Изложба Змијањског веза у Велењу

Изложба Змијањског веза у Велењу

На Ђурђевдан, 6.5.2019 године у просторијама општине Велење, припремили смо изложбу ЗМИЈАЊСКОГ ВЕЗА. Изложба је плод сарадње Српског друштва др Младен Стојановић из Велења и општине Велење и то још из 2017 године, кад је општина Велење одобрила средства за извођење радионица Змијањског веза.

Српско друштво др Младен Стојановић из Велења се сусрело са Змијанским обичајима, културом и везом  у октобру 2008 године у Љубљани, на семинару ЗМИЈАЊА, којег  је организово Савез српских друштава Словеније.

Већ 2010-те у друштву одлучујемо да играмо игре из тога краја, ИГРЕ СА ЗМИЈАЊА. Тад Змијањски вез још није бијо на листи UNESCO, нити смо ми знали да ћемо једног дана организовати радионице змијањскога веза са нашим пријатељима из Бања Луке, који су кривци да је змијањски вез завршио на овој  листи нематеријалних културних добара. Змијањски вез је на UNESCO листу нематеријалне свјетске баштине уписан 26. новембра 2014.  Српско друштво др Младен Стојановић је прво друштво у Словенији што је организовало радионице везења новембра 2017. На радионицама змијањскога веза Мира, Милица и Вера одлучиле су да и ми дамо допринос очувању змијањскога веза и тако су  створиле сопствену збирку радова коју промовишемо у Словенији и иностранству. Прво смо друштво у Словенији што имамо такву збирку. Збирка је до сада била изложена два пута у Kрању, Храстнику, Велењу и Нишу (Србија), а ове године биће изложена још у три града Словеније.

Хвала нашим везиљама, Вери Kнежевић, Милици Празник и Мири Згоњанин, које су одговорне да наш змијањски вез живи и да га успјешно промовишемо. Збирка је врло богата и занимљива и можете је ових дана, од 6.5.2019 до 3.6.2019 видјети у Општини Велење (Местна обчина Велење).

Овај битан елемент културне баштине Срба на који су змијањци јако поносни напокон заузима пажњу у друштву коју завређује. О томе свједочи чињеница да ЗМИЈАЊСКИ ВЕЗ увршћен на репрезентативну  листу нематеријалних свјетских културних добара UNESCO-а у Паризу. У Крању се овој добрини посвећивало КД Брдо у новембру 2017-те године у склопу Дана српске културе, на својој изложби старих заната „Стари занати, чувари културно-историјског наслеђа“. О догађају можете опширније прочитати ОВДЈЕ.

Захваљујемо се Градској општини Велење (Местни обчини Велење) и Дарји Плазник  из „Урада за друштвене дјелатности“ што нас је контактирала и омогућила да прикажемо изложбу »ЗМИЈАЊСKИ ВЕЗ« осталим члановима друштва што су допринијели припреми изложбе: Радо Бодирогић, Јово Јауз, Зоран Јауз, Горан Арсенијевић, Марко Урошевић.

Приредио: Јово Јауз

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније