Zašto nije započeto podizanje pravoslavnog hrama u Kopru?

Zašto nije započeto podizanje pravoslavnog hrama u Kopru?

Kako prenosi Tanjug sveštenik jerej Dejan Mandić izjavio je da gradnja pravoslavnog hrama u Kopru još uvek nije počela zbog birokratske odluke gradonačelnika tog grada u Sloveniji, jer opština traži da otkupi zemljište, a da Islamskoj zajednici i Srpskoj pravoslavnoj crkvi dodeli jedan prostor koji bi koristili naizmenično

Mandić podseća da su do Drugog svetskog rata u Sloveniji bile tri pravoslavne crkve – u Mariboru, Celju i Ljubljani, ali da je, kako navodi, Hitlerova vojska uništila mariborsku i celjsku, a zemljišta se nikada nisu vratila Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Od tada su pravoslavni vernici koristili Ljubljansku pravoslavnu crkvu, ali zbog velikog broja pravoslavaca pojavila se potreba za parohom u Kopru i pre četiri godine sveštenik SPC jerej Dejan Mandić prešao je iz Ljubljane u taj primorski slovenački grad.

„Tamo živi između šest i devet hiljada pravoslavaca, uključujući Ruse i Ukrajince, kojih ima sve više. Više od 40 godina SPC u Kopru iznajmljuje Rimokatoličku crkvu u kojoj bogoslužimo. Postavlja se pitanje šta će se desiti ukoliko im taj prostor zatreba“, rekao je Mandić.

Kaže da je o tome razgovarao sa gradonačelnikom Borisom Popovićem koji mu je predložio lokaciju za hram na samom ulasku u grad iz pravca Ljubljane i dodaje da je zemljište kupio ktitor hrama Mladen Milanović.

„Ta parcela ima građevinsku dozvolu, ali ne i dozvolu za sakralni objekat. Dozvole su dobijene i 90 odsto papirologije je završeno, ali je gradnja stopirana prošle godine posle promene gradonačelnika Kopra. Novi gradonačelnik Aleš Bržan ne shvata šta mi radimo, jer nije u pitanju ni lični ni interes nacije, nego isključivo vere“, rekao je Mandić.

Kako je dodao, novi gradonačelnik na sve molbe mesecima odgovara sa „videćemo“ jer taj zahtev, smatra Mandić, politički povezuje sa bivšim gradonačelnikom.

Nenad Dimitrijević iz Saveza Srba u Sloveniji kaže da je celu situaciju imao prilike da predstavi nedavno i državnom vrhu Srbije i Republike Srpske, koji su naveli da problem što pre treba rešiti i smatra da Bržan diže tenziju između dva naroda i polarizuje društvo.

Kako je rekao do su Bržanovog dolaska na vlast u Kopru sasvim lepo zajedno živeli muslimanski i rimokatolički i pravoslavni vernici.

„Mi imamo veoma dobre odnose sa Rimokatoličkom crkvom, kao i sa državom Slovenijom, a mi samo želimo slobodu ispovedanja vere“

Nenad Dimitrijević

Na stranici Crkvene opštine Kopar je objavljeno i formalno obrazloženje nastale situacije:

Opština traži primernije zemljište za pravoslavnu crkvu, koja je bila planirana za izgradnju na zemljištu između Planeta Koper i autobuske stanice. To zemljište se nalazi na mestu planiranom za izgradnju prometnog čvora i na samom ulazu u grad.

Rukovodstvo opštine Kopar kazuje kako će početkom sledećeg meseca sa predstavnicima Mitropolije Zagrebačko – Ljubljanske, pokušati uspostaviti dogovor.

Kažu da bi želeli čim pre započeti gradnju crkve, zato su obavestili investitora da je zemljište, koje je kupljeno neposredno pred izbore, neprimerno za gradnju.

„Pošto prostorno smeštanje versko-kulturnog objekta na tom mestu, ne može teći samostalno, odvojeno od planskih prometnih planova; to znači da bi se gradnja značajno odložila. Takođe bi po izgradnji prometne infrastrukture, lokacija ne bi ispunjavala optimalne uslove za postojanje versko- kulturnog objekta.“ – pojašnjavaju u opštini.

Ako bi Srpska Pravoslavna Crkva Mitropolije Zagrebačko – Ljubljanske bila spremna da prihvati neku drugu lokaciju, opština bi otkupila zemljište, da bi ostvarila svoje infrastrukturne planove.

Šta bi se dogodilo ako do dogovora sa SPC ne dođe? Opština je spremna, kao poslednju opciju, da SPC razbaštini vlasništva u cilju javnog interesa? Opština garantuje da neće sprovoditi nikakve odluke bez prethodnog dogovora sa SPC.

SPC već 40 godina  koristi katoličku crkvu Sv. Marte, tako da jerej Mandić ne skriva svoju želju za sopstvenim verskim objektom.

Početkom meseca je na svojoj fejsbuk stranici objavio da je posle izbora, novoizabrana Koparska uprava na čelu sa županom Alešom Bržanom, ne dozvoljava  početak gradnje objekta. U Koparskoj oštini izjavljuju da njegova izjava nije u skladu sa pravim stanjem stvari. „Žalimo da je takav dojam dobio, i javnosti preneo isti“ -dodaju.

S druge strane Mandić ne ostaje dužan. “ Kada smo osvećivali zemljište i postavljali krst, župana Bržana smo pitali da li možemo da nastavimo sa planom gradnje. On je odgovorio potvrdno. Čak je bio i na činu osvećenja. Da se nije slagao, mogao bi nas odmah zaustaviti.

Rekao je da se sa verom ne može igrati. Da već osvećen krst ne može vaditi iz zemlje i prenositi na drugu lokaciju. Tvrdi da ih je direkcija za infrastrukturu obavestila da prometna infrastruktura neće ići preko crkvenog zemljišta, zato se ne slaže sa promenom lokacije.

SPC broji 4000 članova na području Istre i Krasa.

1500 kvadratnih metara zemljišta između planeta Koper i autobuske stanice je kupila na aukciji za 152 000 evra firma KPL iz Ljubljane. Firma je u vlasništvu preduzetnika Mladena Milanovića, velikog donatora pravoslavne crkve. Marta ove godine je pravoslavnim obredom osveštano zemljište i postavljen je krst.

podijelite sadržaj:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije