Kulturno umjetničko društvo „Mladost” iz Ljubljane priredilo svoj godišnji koncert na kome su učestvovali gosti iz Novog Grada i Nove Gorice

Kulturno umjetničko društvo „Mladost” iz Ljubljane priredilo svoj godišnji koncert na kome su učestvovali gosti iz Novog Grada i Nove Gorice

Koncert, sa raznovrsnim koreografijama, igrama, pjesmama i folklornim i pjevačkim grupama održan je 16. marta 2019. u Duhovnom centru svetog Antona u Ljubljani, pred oko 250 gledalaca koji su u dvosatnom programu imali priliku da vide dio repertoara ova tri društva. Izvođači, zajedno sa svojim umjetničkim rukovodiocima, potrudili su se da na najbolji način pokažu ono što su uvježbavali mjesecima, a njihov trud se svakako isplatio i dao im putokaz za budući rad i učešće na koncertima i drugim događajima koji ih očekuju. Mlađim folklorašima bio je ovo i veliki podstrek za njihovo dalje bavljenje ovom lijepom djelatnošću, koja je, ne samo očuvanje tradicije, nego i mnogo više od toga.

Ovogodišnji koncert počeo je uvodnom pjesmom pod nazivom „Aj, ima majka dve devojke”, bio je to zajednički nastup folklorne grupe KUD „Mladost”.Umjetnički rukovodilac pjevačke grupe je Snežana Maksimović, koja se svojski potrudila da sve pjesme koje su otpjevane na ovom događaju budu izvedene na najbolji način.

Voditelj programa Marina Pejanović istakla je značaj ovakvih koncerata i okupljanja oko igre i pjesme, pozdravila sve prisutne kao i goste, predstavnike srpskih društava, kao i sve učesnike u programu, a zatim najavila prvu tačku programa. Među gostima bili su predstavnici SKD „Sloga” Nova Gorica, KUD „Una” Novi Grad, SKPD „Sveti Sava” Kranj, SKD „Sava” Hrastnik, PKUD „Sveti Nikola” Maribor, SD „Dr Mladen Stojanović” Velenje i SKUD „Vidovdan” Ljubljana.

Od folkloraša prvi su na scenu stupili članovi izvođačkog ansambla KUD „Mladost” Ljubljana, koji su odigrali koreografiju pod nazivom „Zlatiborka ja sam“, igre i pjesme iz Užičkog kraja, koreografi Goran Paunović i Vlastimir Veljović, umjetnički rukovodilac Milka Marin, direktor orkestra Vanja Dizdarević i Dejan Panić. Poslije njih nastupila je najmlađa dječja folklorna grupa KUD „Mladost” koja je prikazala „Splet dječjih igara”, umjetnički rukovodioci i koreografi Tamara Pejašinović i Rada Stojić uz muzičku pratnju Dragana Cvetkova na harmnici.

Još jedna dječja grupa iz KUD „Mladost” dobila je svoju priliku, i to dječja grupa, koja je odigrala koreografiju „Igre iz Bele Palanke”, umjetnički rukovodilac i koreograf Bojan Antonić, muzička pratnja orkestar KUD „Mladost”, a mlađa dječja grupa iz istog društva predstavila se igrama iz centralne Srbije, umjetnički rukovodilac i koreograf Bojan Antonić. Nakon dječjih grupa na red je došla omladinska grupa KUD „Mladost” Ljubljana, koja je izvela koreografiju koja nosi naziv „Oj ti Maro dilindaro”, igre i pjesme iz Pčinje, koreograf Aleksandar Štrbac, umjetnički rukovodilac Bojan Antonić.

Gosti iz Novog Grada, članovi folklorne grupe KUD „Una” Novi Grad, odigrali su dinamične i lijepe igre i pjesme iz Crne Trave, autor koreografije Velibor Todić, umjetnički rukovodilac Siniša Jovanić, muzički aranžman Darko Ćitić. Poslije igranja na red je došlo i malo pjevanja, za to su se potrudili članovi ženske i muške pjevačke grupe KUD „Mladost” Ljubljana, ženska pjevačka grupa otpjevala je pjesme „Cvetala mi lipa i topola” i „Mene dragi prstenom zakleo”, a muška pjevačka grupa pjesme „Problejalo mlado jagnje” i „Zeleni se zoro”, umjetnički rukovodilac pjevačkih grupa Snežana Maksimović.

Na red je ponovo došao izvođački ansambl KUD „Mladost” Ljubljana koji je prikazao uvijek zanimljivu i sebi svojstvenu koreografiju „Glamočko nijemo kolo”, koreograf Milivoje Đurović, umjetnički rukovodilac Milka Marin. A gosti iz Nove Gorice, folkloraši SKD „Sloga” Nova Gorica, odigrali su koreografiju „Igre iz Crne Trave”, koreograf Milan Glamočanin, umjetnički rukovodilac David Grujić, muzički aranžman Zdravko Ranisavljević.

Nastupe folklornih grupa KUD „Mladost” Ljubljana pratio je orkestar kojim rukovode Vanja Dizdarević i Dejan Panić, a da među svojim članovima imaju i dobre vokalne soliste pokazao je sastav Frula Mira”, sa vokalnom solistkinjom Tanjom Zec i solistom i vokalnim instrumentalistom Dejanon Podgorelcem, koji su uz pomoć vokala Eve Mladenović i Marijane Gregorič Dizdarević izveli pjesmu „Eleno ćerko”, aranžman Vanja Dizdarević. Još jednu priliku da se pokažu ovdašnjoj publici dobili su,  ina pravi način iskoristili, folkloraši KUD „Una“ iz Novog Grada, i to sa koreografijom „Igre i pjesme iz Novskog Podgrmeča“, koreograf i umjetnički rukovodilac  Siniša Jovanivć, muzički aranžman Borislav Damjanić, da bi potom muška pjevačka grupa istog društva otpjevala, „Splet krajiških pjesama“, umjetnički rukovodilac Borislav Damjanić. Za svoje nastupe dobili su kao nagradu buran i dug aplauz.

Prije zadnje tačke, ovog interesantnog i kvalitetnog progama, učesnicima i publici obratio se mr Drago Vojvodić i zahvalio se, kako na svemu onome što je prikazana kroz nastupe folklornih i pjevačkih grupa, isto tako i gostima i publici na posjeti, a zatim Siniši Jovaniću, umjetničkom rukovodiocu, koreografu i predstavniku KUD „Una” Novi Grad uručio zahvalnicu za učešće na koncert i poklon u znak njihovog gostovanja kod KUD „Mladost”. Siniša Jovanić se toplim riječima zahvalio na pozivu, učešću i gostoprimstvu koje im je ukazano tokom njihovog boravka u Ljubljani. Mr Drago Vojvodić takođe je uručio zahvalnicu i poklon Iliji Jankoviću, predsjedniku SKD „Sloga” Nova Gorica. U ime folkloraša KUD „Mladost” Ljubljana je Danijel Vuković uručio poklone Snežani Maksimović i Milki Marin za njihov rad i vođenje folklornih i pjevačkih grupa.

KUD Mladost na godišnjnim koncertima pokazuje presjek minulog rada. Kako je izgledao prošlogodišnji koncert ovog društva možete pročitati OVDJE.

Na kraju programa još jednom su se predstavili članovi izvođačkog ansambla KUD „Mladost“ Ljubljana, i to sa dinamičnom i punom energije koreografijom pod nazivom „Golub gka na jabuka” igre i pjesme iz Bosilegradskog Krajišta, autor koreografije Slobodanka Seja Rac, umjetnički rukovodilac Milka Marin, pratnja orkestar KUD „Mladost”.

Dešavanja na sceni možete pogledati u galeriji fotografija autora Dušana Jovanovića:

Nakon završetka koncerta druženje je nastavljeno u gostionici „Portal”, gdje je priređena večera za sve učesnike u programu i predstavnike društava, a ovo lijepo veče potrajalo je dugo, uz dobro raspoloženje i muziku orkestra Dejana Kosića.

Tekst i foto: Dušan Jovanović

podijelite sadržaj:

  1. Mirko kaže:

    Svaka čast, pohvalno je videti da se u regionu neguje kultura

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije