Izložba Zmijanjskog veza u Velenju

Izložba Zmijanjskog veza u Velenju

Na Đurđevdan, 6.5.2019 godine u prostorijama opštine Velenje, pripremili smo izložbu ZMIJANJSKOG VEZA. Izložba je plod saradnje Srpskog društva dr Mladen Stojanović iz Velenja i opštine Velenje i to još iz 2017 godine, kad je opština Velenje odobrila sredstva za izvođenje radionica Zmijanjskog veza.

Srpsko društvo dr Mladen Stojanović iz Velenja se susrelo sa Zmijanskim običajima, kulturom i vezom  u oktobru 2008 godine u Ljubljani, na seminaru ZMIJANJA, kojeg  je organizovo Savez srpskih društava Slovenije.

Već 2010-te u društvu odlučujemo da igramo igre iz toga kraja, IGRE SA ZMIJANJA. Tad Zmijanjski vez još nije bijo na listi UNESCO, niti smo mi znali da ćemo jednog dana organizovati radionice zmijanjskoga veza sa našim prijateljima iz Banja Luke, koji su krivci da je zmijanjski vez završio na ovoj  listi nematerijalnih kulturnih dobara. Zmijanjski vez je na UNESCO listu nematerijalne svjetske baštine upisan 26. novembra 2014.  Srpsko društvo dr Mladen Stojanović je prvo društvo u Sloveniji što je organizovalo radionice vezenja novembra 2017. Na radionicama zmijanjskoga veza Mira, Milica i Vera odlučile su da i mi damo doprinos očuvanju zmijanjskoga veza i tako su  stvorile sopstvenu zbirku radova koju promovišemo u Sloveniji i inostranstvu. Prvo smo društvo u Sloveniji što imamo takvu zbirku. Zbirka je do sada bila izložena dva puta u Kranju, Hrastniku, Velenju i Nišu (Srbija), a ove godine biće izložena još u tri grada Slovenije.

Hvala našim veziljama, Veri Knežević, Milici Praznik i Miri Zgonjanin, koje su odgovorne da naš zmijanjski vez živi i da ga uspješno promovišemo. Zbirka je vrlo bogata i zanimljiva i možete je ovih dana, od 6.5.2019 do 3.6.2019 vidjeti u Opštini Velenje (Mestna občina Velenje).

Ovaj bitan element kulturne baštine Srba na koji su zmijanjci jako ponosni napokon zauzima pažnju u društvu koju zavređuje. O tome svjedoči činjenica da ZMIJANJSKI VEZ uvršćen na reprezentativnu  listu nematerijalnih svjetskih kulturnih dobara UNESCO-a u Parizu. U Kranju se ovoj dobrini posvećivalo KD Brdo u novembru 2017-te godine u sklopu Dana srpske kulture, na svojoj izložbi starih zanata „Stari zanati, čuvari kulturno-istorijskog nasleđa“. O događaju možete opširnije pročitati OVDJE.

Zahvaljujemo se Gradskoj opštini Velenje (Mestni občini Velenje) i Darji Plaznik  iz „Urada za društvene djelatnosti“ što nas je kontaktirala i omogućila da prikažemo izložbu »ZMIJANJSKI VEZ« ostalim članovima društva što su doprinijeli pripremi izložbe: Rado Bodirogić, Jovo Jauz, Zoran Jauz, Goran Arsenijević, Marko Urošević.

Priredio: Jovo Jauz

podijelite sadržaj:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije

error: Sadržaj je zaštićen.