Međunarodni festival veterana na Zlatiboru

Međunarodni festival veterana na Zlatiboru

U nedelju 05.12.2021. smo se vratili sa jednog od mnogobrojnih izleta i skupova na koje smo pozvani kao veteranska grupa Vidovdanaca. Shodno tome potrudićemo se da vam ukratko prenesemo naše oduševljenje prilikom gostovanja na Zlatibor i 10. tradicionalnom međunarodnom festivalu veterana pod nazoviom “Zlatiborom cura šeće…“.

Deset godina Udruženje za negovanje narodne tradicije “Zlatibor“ – Čajetina, prvi vikend u decembru organizuje skup veterana koji radi folklora, zabave i druženja preplave Zlatibor iz cijelog svijeta. Sklapaju se nova prijateljstva i održava se tradicija srpske igre i kulture. Pri polasku na svako druženje mnogo je bitno da se naoružamo dobrim raspoloženjem i voljom za druženjem, zabavom, želucem za dobru i obilnu  hranu kao i odmornim nogama. Zlatibor ima svoje čari koje za tri dana, koliko traje festival, nije moguće obići i pogledati, no uz dobru volju i odmorne noge 60% vidiš, a tih 60% što vidiš, 100% uživaš.

Zlatibor je poznat po mnogo čemu. Jedna od prepoznatljivih stvari jeste pijaca na kojoj možeš da uživaš očima a bogami i želucem. Odjevni predmeti od vune, dobro suvo meso, kajmak, pa i rakije svih vrsta (nama Vidovdancima najviše se dopala dunjevača) samo su neke od stvari koje se na pijaci mogu naći. Trenutno na Zlatiboru najpoznatija je “Gold gondola“ koja je ujedno i najveća u svijetu – 9 km najmodernije trase Zlatiborske gondole povezuje centar Zlatibora sa ski centrom Tornik, a sve to preko Ribničkog jezera na kojem se nalazi međustanica. Gondola trenutno ima kapacitet od 600 putnika po satu u 54 zasebne kabine sa po 10 mjesta, dok je maksimalan kapacitet gondole čak 90 kabina i 1000 putnika po satu. Vožnja gondolom pruža 25 minuta vožnje sa nevjerovatnim pogledom na živopisne pejzaže Zlatibora.

Veteranska grupa SKUD–a Vidovdan iz Ljubljane se sastoji od 25 aktivnih članova starosne dobi od 30 do 60 godina, koji pored igre i pjesme volimo i druženje i putovanja.

SKUD Vidovdan

Veterani SKUD–a Vidovdan mogli bismo pisati kilometarske članke o 3 nezaboravna dana provedena na Zlatiboru. Jednostavnije je da vas pozovemo da nam se pridružite u igri i pjesmi, putovanjima i druženjima i da doživite ono što mi veterani – Vidovdanci ne možemo da vam prenesemo na papir, niti da dočaramo vezano za ova 3 nezaboravna dana.

Iskoristićemo priliku da se zahvalimo organizatorima: Udruženju za negovanje narodne tradicije “Zlatibor“ – Čajetina, kao i sjajnim drugarima gospođi Vesni Nikitović i gospodinu Luki Vesoviću na sjajnoj organizaciji, gostoprimstvu, večernjoj zabavi, kao i  sjajnom druženju kroz igru i predstavljanje srpske kulture. Veliki domaćini koji iz godine u godinu pokazuju i dokazuju zašto se mi svake godine odazovemo pozivu. Zahvaljujemo se i gospodinu Ranku Šmitranu i firmi Šmitrans d.o.o. na nesebičnoj pomoći vezanoj za prijevoz i udobnost naše vožnje do određenih ciljeva.

Toliko za sada od Veterana SKUD–a Vidovdan, čitamo se na nekom drugom putovanju.

Pripremila: Danijela Đuza Tešanović

podijelite sadržaj:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije

error: Sadržaj je zaštićen.