Културно умјетничко друштво „Младост” из Љубљане приредило свој годишњи концерт на коме су учествовали гости из Новог Града и Нове Горице

Културно умјетничко друштво „Младост” из Љубљане приредило свој годишњи концерт на коме су учествовали гости из Новог Града и Нове Горице

Концерт, са разноврсним кореографијама, играма, пјесмама и фолклорним и пјевачким групама одржан је 16. марта 2019. у Духовном центру светог Антона у Љубљани, пред око 250 гледалаца који су у двосатном програму имали прилику да виде дио репертоара ова три друштва. Извођачи, заједно са својим умјетничким руководиоцима, потрудили су се да на најбољи начин покажу оно што су увјежбавали мјесецима, а њихов труд се свакако исплатио и дао им путоказ за будући рад и учешће на концертима и другим догађајима који их очекују. Млађим фолклорашима био је ово и велики подстрек за њихово даље бављење овом лијепом дјелатношћу, која је, не само очување традиције, него и много више од тога.

Овогодишњи концерт почео је уводном пјесмом под називом „Ај, има мајка две девојке”, био је то заједнички наступ фолклорне групе КУД „Младост”.Умјетнички руководилац пјевачке групе је Снежана Максимовић, која се својски потрудила да све пјесме које су отпјеване на овом догађају буду изведене на најбољи начин.

Водитељ програма Марина Пејановић истакла је значај оваквих концерата и окупљања око игре и пјесме, поздравила све присутне као и госте, представнике српских друштава, као и све учеснике у програму, а затим најавила прву тачку програма. Међу гостима били су представници СКД „Слога” Нова Горица, КУД „Уна” Нови Град, СКПД „Свети Сава” Крањ, СКД „Сава” Храстник, ПКУД „Свети Никола” Марибор, СД „Др Младен Стојановић” Велење и СКУД „Видовдан” Љубљана.

Од фолклораша први су на сцену ступили чланови извођачког ансамбла КУД „Младост” Љубљана, који су одиграли кореографију под називом „Златиборка ја сам“, игре и пјесме из Ужичког краја, кореографи Горан Пауновић и Властимир Вељовић, умјетнички руководилац Милка Марин, директор оркестра Вања Диздаревић и Дејан Панић. Послије њих наступила је најмлађа дјечја фолклорна група КУД „Младост” која је приказала „Сплет дјечјих игара”, умјетнички руководиоци и кореографи Тамара Пејашиновић и Рада Стојић уз музичку пратњу Драгана Цветкова на хармници.

Још једна дјечја група из КУД „Младост” добила је своју прилику, и то дјечја група, која је одиграла кореографију „Игре из Беле Паланке”, умјетнички руководилац и кореограф Бојан Антонић, музичка пратња оркестар КУД „Младост”, а млађа дјечја група из истог друштва представила се играма из централне Србије, умјетнички руководилац и кореограф Бојан Антонић. Након дјечјих група на ред је дошла омладинска група КУД „Младост” Љубљана, која је извела кореографију која носи назив „Ој ти Маро дилиндаро”, игре и пјесме из Пчиње, кореограф Александар Штрбац, умјетнички руководилац Бојан Антонић.

Гости из Новог Града, чланови фолклорне групе КУД „Уна” Нови Град, одиграли су динамичне и лијепе игре и пјесме из Црне Траве, аутор кореографије Велибор Тодић, умјетнички руководилац Синиша Јованић, музички аранжман Дарко Ћитић. Послије играња на ред је дошло и мало пјевања, за то су се потрудили чланови женске и мушке пјевачке групе КУД „Младост” Љубљана, женска пјевачка група отпјевала је пјесме „Цветала ми липа и топола” и „Мене драги прстеном заклео”, а мушка пјевачка група пјесме „Проблејало младо јагње” и „Зелени се зоро”, умјетнички руководилац пјевачких група Снежана Максимовић.

На ред је поново дошао извођачки ансамбл КУД „Младост” Љубљана који је приказао увијек занимљиву и себи својствену кореографију „Гламочко нијемо коло”, кореограф Миливоје Ђуровић, умјетнички руководилац Милка Марин. А гости из Нове Горице, фолклораши СКД „Слога” Нова Горица, одиграли су кореографију „Игре из Црне Траве”, кореограф Милан Гламочанин, умјетнички руководилац Давид Грујић, музички аранжман Здравко Ранисављевић.

Наступе фолклорних група КУД „Младост” Љубљана пратио је оркестар којим руководе Вања Диздаревић и Дејан Панић, а да међу својим члановима имају и добре вокалне солисте показао је састав Фрула Мира”, са вокалном солисткињом Тањом Зец и солистом и вокалним инструменталистом Дејанон Подгорелцем, који су уз помоћ вокала Еве Младеновић и Маријане Грегорич Диздаревић извели пјесму „Елено ћерко”, аранжман Вања Диздаревић. Још једну прилику да се покажу овдашњој публици добили су,  ина прави начин искористили, фолклораши КУД „Уна“ из Новог Града, и то са кореографијом „Игре и пјесме из Новског Подгрмеча“, кореограф и умјетнички руководилац  Синиша Јованивћ, музички аранжман Борислав Дамјанић, да би потом мушка пјевачка група истог друштва отпјевала, „Сплет крајишких пјесама“, умјетнички руководилац Борислав Дамјанић. За своје наступе добили су као награду буран и дуг аплауз.

Прије задње тачке, овог интересантног и квалитетног прогама, учесницима и публици обратио се мр Драго Војводић и захвалио се, како на свему ономе што је приказана кроз наступе фолклорних и пјевачких група, исто тако и гостима и публици на посјети, а затим Синиши Јованићу, умјетничком руководиоцу, кореографу и представнику КУД „Уна” Нови Град уручио захвалницу за учешће на концерт и поклон у знак њиховог гостовања код КУД „Младост”. Синиша Јованић се топлим ријечима захвалио на позиву, учешћу и гостопримству које им је указано током њиховог боравка у Љубљани. Мр Драго Војводић такође је уручио захвалницу и поклон Илији Јанковићу, предсједнику СКД „Слога” Нова Горица. У име фолклораша КУД „Младост” Љубљана је Данијел Вуковић уручио поклоне Снежани Максимовић и Милки Марин за њихов рад и вођење фолклорних и пјевачких група.

КУД Младост на годишњним концертима показује пресјек минулог рада. Како је изгледао прошлогодишњи концерт овог друштва можете прочитати ОВДЈЕ.

На крају програма још једном су се представили чланови извођачког ансамбла КУД „Младост“ Љубљана, и то са динамичном и пуном енергије кореографијом под називом „Голуб гка на јабука” игре и пјесме из Босилеградског Крајишта, аутор кореографије Слободанка Сеја Рац, умјетнички руководилац Милка Марин, пратња оркестар КУД „Младост”.

Дешавања на сцени можете погледати у галерији фотографија аутора Душана Јовановића:

Након завршетка концерта дружење је настављено у гостионици „Портал”, гдје је приређена вечера за све учеснике у програму и представнике друштава, а ово лијепо вече потрајало је дуго, уз добро расположење и музику оркестра Дејана Косића.

Текст и фото: Душан Јовановић

подијелите садржај:

  1. Mirko каже:

    Svaka čast, pohvalno je videti da se u regionu neguje kultura

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније