Kulturno društvo Brdo proslavilo svoju slavu čuvajući nacionalno obilježje sa UNESCO liste od zaborava

Kulturno društvo Brdo proslavilo svoju slavu čuvajući nacionalno obilježje sa UNESCO liste od zaborava

U prostorima KD Brdo u Kranju su 24.02.2019 bili okupljeni članovi društva, predstavnici ostalih srpskih organizacija, te visoki gosti povodom praznika sv. Simeona Mirotočivog, slave Kulturnog društva. Svojim prisustvom su protojerej-stavrofor Budimir Galamić, Janez Černe zamjenik gradonačelnika Kranja, Mateja Udovč poslanik u Državnom zboru Republike Slovenije i mr Drago Vojvodić predsjednik Saveza srpskih društava Slovenije, pored ostalih predstavnika srpskih organizacija u Sloveniji, doprinijeli činu podizanja slave.

Glavna sala Društva je zahvaljujući trudu organizatora izgledala svečano primivši stotinjak ljudi koji su prije početka slavskog obreda posmatrali mušku pjevačku grupu u izvođenju psalma Slavite Gospoda. Nadovezujući se na ovu duhovnu ariju je započet  čin slavskog obreda koji je vodio Budimir Galamić, paroh pravoslavne parohije u Kranju. Slavski kolač je po običaju lomio kum slave, gospodin Zlatomir Bodiroža.

Protojerej-stavrofor Budimir Galamić je prisutnima čestitao slavu riječima: „Želim vam srećnu slavu i svako dobro od Gospoda i milosti i molitvenosti od sv. Simeona. Da nije dobio trećeg sina Rastka i on bi vjerovatno ostao Stefan Nemanja i samo bi se u istoriji spominjalo kako je stvorio srpsku državu. Ali, pošto je dobio trećeg sina Rastka, koji je postao Sveti Sava, a on je postao duhovni otac svome stvarnom ocu. Odveo ga je u manastir Hilandar, tako ga zamonašio, duhovno ga uzdigao, a Gospod je nagradio njegov podvižniški život, jer je postao Sveti Simeon i iz njegovog groba počelo je da teče iz njegovog tijela sveto miro. I čak iz njegovog groba izrasla je ona znamenita loza koja se koristi za zdravlje. Eto vidite, kad duhovni čovjek može biti duhovni otac nekome ko je stariji od njega, ko je stvorio toga. Nazdravlje.”

Predsjednik društva g. Mitar Vujinović je riječima: „Dragi gosti, poštovani članovi Kulturnog društva Brdo, neka nam je srećna današnja slava Sveti Simeon Mirotočivi. Dozvolite mi da u svoje ime i u ime Kulturnog društva Brdo pozdravim prvi put na našoj slavi našeg zamjenika gradonačelnika, gospodina Janeza Černeta, koji je prvi put sa nama na slavi, ali nije prvi put u našim prostorima“ . Predsjednik je pozdravio prisutne ne skrivajući svoju veliko zadovoljstvo, a obraćanje je nastavio rekavši: „Prvi put danas među nama je i poslanica u parlamentu Republike Slovenije, našem parlamentu, Mateja Udovč, tako da joj želim dobrodošlicu u naše društvo. Dozvolite da pozdravim predsjednika Saveza srpskih društava Slovenije, mr Dragu Vojvodića i sve druge predstavnike društava, predstavnike društva „Sveti Sava”, predstavnike društva Petar Kočić, pridružili su nam se i predstavnici društva Dr. Mladen Stojanović iz Velenja, a tu je i Udruženje guslara Slovenije i normalno i naši prijatelji iz Radovljice, iz kulturno-prosvjetnog-sportskog i humanitarnog društva Vuk Karadžić. Ja bih se isto tako zahvalio našim vjernim prijateljima donatorima: Ljubiši Gojkoviću, Željku Savanoviću, Zoranu Zecu, Mariji i Velimiru Dragelju. Zahvaljujem se i svima vama koji ste učestvovali u ovome, i našim domaćicama koje su se stvarno potrudile i pripremile sve ovo za vas, sa Slavkom Kondićem na čelu, koji je uložio mnogo truda da ovo izgleda ovako kao što izgleda. Velika hvala našim momcima, muškoj pjevačkoj grupi KD Brdo, koje smo čuli na početku ovoga obreda, hvala njima što su se potrudili. Kuma sam ostavio na kraju, kum je ove godine Zlatomir Bodiroža, nije na kraju, ali je namjerno odložen, da mu namijenim dobru zdravicu današnju, da mu je srećno kumstvo i da nam bude još uvijek aktivan kao do sada. Hvala kume. Nazdravlje. Živ bio.“

Na zdravicu predsjednika društva je kum slave, Zlatomir Bodiroža, odgovorio riječima: „Poštovano društvo, poštovani predsjedniče, cijenjeni visoki gosti, uvaženi članovi društva, dragi članovi, simpatizeri i prijatelji, neka je srećna i Bogom blagoslovljena krsna slava, da današnji svetac, čije ime slavimo i uzdižemo, bude uspješan zastupnik pred licem Gospoda u ime svih nas ovdje prisutnih i svih naših, da ovozemaljski život Svetog Simeona bude naš pravac i put koji treba da slijedimo, a njegovo nebesko carstvo da bude naša želja, htijenje i nadanje. U to ime još jednom svima zajedno neka je nazdravlje i duhovno spasenje današnja krsna slava u ime Svete Trojice, Oca, Sina i Svetoga duha. Nazdravlje svima.”

Gajeći običaj zdravice predsjednik je sledeću čašicu uputio Janezu Černetu, zamjeniku gradonačelnika grada Kranja koji je rekao: „Dragi predsjedniče, poštovane članice, poštovani članovi, visoki gosti, hvala za poziv. Čestitam vam povodom vašeg praznika, želim vam mnogo dobroga i sreće u buduće. Srećna slava.”

Zdravicu i lijepe riječi je obogatila i Mateja Udovč, poslanik u Državnom zboru Republike Slovenije, kazavši: „Poštovani domaćini, dragi gosti, ja bih se zahvalila gospodinu Mitru, predsjedniku vašeg kulturnog društva, da me je lično pozvao na vaš praznik, vašu slavu. Ja sam svjesna da je slava u Srpskoj pravoslavnoj Crkvi ili zajednici, jedan od najvećih praznika. Zato mi je velika radost da sam imala čast i da ste me pozvali, jer znam da pozivate samo porodične članove, prave prijatelje i ljude koje imate uz sebe i koje cijenite. I sama volim sarađivati sa ljudima različitih kultura i običaja, znam da ćemo zajedno tako dobro sarađivati i u buduće. Znam da je slava namijenjena druženju, povezivanju, saradnji i traženju rješenja za bolji život za sve nas u vremenu i svijetu gdje živimo, da zajedno nešto uradimo da bi bilo za svakoga. Raduje me da ste uspjeli taj višekulturni događaj zapisati i u UNESCO listu. To znači da će to ostati nezaboravljeno i da će se nastavljati i da će ostati među nama, sa nama i za nama. Želim vam srećnu slavu.”

Zdravicu je podigao i predsjednik Saveza srpskih društava u Sloveniji, mr Drago Vojvodić besjedama: „Hvala predsjedniče. Svi su rekli mnogo toga, tako da ću samo da poželim društvu „Brdo”, kao i svima vama, svu sreću ovoga svijeta, slogu i napredak. Hvala. Živjeli.”

Po okončanom uzdizanju slave i završetku brojnih zdravica su prisutni sjeli okušajući gurmanske dobrote iz riznice srpskog kulinarstva koje su pripremile domaćice, članice velike porodice KD Brdo. Pripreme ovakvih događaja i gozbi iziskuju određene vještine i domaćinsku narav koju Slavko Kondić dokazano posjeduje, zato je njemu i bio prepušten ovaj izazov.

Utiske prošlogodišnje proslave slave društva sv. Simeona Mirotočivog možete pročitati OVDJE.

Kao što je već spomenuto, na slavi su bili prisutni brojni predstavnici srpskih organizacija, kao i predsjednik Saveza srpskih društava. Svi zajedno su imali priliku da u opuštenoj atmosferi neformalno iznesu svoje stavove i razmijene mišljenja i iskustva o saradnji i usmjeravanju rada društava; što na neki način označava početak ispunjenja želja iz zdravice mr Drage Vojvodića o slozi i napredku.

podijelite sadržaj:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije

error: Sadržaj je zaštićen.