Тупан ми тупа у село

Тупан ми тупа у село

Целовечерњи годишњи концерт СКУД „Видовдан”

СКУД „Видовдан” се својој публици представио на годишњем концерту друштва у суботу 22. априла 2023. у Центру културе Шпански борци у Љубљани.

Концерт је отворио део извођачког ансамбла отпевавши традиционалну народну песму  „Тупан ми тупа”, чији назив је послужио и као инспирација за назив овогодишњег целовечерњег годишњег концерта. У наставку се играчима на бини придружио и остатак извођачког ансамбла те је уследила и прва играчка тачка на концерту. Кореографијом „Нунта ин Исаково” – Влашким играма из Исакова је на сцени уприличен свадбени обичај из влашког села Исаково. Аутор кореографије је Синиша Фирловић, као аутор музичког аранжмана се потписује Дарко Ћитић, док је уметнички руководилац ансамбла Жељко Крсмановић.

Уследила је тачка најмлађих чланова друштва – дечије „Ципирипи” групе. Под менторством Татјане Тривуновић, њиховог уметничког руководиоца и аутора кореографије, најмлађи чланови друштва представили су се Играма из Лике. Музички аранжман за поменуту кореографију је написао др Здравко Ранисављевић.

Гости овогодишњег концерта, Фолклорни ансамбл „Карановац” из Краљева, као своју прву тачку изабрали су Игре из Београдске Посавине, аутора Драгана Миливојевића (музички аранжман: Бранко Милојчевић). Уметнички руководилац ансамбла је Марко Љубојевић.

Сплетом народних песама на бини су се заједно нашли чланови певачке групе ФА „Карановац” (вођа групе: Олга Лазовић) и женске певачке групе СКУД Видовдан (вођа групе: Софија Антић).

„Народне игре из Ваљевске Колубаре” су на бину поново извеле чланове извођачког ансамбла СКУД „Видовдан”, овога пута у још проширенијем саставу. Кореографија прати занимљив обичај у нашем народу, познат под називом „моба”, а реч је о несебичној помоћи коју мештани једни другима пружају приликом рада на пољу, унутар или око куће и домаћинства. Аутор кореографије је Јанко Димитријевић, док је музички аранжман урадио др Здравко Ранисављевић.

Ветерански ансамбл СКУД „Видовдан” се ове године публици представио „Играма из околине Лесковца”. Као аутор кореографије и уметнички руководилац ансамбла се наводи Душан Кнежевић, а музички аранжман за кореографију је и овога пута дело др Здравка Ранисављевића.

„Љубавно коло” – Игре из околине Ниша, назив је кореографије коју су извели чланови ФА „Карановац” из Краљева. Аутор кореографије је Марко Љубојевић, док је музички аранжман написао Дарко Ћитић.

Након гостију из Краљева, уследила је музичка тачка гостију из Етно академског оркестра, чији је уметнички директор МА Стефан Манчић.

Последње две кореографије приказане на целовечерњем годишњем концерту друштва биле су „Влашке игре из Халова” у извођењу омладинског ансамбла (аутор кореографије: Данијел Серчић, уметнички руководиоци: Марија Тривунџа и Данијел Серчић, аутор музичког аранжмана: др Здравко Ранисављевић) као и „Српске игре из Кумановског поља” у извођењу извођачког ансамбла (аутор кореографије и уметнички руководилац: Жељко Крсмановић, аутор музичког аранжмана: др Здравко Ранисављевић).

Уследио је завршни говор Јелене Самочете, која се захвалила публици и свим присутним гостима, уметничким руководиоцима на припремљеном програму као и спонзорима и симпатизерима друштва. Након концерта дружење се наставило у Парохијском дому уз живу музику.

За реализацију концерта, као и осталих пројеката које СКУД „Видовдан” организује, у великој мери заслужни су: Министарство културе Републике Србије, Министарство спољњих послова Републике Србије – Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, Јавни фонд Републике Словеније за културне делатности (ЈСКД), Гостилна Тавчар, Гостилна Фурман, Шмитранс д.о.о., Еко Клинер д.о.о., Цоцкта и Цедевита из Атлантиц групе, ЗумиксТранс д.о.о.

Текст: Данијел Серчић <-> Фото: Душан Јовановић

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније