Зашто није започето подизање православног храма у Копру?

Зашто није започето подизање православног храма у Копру?

Како преноси Тањуг свештеник јереј Дејан Мандић изјавио је да градња православног храма у Копру још увек није почела због бирократске одлуке градоначелника тог града у Словенији, јер општина тражи да откупи земљиште, а да Исламској заједници и Српској православној цркви додели један простор који би користили наизменично

Мандић подсећа да су до Другог светског рата у Словенији биле три православне цркве – у Марибору, Цељу и Љубљани, али да је, како наводи, Хитлерова војска уништила мариборску и цељску, а земљишта се никада нису вратила Српској православној цркви.

Од тада су православни верници користили Љубљанску православну цркву, али због великог броја православаца појавила се потреба за парохом у Копру и пре четири године свештеник СПЦ јереј Дејан Мандић прешао је из Љубљане у тај приморски словеначки град.

„Тамо живи између шест и девет хиљада православаца, укључујући Русе и Украјинце, којих има све више. Више од 40 година СПЦ у Копру изнајмљује Римокатоличку цркву у којој богослужимо. Поставља се питање шта ће се десити уколико им тај простор затреба“, рекао је Мандић.

Каже да је о томе разговарао са градоначелником Борисом Поповићем који му је предложио локацију за храм на самом уласку у град из правца Љубљане и додаје да је земљиште купио ктитор храма Младен Милановић.

„Та парцела има грађевинску дозволу, али не и дозволу за сакрални објекат. Дозволе су добијене и 90 одсто папирологије је завршено, али је градња стопирана прошле године после промене градоначелника Копра. Нови градоначелник Алеш Бржан не схвата шта ми радимо, јер није у питању ни лични ни интерес нације, него искључиво вере“, рекао је Мандић.

Како је додао, нови градоначелник на све молбе месецима одговара са „видећемо“ јер тај захтев, сматра Мандић, политички повезује са бившим градоначелником.

Ненад Димитријевић из Савеза Срба у Словенији каже да је целу ситуацију имао прилике да представи недавно и државном врху Србије и Републике Српске, који су навели да проблем што пре треба решити и сматра да Бржан диже тензију између два народа и поларизује друштво.

Како је рекао до су Бржановог доласка на власт у Копру сасвим лепо заједно живели муслимански и римокатолички и православни верници.

„Ми имамо веома добре односе са Римокатоличком црквом, као и са државом Словенијом, а ми само желимо слободу исповедања вере“

Ненад Димитријевић

На страници Црквене општине Копар је објављено и формално образложење настале ситуације:

Општина тражи примерније земљиште за православну цркву, која је била планирана за изградњу на земљишту између Планета Копер и аутобуске станице. То земљиште се налази на месту планираном за изградњу прометног чвора и на самом улазу у град.

Руководство општине Копар казује како ће почетком следећег месеца са представницима Митрополије Загребачко – Љубљанске, покушати успоставити договор.

Кажу да би желели чим пре започети градњу цркве, зато су обавестили инвеститора да је земљиште, које је купљено непосредно пред изборе, непримерно за градњу.

„Пошто просторно смештање верско-културног објекта на том месту, не може тећи самостално, одвојено од планских прометних планова; то значи да би се градња значајно одложила. Такође би по изградњи прометне инфраструктуре, локација не би испуњавала оптималне услове за постојање верско- културног објекта.“ – појашњавају у општини.

Ако би Српска Православна Црква Митрополије Загребачко – Љубљанске била спремна да прихвати неку другу локацију, општина би откупила земљиште, да би остварила своје инфраструктурне планове.

Шта би се догодило ако до договора са СПЦ не дође? Општина је спремна, као последњу опцију, да СПЦ разбаштини власништва у циљу јавног интереса? Општина гарантује да неће спроводити никакве одлуке без претходног договора са СПЦ.

СПЦ већ 40 година  користи католичку цркву Св. Марте, тако да јереј Мандић не скрива своју жељу за сопственим верским објектом.

Почетком месеца је на својој фејсбук страници објавио да је после избора, новоизабрана Копарска управа на челу са жупаном Алешом Бржаном, не дозвољава  почетак градње објекта. У Копарској оштини изјављују да његова изјава није у складу са правим стањем ствари. „Жалимо да је такав дојам добио, и јавности пренео исти“ -додају.

С друге стране Мандић не остаје дужан. “ Када смо освећивали земљиште и постављали крст, жупана Бржана смо питали да ли можемо да наставимо са планом градње. Он је одговорио потврдно. Чак је био и на чину освећења. Да се није слагао, могао би нас одмах зауставити.

Рекао је да се са вером не може играти. Да већ освећен крст не може вадити из земље и преносити на другу локацију. Тврди да их је дирекција за инфраструктуру обавестила да прометна инфраструктура неће ићи преко црквеног земљишта, зато се не слаже са променом локације.

СПЦ броји 4000 чланова на подручју Истре и Краса.

1500 квадратних метара земљишта између планета Копер и аутобуске станице је купила на аукцији за 152 000 евра фирма КПЛ из Љубљане. Фирма је у власништву предузетника Младена Милановића, великог донатора православне цркве. Марта ове године је православним обредом освештано земљиште и постављен је крст.

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније