Međunarodni festival vezenja u Velenju

Međunarodni festival vezenja u Velenju

U gradu Velenju je šesti put održan  Međunaradni festival vezenja. Ovaj festival se održava svake druge godine, a Srpsko društvo dr Mladen Stojanović je na susretu bilo prisutno prvi put.

Organizator i koordinator  je Muzej Velenje zajedno sa Gradskom opštinom Velenje te Univerzitetom za Treću životnu dob – Velenje. Manifestacija u Velenju ima dugu tradiciju. Prikazani su unikatni domaći (slovenački) i strani vezovi. Manifestaciju je obogatio i bogat kulturni program. Tema ovogodišnjeg festivala bila su izvezena uzglavlja.

U okviru festivala pripremljen je i muzejski kutak u kome su izložena pokrivala, koja se čuvaju u Muzeju Velenje. Dodata je i privatna kolekcija narodnih nošnji i knjižni kutak tematske literature iz fonda biblioteke Velenje. Posetioci su mogli da pogledaju i izložbu tematskog konkursa za omladinu osnovnih i srednjih škola.

Izložbu  Srpskog društva dr Mladen Stojanović iz Velenja osmislila je Milica Praznik. Ona već niz godina održava tradiciju izrade Zmijanjskog veza sa ciljem da ga otkine od zaborava. Predstavila je razne radove sa motivima zmijanjskog veza: bošče, torbe, jastuke, krpe, maske, predstavila zmijanjsku nošnju. Pored svega toga bio je izložen i kupreški vez na bošči i kupreška kapa. Iz svog rodnog  kraja Gradačca, napravila srpsku narodno nušnju koja pripada tom kraju. Uložila je mnogo truda u kolekcioniranje ovog prepoznatljvog zmijanjskog obilježja, na čemu joj je SD dr Mladen Stojanović veoma zahvalno.

Zmijanjski vez je specifična tehnika vezenja nastala na području  Zmijanja kod Banja Luke. Ovaj tradicionalni vez se koristi za ukrašavanje ženske odjeće i domaćinstva, uključujući vjenčanice, marame, haljine i posteljine i jedan je od najspecifičnijih i najkarakterističnijih vezova sa prostora Republike Srpske. Na devetom zasjedanju Međuvladine komisije za očuvanje nematerijalne baštine 6. novembra 2014-e u Parizu, zahvaljujući svojim karakteristikama i specifičnostima, zmijanjski vez je upisan na UNESCO-ovu reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa čovječanstva. To je upis prvog kulturnog dobra iz Republike Srpske.

Posle višegodišnje pauze zbog korone i svih nedaća vezanih za to, Crvena sala, opet postala izložbeni prostor, ponovo je bila ispunjena divnim vezovima iz čak četiri zemlje. Na festivalu su učestvovali pojedinci i predstavnici društava iz Slovenije, Srbije, Italije i Mađarske. Tu smo bili i mi, Srpsko društvo dr Mladen Stojanović i slobodno se mugu usuditi reći, da smo bili peta država, a to je Republika Srpska. Mi smo predstavljali radove Zmijanjskoga veza i Kupresa. Prisutan je bio i jedan od ključnih stručnjaka u oblasti tekstilnog nasleđa dr. Bojan Knific, koji je od početka pratio i stručno režirao dešavanja, a pripremio je i predavanje na temu ženskih marava za glavu u Sloveniji.

Povezane teme iz arhiva:

podijelite sadržaj:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije