који су донирали на пикнику.
Од септембра месеца, својски смо се трудили и радили да надокнадимо све пропуштено, а вечерас на неки начин беремо и плодове свога рада. Заједно са нашим гостима уживаћемо у лепоти различитости и креативности како би сачували наше српско културно наслеђе, а наш пут следеће најмлађи који и настављају вечерашњи програм. Уживајте!

Затим је на бину позвала Зорана Јанковића, градоначелника Љубљане, који је поздравио све присутне и пожелио учесницима срећан наступ.

Снежана Максимовић је позвала Горана Марковића, отправника послова у Амбасади Републике Србије, који је такође пожелио добар наступ свим фолклорним групама и захвалио се КУД „Младост” да ради на очувању српске традиције и културе.

Након поздравних говора гостију Снежана Максимовић је најавила најмлађе учеснике у програму, а то су били чланови млађег дјечјег ансамбла „Цицибани” који су се представили „Дечијим пјесмама и играма из Србије”, аутор кореографије Александра Ћирковић, музички аранжман Вања Диздаревић, умјетнички руководилац Александра Ћирковић. Својим симпатичним наступом имали су веома велику и бурну подршку свих гледалаца, а посебно родитеља и родбине.

Послије „Цицибана” на ред су дошли чланови омладинског ансамбла КУД „Младост”, који из себе имају велики број учешћа на разним догађајима и приредбама. У свом првом наступу ове вечери приказали су кореографију која носи назив „Игре из Владичиног Хана”, аутор кореографије Милорад Руњо, музички аранжман Жанијел Шубља, умјетнички руководилац Бојан Антонић.

На ред је дошла још једна дјечја група, они мало старији, који су се представили кореографијом „Игре из Ужица”, аутор кореографије Бојан Антонић, музички аранжман Вања Диздаревић, умјетнички руководилац Анђела Серенчеш.

Након њих на сцену су ступили гости из Крања, чланови омладинског ансамбла културног друштва „Брдо”, који су се љубљанској публици представили са кореографијом „Игре из Пчиње”, аутор кореографије Милан Гламочанин, музички аранжман Жанијел Шубља, умјетнички руководилац Милан Гламочанин. Својим наступом заслужили су као награду велики аплауз публике.

Свој премијерни наступ имали су чланови припремног ансамбла Куд „Младост”, који су веома лијепо и успјешно извели кореографију која носи назив „Игре из централне Србије”, аутор кореографије Бојан Антонић, музички аранжман Вања Диздаревић, умјетнички руководилац Катарина Јанковић.

Публици се поново обратила Снежана Максимовић која је навела:

Култура је попут цвета. Од нежне стабљике и пупољка до расцветане лепоте, која својим мирисом испуњава душу, срце разигра и живот лепшим и богатијим учини. Она је оно најлепше и највредније што сваки народ чува и преноси на генерације које долазе. Својим различитим облицима, попут дуге најлепших боја нуди ужитке, оплемењује и плете пријатељске везе међу појединцима и народима. Она је она. На око невидљива, а чврст и постојан мост који повезује, не познаје границе, својом снагом се шири, обогаћује и траје. Када нас живот однесе далеко од завичаја, када гнездо савијемо чак у другој држави, са собом носимо своју културу. Тако настају прелепи догађаји у којима уживамо, осетимо дашак топлине и припадања коренима, иако наше стабло под другим небом расте и плодове рађа.
Знате ли за оне тренутке када водите разговор са људима и дотакнете се једне посебне теме. Та тема у вашем саговорнику узрокује нешто предивно. Настане му сјај у очима и огроман осмех на уснама. То је када причате о нечему према чему гајите огромну количину љубави. За све нас је та посебна тема, фолклор! Фолклор је уметност, фолклор је више од тренинга, фолклор је више од обичне игре. Фолклор је нешто кад доживиш, једноставно живиш цео живот. Фолклор је круг који чува све што је смо и што ћемо бити. Фолклор смо ми сви.

Наставило се игром и пјесмом, на ред је поново дошао извођачки ансамбл који се овога пута представио кореографијом „Златиборка ја сам” – Игре из Ужичког краја. Аутори кореографије Горан Пауновић и Властимир Вељовић, музички аранжман Дарко Ћитић, умјетнички руководилац Бојан Антонић.

Још једна фолклорна група КУД „Младост” имала је свој премијерни наступ, а то су били чланови рекреативне фолклорне групе који су извели кореографију под називом „Игре из Лесковца”. Аутор кореографије Бојан Антонић, музички аранжман Вања Диздаревић, умјетнички руководилац Бојан Антонић.

Омладински ансамбл КУД „Младост” добио је још једну прилику, и искористио на свој начин, веома добро, а одиграли су кореографију под називом „Жоака дака поц” – Влашке игре из Радујевца, аутор кореографије Милорад Руњо, музички аранжман Жанијел Шубља, умјетнички руководилац Бојан Антонић.

Гости из Клагенфурта, чланови извођачког ансамбла Српског културног друштва „Завичај” приказали су лијепу кореографију која носи назив „На сеир момку и девојци” – Свадбени обичај Врањског поља, аутор кореографије: Слободанка Рац, музички аранжман: Дарко Ћитић, умјетнички руководилац Марко Смоловић. Публика је са великим симпатијама и аплаузом наградила госте из Клагенфурта.

И трећи пут на сцени се појавио извођачки ансамбл КУД „Младост”, прво је Пјевачка група, мушка и женска, отпјевала пјесму „Погледајде мој јаране”, музички аранжман Жанијел Субља, умјетнички руководилац Снежана Максимовић, а затим је извођачка фолклорна група одиграла кореографију„Голуб г’ка на јабука” – Игре из Босилеградског Крајишта, Аутор кореографије: Слободанка Рац,. Музички аранжман: Јулијан Рац, умјетнички руководилац Бојан Антонић.

Наступе фолклорних група КУД „Младост” пратио је оркестар у које су били Вања Диздаревић, контрабас, Вид Бањац, фрула и кларинет, Дејан Панић, хармоника, Стефан Самарџић, тапан и други….

На крају програма присутнима се поново обратила Снежана Максимовић, рекавши: „Друштво младост, отворено за свакога, примило је у загрљај било кога ко је желео бити део породице младости. И данас, кад се осврнемо уназад, не знамо шта је лепше. Да ли наше заједничко коло или стечена пријатељства, љубави и бракови који су се ту родили, а најлепше је када се све споји, шта човек више да пожели. У нашем друштву влада право другарство и пријатељство, али за сву ту хармонију потребан је и председник друштва. Молим господина Бојана Антонића да ми се придружи на сцени.

Бојан Антонић се у свом дирљивом и веома осјећајном говору захвалио публици на подршци, као и свим учесницима у програму, а затим подијелио захвалнице руководиоцима фолклорних група: Александри Ћирковић, Анђели Серенчеш, Аници Ђукић, Катарини Јанковић, као и Снежани Максимовић, умјетничком руководиоцу пјевачке групе.

Након тога уручио је захвалнице за учешће у програму гостима из Крања и Клагенфурта, Милану Гламочанину за КД „Брдо” Крањ и Владимиру Ћорићу за СКД „Завичај” Клагенфурт.

Бојан Антонић предсједник КУД „Младост” уручио је захвалницу Видаку Симићу, оснивачу и дугогодишњем предсједнику КУД „Младост”, као и Драги Војводићу, такође дугогодишњем предсједнику КУД „Младост”. За дугогодишњи и успјешан рад у друштву захвалницу је уручио и Душану Јовановићу, секретару друштва.

И тако се дошло близу краја овог лијепог програма, али не баш до самог краја, јер је преостало још једно пријатно и дирљиво изненађење за Бојана Антонића, које је Снежана Максимовић најавила ријечима:
Сваки тренутак вечерас био је доживљај за себе. Разиграно коло у којем се лепота младости, слила са лепотом ношње у слике које ћете надам се још дуго памтити. А најлепшу слику припремили су сва деца младости за свог уметничког руководиоца Бојана Антонића.

На бини су се окупили сви фолклораши КУД „Младост”, а у име свих Бојану Антонићу се захвалила Тамара Њењић, а преко пројекције приказан је филм са фотографијама и видео исјечцима о дјеловању друштва.

Снежана Максимовић је одјавила овај догађај рекавши: „Хвала свима што сте нам вечерас пружили оно најбитније. Вашу подршку и ваш аплауз.”

Дружење уз живу музику настављено је у гостиони „Портал” гдје је приређена вечера за све госте и учеснике у програму.

Текст и фото: Душан Јовановић

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније