Коло се вије…

Коло се вије…

У организацији Културног друштва „Брдо” Крањ одржан Седми међународни ветерански фестивал

Фестивал  је  одржан  6.  априла  2024. у  препуној  дворани  Дома мјештана Примсково у Крању.  У најави програма Жељко Андрић, водитељ, поздравио је све присутне а затим позвао на бину Митра Вујиновића, предсједника Културног друштва „Брдо”, који је поздравио и представио госте на овом догађају, међу којима је био и Златомир Бодирожа, предсједник Савеза српских друштава Словеније, а затим је Жељко Андрић најавио прве извођаче у програму.

На сцену су први ступили фолклораши ветеранске фолклорне групе Културног друштва  „Брдо”  из  Крања,  домаћини Фестивала, који су у свом првом наступу приказали кореографију под називом „Игре из околине Лесковца.

На овогодишњем Фестивалу учествовали су и гости из иностранства и то из Србије, Републике Српске и Аустрије. Крањској публици први су се представили чланови ветеранске фолклорне групе Културно умјетничког друштва „Полет” из Београда који су одиграли сплет игара из Шумадије.

Дугогодишњи пријатељи друштва, чланови ветеранске фолклорне групе Културно умјетничког друштва „Уна” из Новог Града представили су се са двије тачке, прво је Женска пјевачка група отпјевала неколико пјесама, а затим је фолклорна група приказала кореографију „Игре и пјесме новског Подгрмеча”.

Гости из Србије, фолклораши ветеранске групе Културно умјетничког друштва „Болеч” из Болеча у свом првом представљању одиграли су „Шопске игре”, а затим је опет је дошао ред да се запјева, а за то су се побринули чланови Мушке пјевачке групе Културног друштва „Брдо” Крањ, отпјевавши  сплет  крајишких  народних пјесама, а након њих и Женска пјевачка група Културног друштва „Брдо” која је такође отпјевала сплет крајишких народних пјесама.

Фолклораши Културно умјетничког друштва „Полет” из Београда у свом другом наступу одиграли су игре са Старе планине, а гости из Аустрије, чланови Српског културног центра „Стеван Мокрањац” из Беча приказали су „Игре из Метохије”.

У свом другом наступу фолклораши Културно умјетничког друштва „Болеч” из Болеча приказали су „Игре из Босилеградског Крајишта”, а чланови ветеранске фолклорне групе Културног друштва „Брдо” Крањ завршили су овај лијеп програм са короеграфијом „Игре са Косова”.

Дружење учесника у програму и гостију настављено је уз живу музику и добро расположење, а присутнима се обратио Митар Вујиновић предсједник Културног друштва „Брдо”, који се захвалио учесницима на виђеном програму, публици на  посјети  као  и  донаторима  и  свима онима који су на било који начин помогли организацију и реализацију овог догађаја. Након  тога  представницима  друштава уручио  је  захвалнице за учешће на Седмом међународном фолклорном фестивалу ветерана „Коло се вије”. 

Текст и фото: Душан Јовановић

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније