Dešavanja kod „Vukova“

Dešavanja kod „Vukova“

Vukovi ponovo na Zlatiboru

U Kulturnom centru na Zlatiboru u subotu 3. decembra 2022. održan je 11. Međunarodni festival folklora pod nazivom „Opet se Zlatiborom cura šeće”.

KPSHD Vuk Karadžić Radovljica, „Opet se Zlatiborom cura šeće

Na festivalu je učestvovalo 56 kulturno-umjetničkih društava sa oko 1500 učesnika iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije i Austrije. Nakon četiri godine pauze naše društvo sa svojim veteranskim ansamblom odlučilo je da ponovo uzme učešće na jednom od najvećih veteranskih festivala u Srbiji. Naše društvo, KPSHD Vuk Karadžić iz Radovljice, koje već peti put nastupa na ovom festivalu, predstavilo se sa Igrama i pjesmama iz Bele Krajine.

Ovaj četvoro dnevni izlet koji smo sa nestrpljenjem svi zajedno iščekivali dodatno smo obogatili sa izletima i posjetu novim turističkim atrakcijama na Zlatiboru: El Paso i zlatiborska gondola na Tornik. U lijepom i sunčanom vremenu iskoristili smo priliku za šetnju i obilazak Zlatibora kao i mnogobrojne kulinarske specijalitete po kojima je poznat ovaj kraj. Ovim putem koristimo priliku da se zahvalimo organizatoru festivala: „Udruženju za negovanje tradicije Veterani Zlatibora” na pozivu, dočeku i odličnoj organizaciji.

Mitrovdan

Slava KPSHD Vuk Karadžić Radovljica

Još davno je Vuk Karadžić zabilježio mnoge običaje u srpskom narodu. Među njima je i krsna slava ili krsno ime kako je još zovu. Ovako je naš Vuk zapisao prije više od dvjesta godina: „Svaki Srbin ima po jedan dan u godini koga on slavi, i to se zove krsno ime, sveti, sveto i blag dan. Domaćin se stara i pripravlja za cijelu godinu kako će i s čim će proslaviti krsno ime.”

Tako smo i mi kao pravi domaćini, 8. novembra 2022. proslavili našu krsnu slavu,  Svetog Velikomučenika Dimitrija. U prisustvu naših mnogobrojnih članova, prijatelja, predstavnika srpskih društava, gradonačelnika opštine Jesenice i sveštenika kranjske parohije oca Branislava Todorića smo obavili svečani čin čitanja slave i lomljenja slavskog kolača. Istovremeno smo na praznik društva osveštali naše nove prostore, koji će u buduće biti naš novi dom u kojem ćemo još godinama dočekivati goste i obilježavati našu krsnu slavu Mitrovdan.

podijelite sadržaj:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije