Међународни фестивал ветерана на Златибору

Међународни фестивал ветерана на Златибору

У недељу 05.12.2021. смо се вратили са једног од многобројних излета и скупова на које смо позвани као ветеранска група Видовданаца. Сходно томе потрудићемо се да вам укратко пренесемо наше одушевљење приликом гостовања на Златибор и 10. традиционалном међународном фестивалу ветерана под назовиом “Златибором цура шеће…“.

Десет година Удружење за неговање народне традиције “Златибор“ – Чајетина, први викенд у децембру организује скуп ветерана који ради фолклора, забаве и дружења преплаве Златибор из цијелог свијета. Склапају се нова пријатељства и одржава се традиција српске игре и културе. При поласку на свако дружење много је битно да се наоружамо добрим расположењем и вољом за дружењем, забавом, желуцем за добру и обилну  храну као и одморним ногама. Златибор има своје чари које за три дана, колико траје фестивал, није могуће обићи и погледати, но уз добру вољу и одморне ноге 60% видиш, а тих 60% што видиш, 100% уживаш.

Златибор је познат по много чему. Једна од препознатљивих ствари јесте пијаца на којој можеш да уживаш очима а богами и желуцем. Одјевни предмети од вуне, добро суво месо, кајмак, па и ракије свих врста (нама Видовданцима највише се допала дуњевача) само су неке од ствари које се на пијаци могу наћи. Тренутно на Златибору најпознатија је “Голд гондола“ која је уједно и највећа у свијету – 9 км најмодерније трасе Златиборске гондоле повезује центар Златибора са ски центром Торник, а све то преко Рибничког језера на којем се налази међустаница. Гондола тренутно има капацитет од 600 путника по сату у 54 засебне кабине са по 10 мјеста, док је максималан капацитет гондоле чак 90 кабина и 1000 путника по сату. Вожња гондолом пружа 25 минута вожње са невјероватним погледом на живописне пејзаже Златибора.

Ветеранска група СКУД–а Видовдан из Љубљане се састоји од 25 активних чланова старосне доби од 30 до 60 година, који поред игре и пјесме волимо и дружење и путовања.

СКУД Видовдан

Ветерани СКУД–а Видовдан могли бисмо писати километарске чланке о 3 незаборавна дана проведена на Златибору. Једноставније је да вас позовемо да нам се придружите у игри и пјесми, путовањима и дружењима и да доживите оно што ми ветерани – Видовданци не можемо да вам пренесемо на папир, нити да дочарамо везано за ова 3 незаборавна дана.

Искористићемо прилику да се захвалимо организаторима: Удружењу за неговање народне традиције “Златибор“ – Чајетина, као и сјајним другарима госпођи Весни Никитовић и господину Луки Весовићу на сјајној организацији, гостопримству, вечерњој забави, као и  сјајном дружењу кроз игру и представљање српске културе. Велики домаћини који из године у годину показују и доказују зашто се ми сваке године одазовемо позиву. Захваљујемо се и господину Ранку Шмитрану и фирми Шмитранс д.о.о. на несебичној помоћи везаној за пријевоз и удобност наше вожње до одређених циљева.

Толико за сада од Ветерана СКУД–а Видовдан, читамо се на неком другом путовању.

Припремила: Данијела Ђуза Тешановић

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније