Međunarodni folklorni festival veterana „Kolo se vije“ održan u Prešernovom pozorištu

Međunarodni folklorni festival veterana „Kolo se vije“ održan u Prešernovom pozorištu

Međunarodni folklorni festival veterana „Kolo se vije“, četvrti po redu, održan je 16.02.2019 godine u Prešernovom pozorištu u Kranju. Dvorana pozorišta je bila popunjena, što govori da kulturni događaj na zadovoljstvo organizatora KD Brdo iz Kranja privlači pažnju ljubitelja folklora.

Veliko zadovoljstvo je organizatoru činilo i prisustvo zamjenika gradonačelnika grada Kranja, gospodina Janeza Černeta, dugogodišnjeg odbornika grada Kranja i člana državnog odbora gospodina Igora Velova, odbornika grada Kranja gospođe Nade Sredojević, kao i brojnih drugih predstavnika folklornih i kulturnih organizacija.

Veselo i humorom prožeto vođenje programa se odvijalo na Srpskom jeziku, a autor i voditelj programa je bio Slovenac italijanskog porijekla Toni Del Fabro; što festivalu ulijeva karakter međunarodnog već kroz samu besjedu.

Program su činile sledeće tačke:

 • KD Brdo Kranj, Igre iz Gruže. Autor koreografije Dejan Jović, muzički aranžman Dejan Kosić, a umjetnički vođa Dejan Bodiroža
 • HKUD Komušina Škofja Loka, Igre iz Komušine. Autor koreografije Kata Paurević, muzički aranžman Franjo budimir i Ilija Jelić. Umjetnički vođa Kata Paurević.
 • SKD Petar Kočić Kranj, Igre iz Šumadije. Autor koreografije Jovan Mijalković, muzički aranžman Marko Čušin, umjetnički vođa Snežana Maksimović.
 • Folklorna grupa penzionerki saveza Slovenaca u Mađarskoj, Porabske igre. Autor koreografije i umjetnički rukovodilac je Dragica Kolarič.
 • KUD Una Novi Grad (Republika Srpska), Igre iz Dimitrovgrada. Autor koreografije je Zoran Zuber, a umjetnički vođa Siniša Jovanić.
 • MKD Sv. Ćirilo i Metodije Kranj, Orata kopata. Autor koreografije Stojko Mitkovski, a umjetnički vođa Miladin Mladenov.
 • KUD Una Novi Grad. Muška pjevačka grupa, Podgrmečke i Krajiške pjesme.
 • SKPD Sveti Sava Kranj, Igre iz Banata. Autor koreografije Danijel Vučićević, muzički aranžman Zdravko Ranisavljević. Umjetnički vođa grupe je Danijel Vučićević.
 • KUD Kolovit Gradiška (Republika Srpska), ženska pjevačka grupa „Biser“
 • KUD Kolovit Gradiška (Republika Srpska), Igre iz Vladičinog Hana. Autor koreografije i umjetnički vođa folklorista je Mirko Borjanović.
 • KD Brdo Kranj, Igre iz Crne Trave. Autor koreografije i umjetnički vođa je Dejan Bodiroža, a muzički aranžman Vanja Dizdarević.

U šarenolikom programu su izvođači pokazali ne samo vještine prikazivanja i njegovanja tradicije, već i sposobnosti očuvanja duha i tijela uz igru i pjesmu, folklorne elemente koji imaju blagodarne i pozitivne uticaje na pojedinca, kako izvođača tako i posmatrača.

U završnici programa se prisutnima obratio predsjednim Kulturnog društva Brdo, gospodin Mitar Vujinović pozdravljajući sve prisutne. Posebne pozdrave je uputio predstavnicima Opštine grada Kranja zamjeniku gradonačelnika gospodinu Janezu Černetu i odborniku grada Kranja gospođi Nadi Sredojević, te članu državnog odbora gospodinu Igoru Velovu.

Predsjednik Vujinović je pozdravio gostujuće folklorne grupe, a sa posebnim žarom je govorio o pobratimljenom KUD-u Kolovit iz Gradiške. KD Brdo njeguje tijesnu saradnju sa ovim društvom, a više o tome možete pročitati u članku o međusobnoj posjeti. Mitar je pored pozdravnog govora iskoristio priliku da se zahvalim svim učesnicima i publici, da uputi riječi hvale zaslužnim pojedincima KD Brdo, kao i da se zahvali prijateljima koji su pomogli realizaciju festivala, a to su:

 • Parkertarstvo Savanović,
 • Sibit, informacijska rešenja, Ljubljana
 • Knauf Insulation d.o.o., Škofja Loka
 • Ogrevanje Marjan, Čirče
 • GIS gradnje, Ljubiša Gojković
 • Gril Center Kranj
 • Davidov Hram, grosistična prodaja hrane i pića
 • Bold d.o.o., reklamno preduzeće

Poslije uspješno završenog festivala su se izvođači i gosti uputili i restoran Reina, gdje je organizator priredio večeru i zabavu za učesnike uz muziku.

Tekst i foto: Miodrag Kondić

podijelite sadržaj:

 1. Dragan Đerić kaže:

  Odlično napisano. Obuhvatio si sve dešavalo, tako da i oni koji nisu bili na festivalu mogu dobiti pravu
  sliku onga što se dešavalo u “ Prešernovem gledališču”.
  Pozdrav,
  Dragan

 2. Dobrila Cvijanović kaže:

  I svaki put,kad gledam najmlađe na sceni,obučene u predivne šarene nošnje mi kane koja suza i ubrza aritmija srca,a ništa manje nisam ravnodušna i na ove prelijepe slike veterana,na njihov pogled koji poručuje;“Mi hoćemo,želimo i možemo,ovo što ste vidjeli i mnogo više“!!!
  Predivno,sve pohvale organizatoru,želim vam mnogo uspjeha u daljnjem radu i jedan veliki prijateljski pozdrav…

 3. Miodrag Kondić kaže:

  Hvala Draganu na pohvalama,
  hvala i Vama Dobrila na iskrenim i lijepim riječima i željama.
  Ostajte u veselju do sledećeg susreta!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije