Крањ: Савиндан 2024

Крањ: Савиндан 2024

Српско културно просвјетно друштво „Свети Сава” Крањ свечано прославило Савиндан, славу друштва и свог заштитника Светог Саву

Славска свечаност одржана је 27. јануара 2024.  у  просторима  друштва  у  Крању

Славски обред је обавио јереј Бранислав Тодорић уз саслужење Драгише Лазовића.  Послије освећења и благосиљања славског колача, жита и славске трпезе, обављено је ломљење славског колача које су обавили Љубиша Гојковић, кум славе, Милка Давидовић, предсједница друштва и отац Бранислав, а домаћице су затим све присутне и госте послужиле славским житом и славским колачем. Послије тога отац Бранислав је у својој здравици одржао и пригодну бесједу у којој је рекао:

Честитам славу предсједници друштва Милки Давидовић и кумство куму. Нека вам Бог помогне и благослови и подари свако добро и све милости у благословном дану у којем смо се окупили да прославимо ову велику славу великога Србина. Како данас можемо видјети у више мјеста гдје у Србији свака школа прославља, слави његово велико свето име а ево имате и ви част да славите, поред јутрос свете литургије и службе гдје смо обиљежили светом литургијом, гдје су дјеца рецитовала пјесме о Светоме Сави и Господу Богу. Да овдје, како можемо рећи, и ми окупљени под окриљем Светога Саве, кога прослављате као свога заштитника и кога молимо да умоли Господа Бога за свако добро за вас и за ваше чланове и свакога добронамјернога госта, како се каже у нашем старинском обичају и вјеровању. Како нас је учио Свети Сава, да су нам данас свакоме госту и намјернику врата отворена. Велики човјек, како можемо рећи, велики човјек, монах, духовник, градитељ, просвјетитељ и шта још не рећи, не набројати, а опет ништа не рећи, за највећу главу у нашем српском роду, највећега Србина и највећега свеца Божјега кога наша црква има. Јер његовом је заслугом обиљежена и владавина државе и свете цркве. Године 1219. када смо добили самосталност, и када је он управо постао први српски архиепископ. И хвала Богу и данас та наша света црква је одана њему, и самим тиме велики свети дан свједочи захвални дан српског народа који му из захвалности подиже и самим тиме не заборавља сва дјела, нити може заборавити оно што је он учинио за све нас. Зато ја не бих пуно дуљио. Нека је срећна слава свима, нека вас Господ Бог благослови, да у радости и Божјем благослову живите и ви у миру, у слози и љубави, како нас је учио Свети Сава ријечима Господњим, проповиједао ријечи из Јеванђеља по којима је живио, да и ви живите у таквоме миру и благостању. Да будете успјешни уз Божји благослов на свим наступима и свему овоме периоду који претходи. Да још више оснажите своје друштво. Ви сте старо друштво, не само у Крању, него и на цијелој територији Словеније, који сте срећни са овим светосавским митом, као вашега заштитника, да тако буде и да остане. Да вас Бог сачува и подари мир и напредак, слогу и братску љубав, коју је, опет кажем, Свети сава проповиједао и учио људе да се Богу моле, и да Господу Богу служе, тако да исто и ми са браћом својом да будемо слуге и да се молимо Господу Богу за свакога човјека. Нека је срећна слава и свако добро од Господа Бога да буде. Амин”.

Јанез Черне, замјеник градоначелника Крања, је у својој здравици истакао да је Свети Сава један од највећих Срба у историји. Споменуо је и похвалио активности СКПД „Свети Сава”, као што је фолклор, али и друге облике дјеловања друштва. Изрекао је признање како друштво поштује свој идентитет и традицију. За много ствари друштво може бити поносно. На крају је предсједници друштва Милки Давидовић и свим члановима друштва честитао славу.

Кум славе Љубиша Гојковић захвалио се за кумство и свима пожелио срећну славу.

Милка Давидовић је рекла да Златомир Бодирожа није могао доћи на славу и зато је овластио Крстана Шућура да се обрати присутнима, што је он учинио и као представник Савеза српских друштава Словеније и као предсједник СКД „Петар Кочић” Крањ. У свом говору је рекао да оба друштва добро сарађују. Споменуо је дјело Светог Саве везано за вјеру, културу и све остало што чини један народ. Захвалио се на позиву и пожелио срећну славу и свим члановима друштва и њиховим породицама срећу, здравље и љубав.

Милан Стојановић из КПСХД „Вук Караџић” Радовљица је пожелио свима срећну славу, да дуго славе и да имају напредак у друштву сваке године.

Митар Вујиновић, предсједник КД „Брдо” Крањ и одборник Градске општине Крањ, је обраћајући се свештенику, члановима друштва, спонзорима и гостима рекао да му је велика част да је данас овдје са њима и да може у свом имену и у име друштва „Брдо” да честита славу и да пожели да много година славе у здрављу и весељу, да мир и љубав завлада свуда.

Зоран Јауз је честитао славу у име СД „Др Младен Стојановић” Велење и пожелио да друштво „Свети Сава” још дуго, дуго година слави своју славу.

Звоне Гантар је поздравио присутне у имену Фолклорне групе „Сава“ Крањ, и рекао да му је велика част што су дуго година заједно и што су добри пријатељи и жели да тако остане.

На слави су били, поред наведених гостију, и Зоран Зец, спонзор друштва, као и Игор Велов и Соња Машић, чланови Градског одбора града Крања.

Након здравице и пригодне бесједе оца Бранислава  Тодорића,  као и здравица гостију, приступило  се славском ручку, припремљена је врло богата трпеза са разним јелима.

Након што су се гости и слављеници окријепили храном и пићем, на ред је дошла пјесма, а за то су се побринули чланови мушке пјевачке групе СКПД „Свети Сава”, који су отпјевали неколико српских народних пјесама. Са пјесмом се наставило и послије славског ручка, а заиграло се и српско коло, као што је и уобичајено на славама, да се заигра и запјева.

Тако је Српско културно просвјетно друштво „Свети Сава” прославило Савиндан – свог заштитника, и не само свог, јер Свети Сава је заштитник васколиког српског народа и српски народ ће га поштовати и славити све док постоји. Чланови друштва и гости растали су се у нади да ће још много година славити своју славу, један од најстаријих обичаја не само у српском народу, већ и даље.

Текст и фото: Душан Јовановић

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније