КД БРДО У ПОСЕТИ ПРИЈАТЕЉИМА ИЗ ГРАДИШКЕ

КД БРДО У ПОСЕТИ ПРИЈАТЕЉИМА ИЗ ГРАДИШКЕ

На позив културног умјетничког  друштва Коловит из Градишке, КД Брдо из Крања се са задовољством одазвало да учествује на њиховом традиционалном ветеранском концерту фолклорних игара који носи занимљив назив »Три зелене јабуке«. Фестивал, шести по реду, се одвијао 11. новембра 2017. у малој сали културног центра у Градишци.

Организатори овог лепог догађаја су били Културни центар Градишке и КУД Коловит.  Учествовало је око 130 фоклориста из пет друштава:

  • КУД  Коловит,  Градишка;
  • РКУД  Васа  Пелагић, Бања Лука;
  • КУД  Уна,  Нови  Град
  • КУД  Старча,  Горњи   Богићевци (Хрватска) и
  • КД Брдо из Крања.

У катком уводном говору председник  »Коловита« Мирко Боројевић  је истакао да: » на концерту желимо  показати да фолклор није само за децу и младе него и за особе старије доби, и да кроз песму и игру покажемо да смо прави чувари наше културне баштине«.

Ово »старије доби«, треба читат условно, јер ветарнска секција КД Брдо у последње време има толико наступа да јој не остане довољно времена за старење.

Иначе, потрбно је истаћи да наша сарадња са »Коловитом« траје већ дужи низ година и да се први наступ ветеранске секције КД Брдо( изван граница Словеније), десио код њих у Градишци. Тада смо »пробили лед«  и још увек пливамо. Иако су »јабуке зелене«, наше пријатељство и сарадња су сазрели, и у сваком погледу су наши односи искрени и пријатељски. Њихов ветерански ансабл  већином чине жене, што са наш тачке гледишта може смо да подстакне и интезивира сарадњу  у временима која су пред нама.

КД Брдо је наступило са песмама и играма из Пчиње.  Кореографију је поставио наш уметнички вођа Дејан Бодирожа. Мала сала је била препуна, подршка и одобравање су нам давали додатну снагу и рекао бих ону младалачку разиграност. Можда ово звучи претенциозно, старији  људи почну да губе памћење, да заборављају…, а код нас то није случај – кад нас игра понесе, заборавимо на године.

Без обзира што су горњи редови можда делују шаљиво и безбрижно, наша дружења имају шири смисао. Чињеница, да су  на фестивалу наступила друшва из три државе, поткрепљује ту тврдњу. Културна друштва, уз песму и игру, руше границе и баријере, које политика свесно или несвесно поставља између народа и држава.

Стефан  Немања је рекао: Бог је анђелима дао крила а човеку песму, свирку и игру.  Од те његове мисли коју је изрекао на самрти прошли су векови али је данас актуелна. Морамо се упитат ко смо, ако не чувамо своју националну традицију. Надам се да су прошла времена кад су људи гледали на фолклор као на нешто архаично и певазиђено, нешто што су прегазила ова нова, турбо времена. Ми  са пријатељима из других друштава доказујемо супротно и откривамо колико лепоте и душе има у нашим традиционалним песмама и играма.

Као што доликује фолклорашима, после насупа наши вредни домаћини су приредили забаву за све учеснике. То је време за сређивање утисака, уз домаће специјалитете и пиће које помаже да разговор лакше тече. То такође подразумева међусобна упознавања,нова пријатељства, размене мишљења и мејлова…

Забаву је обогатила и чињеница да је наш кореограф Дејан Бодирожа баш на тај дан прославјао свој 30-ти рођендан. Познато је да је он на добром гласу, не само као играч и кореограф него и као певач. Зато је на жељу присутних отпевао неколико песама уз пратњу домаћег ансамбла. То је донело нову енергију и весеље  у већ разиграно и распевано друштво, тако да се забава продужила у касне сате.

Наша Дарја, без које се ни једна паметна и занимљива ствар у ветеранској секциј не дешава,  прочитала је наше жеље и мисли намењене Дејану, које смо покушали преточити у стихове:

Деки, тридесет година и није мало,

много кореографија у њих је стало.

Желимо да уместо чаја пијеш виски и

да ти ветерански киксеви постану блиски.

Да те не нападну тренуци беса,

кад се искриви ветеранска  леса.

Од »Пчиње« до »Ужица« нек се коло креће,

Желимо ти пуно здравља и среће.

Касни ноћни, или рани јутарњи сати, су нас упозоравали да треба потражит аутобус и кренут према Словенији. Са пријатељима из КУД Коловит смо се договоили да се следећи пут видимо у Крању.

Драган Ђерић

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније