Културно друштво Брдо прославило своју славу чувајући национално обиљежје са UNESCO листе од заборава

Културно друштво Брдо прославило своју славу чувајући национално обиљежје са UNESCO листе од заборава

У просторима КД Брдо у Крању су 24.02.2019 били окупљени чланови друштва, представници осталих српских организација, те високи гости поводом празника св. Симеона Мироточивог, славе Културног друштва. Својим присуством су протојереј-ставрофор Будимир Галамић, Јанез Черне замјеник градоначелника Крања, Матеја Удовч посланик у Државном збору Републике Словеније и мр Драго Војводић предсједник Савеза српских друштава Словеније, поред осталих представника српских организација у Словенији, допринијели чину подизања славе.

Главна сала Друштва је захваљујући труду организатора изгледала свечано примивши стотињак људи који су прије почетка славског обреда посматрали мушку пјевачку групу у извођењу псалма Славите Господа. Надовезујући се на ову духовну арију је започет  чин славског обреда који је водио Будимир Галамић, парох православне парохије у Крању. Славски колач је по обичају ломио кум славе, господин Златомир Бодирожа.

Протојереј-ставрофор Будимир Галамић је присутнима честитао славу ријечима: „Желим вам срећну славу и свако добро од Господа и милости и молитвености од св. Симеона. Да није добио трећег сина Растка и он би вјероватно остао Стефан Немања и само би се у историји спомињало како је створио српску државу. Али, пошто је добио трећег сина Растка, који је постао Свети Сава, а он је постао духовни отац своме стварном оцу. Одвео га је у манастир Хиландар, тако га замонашио, духовно га уздигао, а Господ је наградио његов подвижнишки живот, јер је постао Свети Симеон и из његовог гроба почело је да тече из његовог тијела свето миро. И чак из његовог гроба израсла је она знаменита лоза која се користи за здравље. Ето видите, кад духовни човјек може бити духовни отац некоме ко је старији од њега, ко је створио тога. Наздравље.”

Предсједник друштва г. Митар Вујиновић је ријечима: „Драги гости, поштовани чланови Културног друштва Брдо, нека нам је срећна данашња слава Свети Симеон Мироточиви. Дозволите ми да у своје име и у име Културног друштва Брдо поздравим први пут на нашој слави нашег замјеника градоначелника, господина Јанеза Чернета, који је први пут са нама на слави, али није први пут у нашим просторима“ . Предсједник је поздравио присутне не скривајући своју велико задовољство, а обраћање је наставио рекавши: „Први пут данас међу нама је и посланица у парламенту Републике Словеније, нашем парламенту, Матеја Удовч, тако да јој желим добродошлицу у наше друштво. Дозволите да поздравим предсједника Савеза српских друштава Словеније, мр Драгу Војводића и све друге представнике друштава, представнике друштва „Свети Сава”, представнике друштва Петар Кочић, придружили су нам се и представници друштва Др. Младен Стојановић из Велења, а ту је и Удружење гуслара Словеније и нормално и наши пријатељи из Радовљице, из културно-просвјетног-спортског и хуманитарног друштва Вук Караџић. Ја бих се исто тако захвалио нашим вјерним пријатељима донаторима: Љубиши Гојковићу, Жељку Савановићу, Зорану Зецу, Марији и Велимиру Драгељу. Захваљујем се и свима вама који сте учествовали у овоме, и нашим домаћицама које су се стварно потрудиле и припремиле све ово за вас, са Славком Кондићем на челу, који је уложио много труда да ово изгледа овако као што изгледа. Велика хвала нашим момцима, мушкој пјевачкој групи КД Брдо, које смо чули на почетку овога обреда, хвала њима што су се потрудили. Кума сам оставио на крају, кум је ове године Златомир Бодирожа, није на крају, али је намјерно одложен, да му намијеним добру здравицу данашњу, да му је срећно кумство и да нам буде још увијек активан као до сада. Хвала куме. Наздравље. Жив био.“

На здравицу предсједника друштва је кум славе, Златомир Бодирожа, одговорио ријечима: „Поштовано друштво, поштовани предсједниче, цијењени високи гости, уважени чланови друштва, драги чланови, симпатизери и пријатељи, нека је срећна и Богом благословљена крсна слава, да данашњи светац, чије име славимо и уздижемо, буде успјешан заступник пред лицем Господа у име свих нас овдје присутних и свих наших, да овоземаљски живот Светог Симеона буде наш правац и пут који треба да слиједимо, а његово небеско царство да буде наша жеља, хтијење и надање. У то име још једном свима заједно нека је наздравље и духовно спасење данашња крсна слава у име Свете Тројице, Оца, Сина и Светога духа. Наздравље свима.”

Гајећи обичај здравице предсједник је следећу чашицу упутио Јанезу Чернету, замјенику градоначелника града Крања који је рекао: „Драги предсједниче, поштоване чланице, поштовани чланови, високи гости, хвала за позив. Честитам вам поводом вашег празника, желим вам много доброга и среће у будуће. Срећна слава.”

Здравицу и лијепе ријечи је обогатила и Матеја Удовч, посланик у Државном збору Републике Словеније, казавши: „Поштовани домаћини, драги гости, ја бих се захвалила господину Митру, предсједнику вашег културног друштва, да ме је лично позвао на ваш празник, вашу славу. Ја сам свјесна да је слава у Српској православној Цркви или заједници, један од највећих празника. Зато ми је велика радост да сам имала част и да сте ме позвали, јер знам да позивате само породичне чланове, праве пријатеље и људе које имате уз себе и које цијените. И сама волим сарађивати са људима различитих култура и обичаја, знам да ћемо заједно тако добро сарађивати и у будуће. Знам да је слава намијењена дружењу, повезивању, сарадњи и тражењу рјешења за бољи живот за све нас у времену и свијету гдје живимо, да заједно нешто урадимо да би било за свакога. Радује ме да сте успјели тај вишекултурни догађај записати и у UNESCO листу. То значи да ће то остати незаборављено и да ће се настављати и да ће остати међу нама, са нама и за нама. Желим вам срећну славу.”

Здравицу је подигао и предсједник Савеза српских друштава у Словенији, мр Драго Војводић бесједама: „Хвала предсједниче. Сви су рекли много тога, тако да ћу само да пожелим друштву „Брдо”, као и свима вама, сву срећу овога свијета, слогу и напредак. Хвала. Живјели.”

По окончаном уздизању славе и завршетку бројних здравица су присутни сјели окушајући гурманске доброте из ризнице српског кулинарства које су припремиле домаћице, чланице велике породице КД Брдо. Припреме оваквих догађаја и гозби изискују одређене вјештине и домаћинску нарав коју Славко Кондић доказано посједује, зато је њему и био препуштен овај изазов.

Утиске прошлогодишње прославе славе друштва св. Симеона Мироточивог можете прочитати ОВДЈЕ.

Као што је већ споменуто, на слави су били присутни бројни представници српских организација, као и предсједник Савеза српских друштава. Сви заједно су имали прилику да у опуштеној атмосфери неформално изнесу своје ставове и размијене мишљења и искуства о сарадњи и усмјеравању рада друштава; што на неки начин означава почетак испуњења жеља из здравице мр Драге Војводића о слози и напредку.

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније