22. фестивал фолклорних група ССДС

22. фестивал фолклорних група ССДС

У организацији Савеза српских друштава Словеније одржан је 22. фестивал фолклорних група ССДС

Овај веома значајан и велики догађај, како за Савез српских друштава Словеније, тако и за друштва која су чланови поменутог Савеза, одржан је 23. марта 2024. у Културном дому Нова Горица, пред око четири стотине гледалаца који су имали прилику да виде наступе дјечјих и извођачких ансамбала, који су приказали кореографије, односно српске народне игре и пјесме из разних крајева на којима живе или су живјели Срби.

Веома успјешан домаћин овогодишњег фестивала било је Српско културно друштво „Слога” из Нове Горице, које се са својим члановима побринуло да Фестивал протекне у најбољем реду, на задовољство и публике и учесника у програму. Требало је уложити много труда, воље и знања да сви они који су били на овом догађају буду задовољни и да из Нове Горице однесу лијепе успомене.

На самом почетку 22. фестивала фолклорних група ССДС присутнима се обратила Снежана Максимовић, водитељка програма, која је у свом поздравном говору навела:

Поштовани посетиоци, драги гости, љубитељи српске традиционалне игре и песме, добро вече. Добродошли на 22. Фестивалу фолклорних група Савеза српских друштава Словеније. Прошло је већ неколико година од како смо били у овој сали истим поводом због којег смо се окупили и вечерас.

Радује нас да се фестивал у организацији Савеза српских друштава Словеније  после дужег времена одржава поново овде у Новој Горици  и овом приликом захваљујем Српском културном друштву „Слога” на дивном домаћинству. Најлепша хвала и Градској општини Нова Горица,  савезу културних друштава Нова Горица за помоћ при организацији фестивала, те Јавном фонду Републике Словеније за културне делатности и Министарству културе Републике Србије за финансијску подршку у организацији фестивала

И овај фестивал као и претходних година је такмичарског карактера и оцењени ансамбли избориће право наступа на 26. Европској смотри српског фолклора дијаспоре и Срба у региону која ће се одржати 18. и 19. маја у МТС дворани, у Београду.

Поред извођачких ансамбала вечерас ћемо видети и оне који у стопу прате своје старије другаре, омладинске саставе српских друштава Савеза српских друштава Словеније.

Програме ансамбала оцењиваће и стручни жири, Игор Гудић кореограф и Иван Терзић етнолог.

Напоменула сам да су међу нама вечерас и драги гости који су се радо одазвали нашем позиву:
Само Турел, градоначелник Нове Горице, јереј Мирослав Ћирковић, парох новогорички, Горан Марковић, отправник послова у амбасади Републике Србије у Љубљани, Александар Гаталица, први саветник и аташе за културу у амбасади Републике Србије у Љубљани, Милинко Шпица, конзул у амбасади Републике Србије у Љубљани, Биљана Мариловић,  министар саветник у амбасади Босне и Херцеговине у Љубљани, Владимир Котуровић, Министарство спољњих послова републике Србије – Управа  за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, Владимир Кокановић, председник Савеза Срба Словеније 

У данашњем модерном времену нестају многе вредности народних обичаја и духа, који је народе сачувао столећима. Идентитет је она духовна бит по којој се разликујемо као појединци али и као заједница. Различитост чини богатство. Одговорност је на свакоме од нас. Мудрост ће нас поучити да се будућност у прошлости налази.

Чувајући мудрост прошлости, мост ка будућности градимо. Ако заборавимо себе и будућност ће заборавити нас. А будућност смо ми сами. Кад помислимо и говоримо о идентитету српског народа, најчешће споменемо косовски завет, светосавље, славу, ћирилицу. Ништа мање важна није ни традиционална игра и песма и музика па тако и ми наш програм настављамо кроз та три важна сегмента живота.

Након уводног поздрава и говора Снежана Максимовић је на бину позвала Сама Турела, градоначелника Нове Горице, који је у свом обраћању поздравио све присутне и честитао организатору и домаћину на организацији овако великог догађаја. Свим учесницима у програму, као и посјетиоцима пожелио је добродошлицу и да се лијепо и добро осјећају у Новој Горици посебно је истакао чињеницу да се и на овакав начин чува традиција и идентитет, а са оваквим догађајима богати и цјелокупни културни садржај Нове Горице.

Присутнима се обратио и јереј Мирослав Ћирковић који је навео значај оваквих окупљања који доприносе очувању традиције и свега онога што је везано на идентитет српског народа.

Горан Марковић, отправник послова у амбасади Републике Србије у Љубљани поздравио је све присутне и нагласио да се оваквим догађајима чува традиција и култура а преко тога јача и родољубље. На крају свог поздравног говора прогласио је 22. фестивал фолклорних група Савеза српских друштава Словеније отвореним.

Водитељка програма Снежана Максимовић најавила је прву фолклорну групу, а то су били најмлађи учесници Фестивала, чланови млађег дјечјег ансамбла Културно умјетничког друштва „Бела Крајина” из Чрномеља који су се представили кореографијом под називом „Игре из околине Лесковца”. Аутор кореографије је Бојан Раковић, музичког аранжмана Никола Кобас, а умјетнички руководиоци су Сњежана Бранисављевић и Бојан Раковић.

Слиједио је наступ мало старијих дјечјих група, а чланови старијег дјечјег ансамбла Културно умјетничког друштва „Младост” из Љубљане приказали су кореографију „Жоака дака поц”, влашке игре из Радујевца. Аутор кореографије је Милорад Руњо, аутор музичког аранжмана Дарко Ћитић, а умјетнички руководилац је Бојан Антонић.

Из Велења су стигли чланови старијег дјечјег ансамбла из Српског друштва „Др Младен Стојановић” који су одиграли „Игре из Груже”. Аутор кореографије је Борка Прокић, а умјетнички руководилац Зоран Јауз. Након њих на бини су се појавили чланови старијег дјечјег ансамбла Српског културно умјетничког друштва „Видовдан” из Љубљане, који су се представили кореографијом под називом „Влашке игре из Кобишнице”. Аутор ове кореографије је Жељко Крсмановић, музички аранжман урадио Дарко Ћитић, а умјетнички руководиоци су Данијел Серчић и Марија Тривунџа.

Са другог краја Словеније дошли су чланови Српског културног друштва „Марибор” из Марибора, а њихов старији дјечју ансамбл представио се кореографијом „Игре из Лесковца”. Аутор кореографије Ненад Ковачевић, музичког аранжмана Жанијел Шубља а умјетнички руководилац је Тијана Ковач.

Старији дјечји ансамбл Културног друштва „Брдо” из Крања приказао је кореографију која носи назив „Приказ покладних обичаја из горње Ресаве”. Аутор ове кореографије је Владимир Котуровић, а умјетнички руководилац Милан Гламочанин.

На ред су дошли извођачки ансамбли, који су учествовали, како је већ речено, такмичарски, да би изборили право учешћа на 26. европској смотри српског фолклора дијаспоре. И у овом дијелу први су наступили чланови Културно умјетничког друштва „Бела Крајина” из Чрномеља, овај пут са извођачким ансамблом који је одиграо кореографију „Прошета се Јовка Кумановка”, игре кумановског поља. Аутор кореографије Бојан Раковић, музичког аранжмана Никола Кобас а умјетнички руководилац је такође Бојан Раковић.

Извођачки ансамбл Културно умјетничког друштва „Младост” из Љубљане представио се кореографијом која носи назив „Златиборка ја сам” – игре из ужичког краја. Аутори кореографије су Горан Пауновић и Властимир Вељовић, а музичког аранжмана Дарко Ћитић, умјетнички руководилац: Бојан Антонић.

На овај Фестивал дошли су и гости из Вићенце, Италија, чланови Културно умјетничког друштва „Слога”, који су се публици у Новој Горици представили кореографијом под називом „Жоака дака поц” – влашке игре из Радујевца, аутор кореографије Милорад Руњо, музички аранжман Слободан Јеринић, умјетнички руководиоци Дарко и Стефан Марјановић.

Игром и пјесмом стигло се и до Београда, а за то су се побринули чланови извођачког ансамбла Културно просвјетно спортског и хуманитарног друштва „Вук Караџић” из Радовљице који су публици приказали кореографију „На васкрс у околини Београда” – пјесме и игре из околине Београда. Аутор кореографије Дамир Шиповац, музички аранжман урадио Жанијел Шубља а умјетнички руководиоци су Адријана Шучур и Сандра Јевтић.

Кореографијом под називом „Ајде Радо да легнамо”, игре и пјесме из лужничке долине, представили су се чланови извођачког анасмбла Српског културно умјетничког друштва „Видовдан” из Љубљане. Аутор кореографије Жељко Крсмановић, музичког аранжмана Дарко Ћитић, умјетнички руководилац је Жељко Крсмановић.

Извођачки ансамбл Српског културног друштва „Марибор” из Марибора извео је кореографију која носи назив „Шетнала се кузум Стана”  – игре из врањског поља. Аутор кореографије Саша Богуновић, музичког аранжмана Здравко Ранисављевић, а умјетнички руководилац је Ана Добријевић.

И тако се дошло до пред крај програма, а за сам крај наступа фолклорних група чланови извођачког ансамбла Српског културног друштва „Слога” из Нове Горице одиграли су кореографију „Ја сам српска кћи” – пјесме и игре из Жагубице. Ауто кореографије је Звездан Ђурић, музички аранжман урадио Владимир Милићевић а умјетнички руководилац ансамбла је Биљана Савић.

Након што су наступиле све фолклорне групе публици се обратила Снежана Максимовић рекавши: „Видели смо наступе свих фолклорних ансамбала, а сада позивам председника Савеза српских друштава Словеније, Златомира Бодирожу да вас поздрави и подели захвалнице за учешће свим друштвима.

Златомир Бодирожа је поздравио госте, публику и све учеснике у програму. У свом говору посебно је истакао чињеницу да идуће године Савез српских друштава Словеније обиљежава тридесет година свог постојања и рада, и да је у том периоду Савез, заједно са српским друштвима, постигао веома значајне резултате на подручју културе, очувања традиције и свега онога што чини идентитет српског народа. Честитао је свим учесницима на приказаном програму, а исто тако и домаћинима на доброј организацији и свему ономе што су уложили да овај Фестивал буде на задовољство свих. Затим је позвао на бину Илију Јанковића, предсједника СКД „Слога” Нова Горица и свим ансамблима подијелио захвалнице за учешће на 22. фестивалу фолклорних група Савеза српских друштава Словеније. Након тога захвалницу је уручио и СКД „Слога”, добром домаћину Фестивала.

У завршној ријечи и одјави фестивала Снежана Максимовић је рекла: „Поштовани посетиоци, драги гости, надам се да сте уживали у игри и песми свих који су имали прилику да нам покажу један део свог богатог репертоара. Кроз наша дружења и у будуће ћемо осмишљавати циљеве којима смо предани од самог почетка. Пожелимо срећу и успех у будућем раду свим учесницима, а вас позивам да нам се придружите на дружењу у спортском центру хит. До следећег сусрета, живели!

Послије завршетка догађања у Културном дому Нова Горица сви учесници у програму, као и посјетиоци, преселили су се у Спортски центар ХИТ у Шемпетру при Горици, гдје је била забава за све, уз живу музику Неше Радоњића и Бенда, а жири је засједао и давао коначне оцјене за наступ свих група, да би потом био одржан састанак жирија и умјетничких руководилаца фолклорних група.

Након тога услиједило је проглашење резултата које је обавила Снежана Максимовић. А резултати су следећи:

Дјечји узраст: Кореографија најближа изворном народном стваралаштву: „Приказ покладних обичаја из Горње Ресаве” Културно друштво „Брдо” Крањ.

Најбољи сценски наступ: Српско културно умјетничко друштво „Видовдан” Љубљана.

Приказ оригиналног костима: „Игре из Лесковца” Српско културно друштво „Марибор” из Марибора.

Резултати наступа дјечјих фолклорних ансамбала:

Освојено мјестоДјечији ансамблБрој бодова
1.КД „Брдо” Крањ93,25
2.СКУД „Видовдан” Љубљана92,75
3.СКД „Марибор” Марибор90
4.КУД „Младост” Љубљана86
5.СД „Др Младен Стојановић” Велење83,25
6.КУД „Бела Крајина” Чрномељ78

КУД „Бела Крајина” Чрномељ бронза, СД „Др Младен Стојановић” Велење и КУД „Младост” Љубљана сребро, КД „Брдо” Крањ, СКУД „Видовдан” Љубљана и СКД „Марибор” Марибор злато.

У категорији извођачких ансамбала резултати су:

Најбољи костим СКУД „Видовдан” Љубљана. Најбољи сценски наступ СКД „Слога” Нова Горица. Најбољи играчки ансамбл СКУД „Видовдан” Љубљана. Најбољи пјевачки ансамбл КПСХД „Вук Караџић” Радовљица.

Резултати наступа извођачких фолклорних ансамбала:

МјестоИзвођачки ансамбалбодови
1.СКУД „Видовдан” Љубљана97,75
2.СКД „Слога” Нова Горица93,25
3.СКД „Марибор” Марибор92,50
4.КПСХД „Вук Караџић” Радовљица91,50
5.КУД „Младост” Љубљана87,50
6.КУД „Бела Крајина” Чрномељ71

КУД „Бела Крајина” Чрномељ бронза, КУД „Младост” Љубљана сребро, СКУД „Видовдан” Љубљана, СКД „Слога” Нова Горица и СКД „Марибор” Марибор злато

Тако је прошао и тако је завршен 22. фестивал фолклорних група Савеза српских друштава Словеније. Друштвима која ће учествовати на 26. европској смотри српског фолклора дијаспоре у Београду желимо много успјеха и да нас својим учешћем и резултатима обрадују као и до сада.

Текст и фото: Душан Јовановић

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније