Међународни фестивал везења у Велењу

Међународни фестивал везења у Велењу

У граду Велењу је шести пут одржан  Међунарадни фестивал везења. Овај фестивал се одржава сваке друге године, а Српско друштво др Младен Стојановић је на сусрету било присутно први пут.

Организатор и координатор  је Музеј Велење заједно са Градском општином Велење те Универзитетом за Трећу животну доб – Велење. Манифестација у Велењу има дугу традицију. Приказани су уникатни домаћи (словеначки) и страни везови. Манифестацију је обогатио и богат културни програм. Тема овогодишњег фестивала била су извезена узглавља.

У оквиру фестивала припремљен је и музејски кутак у коме су изложена покривала, која се чувају у Музеју Велење. Додата је и приватна колекција народних ношњи и књижни кутак тематске литературе из фонда библиотеке Велење. Посетиоци су могли да погледају и изложбу тематског конкурса за омладину основних и средњих школа.

Изложбу  Српског друштва др Младен Стојановић из Велења осмислила је Милица Празник. Она већ низ година одржава традицију израде Змијањског веза са циљем да га откине од заборава. Представила је разне радове са мотивима змијањског веза: бошче, торбе, јастуке, крпе, маске, представила змијањску ношњу. Поред свега тога био је изложен и купрешки вез на бошчи и купрешка капа. Из свог родног  краја Градачца, направила српску народно нушњу која припада том крају. Уложила је много труда у колекционирање овог препознатљвог змијањског обиљежја, на чему јој је СД др Младен Стојановић веома захвално.

Змијањски вез је специфична техника везења настала на подручју  Змијања код Бања Луке. Овај традиционални вез се користи за украшавање женске одјеће и домаћинства, укључујући вјенчанице, мараме, хаљине и постељине и један је од најспецифичнијих и најкарактеристичнијих везова са простора Републике Српске. На деветом засједању Међувладине комисије за очување нематеријалне баштине 6. новембра 2014-е у Паризу, захваљујући својим карактеристикама и специфичностима, змијањски вез је уписан на УНЕСЦО-ову репрезентативну листу нематеријалног културног насљеђа човјечанства. То је упис првог културног добра из Републике Српске.

После вишегодишње паузе због короне и свих недаћа везаних за то, Црвена сала, опет постала изложбени простор, поново је била испуњена дивним везовима из чак четири земље. На фестивалу су учествовали појединци и представници друштава из Словеније, Србије, Италије и Мађарске. Ту смо били и ми, Српско друштво др Младен Стојановић и слободно се мугу усудити рећи, да смо били пета држава, а то је Република Српска. Ми смо представљали радове Змијањскога веза и Kупреса. Присутан је био и један од кључних стручњака у области текстилног наслеђа др. Бојан Kнифиц, који је од почетка пратио и стручно режирао дешавања, а припремио је и предавање на тему женских марава за главу у Словенији.

Повезане теме из архива:

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније