U KULTURNOM DRUŠTVU „BRDO“ ODRŽAN SVEČANI SLAVSKI OBRED U ČAST SLAVE SV. SIMEONA MIROTOČIVOG

U KULTURNOM DRUŠTVU „BRDO“ ODRŽAN SVEČANI SLAVSKI OBRED U ČAST SLAVE SV. SIMEONA MIROTOČIVOG

sv. Simeon Mirotočivi – krsna slava kulturnog društva Brdo

Povodom krsne slave kulturnog društva Brdo je održana slavska svečanost u prostorima društva u Kranju. Slavski obred je vodio paroh Budimir Galamić. Slavski kolač su prelomili Mitar Vujinović, predsjednik društva i Velimir Dragelj, koji je bio kum slave, inače član društva. U neizostavnoj zdravici je Velimir Dragelj čestitao slavu te prisutnima zaželio ugodan boravak i prijatno druženje. Predsjednik društva je uputio zdravicu prisutnoj Ivani Jakšić Matović, predstavnici Ambasade Republike Srbije, prvoj savjetnici i konzulu Ambasade u Ljubljani. Ivana ističe da je saradnja Ambasade i KD Brdo jako dobra, te da neće zaboraviti da  KD Brdo svojom aktivnošču pomaže rad Ambasade. Mitar je takođe, po običaju, zdravicom ukazao zahvalnost i dobrodošlicu podžupanu grada Kranja Borisu Vehovcu, koji je zdravicom odgovorio da dobro poznaje rad KD Brdo i da se raduje što su prostori bivše kuglane dobili dobrog gospodara. Od predstavnika Opštine grada Kranja bili su prisutni takođe i odbornici grada mr Barbara Gunčar i Milorad Gogić, dugogodišnji član KD Brdo.

U nastavku je predsjednik riječi namijenio predstavnicima ostalih kulturnih organizacija, kao i predsjedniku Saveza srpskih društava Slovenije, magistru Dragi Vojvodiću. Vojvodić je prisutne informisao da je u parlamentarnoj proceduri Zakon kojim bi kao Nacionalna zajednica, sa ostalim nepriznatim Nacionalnim zajednicama, Srbi dobili bolji položaj i zagarantovana sredstva za svoj rad. Kazao je da očekuje do iduće slave da će zakon biti usvojen, a to nije naš krajnji cilj. Naš krajnji cilj jeste status Nacionalne manjine. Kao predstavnici SSDS su bili prisutni i podpresjednici Milan Stojanović i Cvijetin Nešković; kao i sekretar SSDS Dušan Jovanović.

Od prestavnika drugih društava su bili prisutni predstavnici KD Mihajlo Pupin iz Ljubljane, SPKHD Vuk Karađić iz Radovljice, SKD Petar Kočić iz Kranja, SPD Nikola Tesla iz Postojne, SKD Sava iz Hrastnika, SKUD Kočevje, SKPD Sveti Sava iz Kranja, kao i brojni članovi našeg i drugih društava, te ostali ljubitelji tradicije i običaja.

Mitar Vujinović se zahvalio prisutnima za dolazak ističući zahvalnost donatorima ovog događaja Ljubiši Gojković i Zoranu Zec.

U svom obraćanju, uputivši zdravicu, je naglasio da je za vrhunsku sveukupnu organizaciju zaslužan Zlatomir Bodiroža, koordinator organizacije krsne slave društva.

Zlatomir je, kao što nalaže slavski običaj, uzvratio zdravicu rekavši da je red da se nekoliko riječi namijeni svecu. »Veliki Župan Stefan Nemanja, potonji Sveti Simeon Mirotočivi  rodonačelnik je slavne i svete dinastije Nemanjića, dinastije koja je vladala u Srbiji 205 godina, od 1166-1371 godine. Stefan Nemanja se s pravom smatra  fizički i duhovni otac srpske države i državnosti. U narodu najpoznatiji prosvetitelj i svetac Njegov najmlađi sin Rastko, potonji Sveti Sava. Kada smo, mi u društvu, birali kojeg Sveca uzimamo za svoju Krsnu slavu, imali smo sve ovo na umu, kao i vrijeme u kojem živimo, gdje bi jedan autoritet oko kojeg bi se Srbi ujedinili i te kako bio potreban našoj nacionalnoj zajednici na svim nivojima, kao što je to bio Nemanja u davna vremena prije toliko vijekova. Teška su ova današnja vremena, ali ni ona nisu bila laka. Na nama je danas da činimo tako da se ne postidimo pred licem predaka naših niti da se naši potomci budu morali stidjeti za nas. Čuvajmo našu tradiciju, kulturu, predanje i istorijsko sjećanje na dobrobit svih. Neka je današnja Krsna slava svima na zdravlje i duhovno spasenje«, rekao je Zlatomir u svom obraćanju.

Zlatomir je takođe rekao »Kulturno nasleđe se ne čuva tako što se napiše na papir, ostavi u fioku i zaključa«, rekavši da je poslanstvo društva ispunjeno kad kulturno blago predamo naslednicima. Pri tom je mislio na one najmlađe učesnike krsne slave, koji su bili prisutni na svečanosti.

Srpska slava se od novembra 2014. godine nalazi na UNESCO listi nematerijalnog kulturnog nasleđa čovječanstva, što je ujedno i prvi upis kulturnih dobara iz Srbije na ovu listu. Slava je i prilika gdje domaćin, pored ostalog, pokazuje sposobnost kako upriličiti svečani događaj.

 

 

Zlatomir Bodiroža je bio odgovoran da se krsna slava isprati na dostojan način. Na pitanje koji je njegov komentar na sam događaj je rekao: »Zahvaljujem se svima koji su pomogli u realizaciji, svima koji su učestvovali u pripremi hrane i svega viđenog. Posebne riječi zahvalnosti upućujem radnom osoblju na požrtvovanju, dostojanstvu i uljudnosti prilikom posluživanja pripremljenih dobrota. Malo je reći hvala. Bilo je zadovoljstvo i ponos vidjeti sva ta nasmijana lica sa koliko pažnje i zalaganja brinu da sve pripremljene dobrote budu dostupne svima gostima na vrijeme i u dovoljnim količinama bez obzira što je hrana bila posna.«

Tradicija nalaže da se slave prate pjesmom, a kako su gusle jedan od najstarijih tradicionalnih instrumenata guslar Ivan Grebović iz Kočevja je slavljenike zabavio izvođenjem nekoliko njemu dragih numera.

Predsjednik je na trdicionalni način ugasivši slavsku svijeću događaj označio završenim. Prije napuštanja prostora društva su radno osoblje, koordinator Zlatomir Bodiroža, predsjednik društva Mitar Vujinović i kum slave Velimir Dragelj sjeli za sto, sabrali utiske i označili događaj uspješnim, ne skrivajući svoj ponos na uspješno organizovanu i održanu svečanost.

 

Tekst: Zlatomir Bodiroža i Miodrag Kondić

Foto: Miodrag Kondić

podijelite sadržaj:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije

error: Sadržaj je zaštićen.