ЦЕНТАР КУЛТУРЕ ШПАНСКИ БОРЦИ: Годишњи концерт КУД-а „Младост” одржан на Савиндан

ЦЕНТАР КУЛТУРЕ ШПАНСКИ БОРЦИ: Годишњи концерт КУД-а „Младост” одржан на Савиндан

Културно-умјетничко друштво „Младост” из Љубљане, заједно са гостима из Крања, Радовљице и Нове Горице, приредило и извело „Годишњи концерт”

Годишњи концерт одржан је 27. јануара 2018, на Савиндан, у Центру културе Шпански борци пред више од 350 посјетилаца, љубитеља народне пјесме и игре. Концерт је почео пјесмом Војислава Илића „Свети Сава“ коју је рецитовала Снежана Максимовић, а затим су чланови КУД „Младост” извели „Светосавску химну”, комбинација рецитације и пјевања, коју је за ову прилику припремила Снежана Максимовић, вођа пјевачке групе.

Водитељка програма Снежана Максимовић у уводном говору поздравила је све присутне и учеснике у програму, као и госте Ивану Јакшић Матовић, конзула и првог савјетника у Амбасади Републике Србије у Љубљани, јереј Раде Деспотовић из СПЦО Љубљана, Матеј Мачек, представник Јавног фонда за културне дјелатности, и представници српских друштава из Словеније.

Послије уводног поздрава најављен је први блок концерта у коме су прво наступили „Цицибани“, најмлађа дјечја група КУД „Младост”, која је извела дјечје игре из Србије, умјетнички руководилац Тања Малешевић,  затим извођачки ансамбл из истог друштва који се представио кореографијом Милорада Руња „Рече чича да ме жени“ – коледарски обичаји из околине Ниша, музички аранжман урадио Дарко Читић а умјетнички руководиоци ансамбла су Милка Марин и Дејан Војводић. Након њих представиле су се још двије дјечје групе КУД „Младост”, прво први дјечји ансамбл којим руководи Бранислава Сара Митровић, који је одиграо „Игре из централне Србије“, кореографију припремио Бојан Антонић а музички аранжман Дејан Панић. Други дјечји ансамбл под вођством Бојана Антонића, који је и аутор кореографије, извео је „Сплет игара из Србије”. Аутор музичког аранжмана Драган Цветков.

Прије најаве сваког блока водитељ програма Снежана Максимовић говорила је о животу и дјелу Светог Саве, тако да је овај концерт и допринос обиљежавању Савиндана. У другом блоку прво су наступили гости из Радовљице, фолклораши КПСХД „Вук Караџић” који си одиграли кореографију „Игре из Владичиног Хана“, аутор кореографије Милорад Руњо, музички аранжман Жанијел Шубља, а умјетнички руководилац ансамбла Сандра Јевтић. Омладински ансамбл КУД „Младост” извео је кореографију „Игре из Беле Паланке“, аутор кореографије и умјетнички руководилац Бојан Антонић, аутор музичког аранжмана Вања Диздаревић. У овом блоку наступили су и гости из Нове Горице са кореографијом „Оро се вије крај манастира” – игре из Босилеградског Крајишта, аутор кореографије Милан Гламочанин, музичког аранжмана Жанијел Шубља а умјетнички руководилац Саша Јошић. На крају другог блока публици се представио припремни ансамбл КУД „Младост” са кореографијом „Игре из Пчиње”, аутор кореографије Александар Штрбац, музичког аранжмана Дејан Панић а умјетнички руководиоци су Милка Марин и Дејан Војводић.

У трећем блоку поново је наступио омладински ансамбл КУД „Младост” са кореографијом „Игре из Владичиног Хана”, аутор кореографије Милорад Руњо, а музички аранжман урадио Дарко Читић. Гости из Крања, фолклораши КД „Брдо” извели су кореографију Слободанке Сеје Рац која носи назив „Цикни лоло“ – српске игре из западне Славоније, а након њих омладински ансамбл КУД „Младост” одиграо је кореографију „Игре из Биначке Мораве”, аутора Дејана Милисављевића, музички аранжман урадио Никола Врањеш. Пјевачка група КУД „Младост“, којом руководи Снежана Максимовић, отпјевала је двије пјесме, прво мушка група пјесму „Службу служи Виден добар јунак”, пјесме из Јабланице, околина Бољевца, а женска група је отпјевала пјесму „Синоћ сјала једна звјезда мала“, пјесма из Петровца, Подгрмеч. На крају програма извођачки ансамбл КУД „Младост” извео је кореографију „Врањанска свита“, аутор кореографије Бранко Марковић а музичког аранжмана Драгољуб Шарковић. И на крају овог концерта мр Драго Војводић, предсједник КУД „Младост” уручио је захвалнице гостима, учесницима у програму, и захвалио се присутнима на посјети а извођачима на приказаном програму.

Дружење је настављено у Гостионици „Портал”.

Текст и фото: Душан Јовановић

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније