Дешавања код „Вукова“

Дешавања код „Вукова“

Вукови поново на Златибору

У Културном центру на Златибору у суботу 3. децембра 2022. одржан је 11. Међународни фестивал фолклора под називом „Опет се Златибором цура шеће”.

КПСХД Вук Караџић Радовљица, „Опет се Златибором цура шеће

На фестивалу је учествовало 56 културно-умјетничких друштава са око 1500 учесника из Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Хрватске, Словеније и Аустрије. Након четири године паузе наше друштво са својим ветеранским ансамблом одлучило је да поново узме учешће на једном од највећих ветеранских фестивала у Србији. Наше друштво, КПСХД Вук Караџић из Радовљице, које већ пети пут наступа на овом фестивалу, представило се са Играма и пјесмама из Беле Крајине.

Овај четворо дневни излет који смо са нестрпљењем сви заједно ишчекивали додатно смо обогатили са излетима и посјету новим туристичким атракцијама на Златибору: Ел Пасо и златиборска гондола на Торник. У лијепом и сунчаном времену искористили смо прилику за шетњу и обилазак Златибора као и многобројне кулинарске специјалитете по којима је познат овај крај. Овим путем користимо прилику да се захвалимо организатору фестивала: „Удружењу за неговање традиције Ветерани Златибора” на позиву, дочеку и одличној организацији.

Митровдан

Слава КПСХД Вук Караџић Радовљица

Још давно је Вук Караџић забиљежио многе обичаје у српском народу. Међу њима је и крсна слава или крсно име како је још зову. Овако је наш Вук записао прије више од двјеста година: „Сваки Србин има по један дан у години кога он слави, и то се зове крсно име, свети, свето и благ дан. Домаћин се стара и приправља за цијелу годину како ће и с чим ће прославити крсно име.”

Тако смо и ми као прави домаћини, 8. новембра 2022. прославили нашу крсну славу,  Светог Великомученика Димитрија. У присуству наших многобројних чланова, пријатеља, представника српских друштава, градоначелника општине Јесенице и свештеника крањске парохије оца Бранислава Тодорића смо обавили свечани чин читања славе и ломљења славског колача. Истовремено смо на празник друштва освештали наше нове просторе, који ће у будуће бити наш нови дом у којем ћемо још годинама дочекивати госте и обиљежавати нашу крсну славу Митровдан.

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније