CENTAR KULTURE ŠPANSKI BORCI: Godišnji koncert KUD-a „Mladost” održan na Savindan

CENTAR KULTURE ŠPANSKI BORCI: Godišnji koncert KUD-a „Mladost” održan na Savindan

Kulturno-umjetničko društvo „Mladost” iz Ljubljane, zajedno sa gostima iz Kranja, Radovljice i Nove Gorice, priredilo i izvelo „Godišnji koncert”

Godišnji koncert održan je 27. januara 2018, na Savindan, u Centru kulture Španski borci pred više od 350 posjetilaca, ljubitelja narodne pjesme i igre. Koncert je počeo pjesmom Vojislava Ilića „Sveti Sava“ koju je recitovala Snežana Maksimović, a zatim su članovi KUD „Mladost” izveli „Svetosavsku himnu”, kombinacija recitacije i pjevanja, koju je za ovu priliku pripremila Snežana Maksimović, vođa pjevačke grupe.

Voditeljka programa Snežana Maksimović u uvodnom govoru pozdravila je sve prisutne i učesnike u programu, kao i goste Ivanu Jakšić Matović, konzula i prvog savjetnika u Ambasadi Republike Srbije u Ljubljani, jerej Rade Despotović iz SPCO Ljubljana, Matej Maček, predstavnik Javnog fonda za kulturne djelatnosti, i predstavnici srpskih društava iz Slovenije.

Poslije uvodnog pozdrava najavljen je prvi blok koncerta u kome su prvo nastupili „Cicibani“, najmlađa dječja grupa KUD „Mladost”, koja je izvela dječje igre iz Srbije, umjetnički rukovodilac Tanja Malešević,  zatim izvođački ansambl iz istog društva koji se predstavio koreografijom Milorada Runja „Reče čiča da me ženi“ – koledarski običaji iz okoline Niša, muzički aranžman uradio Darko Čitić a umjetnički rukovodioci ansambla su Milka Marin i Dejan Vojvodić. Nakon njih predstavile su se još dvije dječje grupe KUD „Mladost”, prvo prvi dječji ansambl kojim rukovodi Branislava Sara Mitrović, koji je odigrao „Igre iz centralne Srbije“, koreografiju pripremio Bojan Antonić a muzički aranžman Dejan Panić. Drugi dječji ansambl pod vođstvom Bojana Antonića, koji je i autor koreografije, izveo je „Splet igara iz Srbije”. Autor muzičkog aranžmana Dragan Cvetkov.

Prije najave svakog bloka voditelj programa Snežana Maksimović govorila je o životu i djelu Svetog Save, tako da je ovaj koncert i doprinos obilježavanju Savindana. U drugom bloku prvo su nastupili gosti iz Radovljice, folkloraši KPSHD „Vuk Karadžić” koji si odigrali koreografiju „Igre iz Vladičinog Hana“, autor koreografije Milorad Runjo, muzički aranžman Žanijel Šublja, a umjetnički rukovodilac ansambla Sandra Jevtić. Omladinski ansambl KUD „Mladost” izveo je koreografiju „Igre iz Bele Palanke“, autor koreografije i umjetnički rukovodilac Bojan Antonić, autor muzičkog aranžmana Vanja Dizdarević. U ovom bloku nastupili su i gosti iz Nove Gorice sa koreografijom „Oro se vije kraj manastira” – igre iz Bosilegradskog Krajišta, autor koreografije Milan Glamočanin, muzičkog aranžmana Žanijel Šublja a umjetnički rukovodilac Saša Jošić. Na kraju drugog bloka publici se predstavio pripremni ansambl KUD „Mladost” sa koreografijom „Igre iz Pčinje”, autor koreografije Aleksandar Štrbac, muzičkog aranžmana Dejan Panić a umjetnički rukovodioci su Milka Marin i Dejan Vojvodić.

U trećem bloku ponovo je nastupio omladinski ansambl KUD „Mladost” sa koreografijom „Igre iz Vladičinog Hana”, autor koreografije Milorad Runjo, a muzički aranžman uradio Darko Čitić. Gosti iz Kranja, folkloraši KD „Brdo” izveli su koreografiju Slobodanke Seje Rac koja nosi naziv „Cikni lolo“ – srpske igre iz zapadne Slavonije, a nakon njih omladinski ansambl KUD „Mladost” odigrao je koreografiju „Igre iz Binačke Morave”, autora Dejana Milisavljevića, muzički aranžman uradio Nikola Vranješ. Pjevačka grupa KUD „Mladost“, kojom rukovodi Snežana Maksimović, otpjevala je dvije pjesme, prvo muška grupa pjesmu „Službu služi Viden dobar junak”, pjesme iz Jablanice, okolina Boljevca, a ženska grupa je otpjevala pjesmu „Sinoć sjala jedna zvjezda mala“, pjesma iz Petrovca, Podgrmeč. Na kraju programa izvođački ansambl KUD „Mladost” izveo je koreografiju „Vranjanska svita“, autor koreografije Branko Marković a muzičkog aranžmana Dragoljub Šarković. I na kraju ovog koncerta mr Drago Vojvodić, predsjednik KUD „Mladost” uručio je zahvalnice gostima, učesnicima u programu, i zahvalio se prisutnima na posjeti a izvođačima na prikazanom programu.

Druženje je nastavljeno u Gostionici „Portal”.

Tekst i foto: Dušan Jovanović

podijelite sadržaj:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije

error: Sadržaj je zaštićen.