Прослава Светог Саве у Новој Горици

Прослава Светог Саве у Новој Горици

Српско културно друштво „Слога” Нова Горица је и ове године у сарадњи са допунском школом српског језика организовало, сада већ традиционалну, прославу школске славе Светог Саве, у дворани Омладинског центра у Вртојби.

Била је то још једна прилика да се најмлађи чланови друштва, млади фолклораши друже са ученицима српске допунске школе, и то управо на сам дан Светог Саве. Мада се и овом приликом показало да су многи од ученика истовремено и ученици српске допунске школе. То им наравно само служи на част, и младима и њиховим родитељима који несебично улажу своје време и труд у очување националног и културног идентитета најмлађе генерације. Креатор програма и уводни говорник на свечаности је овог пута била учитељица Тамара Сврзић која је говорила о значају Светог Саве и Светосавља за српски народ и његову духовност. Учитељица Тамара заслужује све похвале, рекли би и дивљење за исказани ентузијазам, вољу и жељу да најмлађе поучи највреднијим знањима из културне и националне историје Срба, да их подучи правилној употреби матерњег језика, да буде њихов узор и васпитач у правом смислу те речи.

Такође су се и овом приликом исказали млади, најмлађи чланови фолклорне секције Слоге, предвођени њиховим инструкторима, сада већ искусним фолклорашима, Даном, Саром и Момчилом. Све то, наравно под будним оком координаторке фолклорне секције и потпредседнице друштва, Биљане Савић.

Програм је овог пута водила, повезивала, и говорила одломке из свог стваралаштва, млада песникиња „Слоге”, Тина Јаћимовић. Сви они заслужују једно велико признање и похвалу.

Програм је био изузетно лепо и креативно осмишљен. Смењивали су се наступи младих музичара, ученика Српске допунске школе, са фолклорним кореографијама најмлађих чланова Слоге. У централном делу програма млади су говорили најлепше и најзанимљивије приче из живота Светог Саве. Ређали су се рецитаторски наступи, уклопљени у симпатичну драмску сценографију необавезног кућног разговора младих ученика на тему живота и достигнућа Растка Немањића – Светог Саве.

Целовечерњи програм започео је химном Светог Саве, а завршио се симболичним ломљењем славског колача и поделом пакетића свим учесницима, које су припремили родитељи ученика и СКД „Слога”.

По завршетку програма за све присутне организовано је забавно вече и игранка. Још једном све похвале креаторима и извођачима.

Аутор: Маријана Живковић

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније