Tupan mi tupa u selo

Tupan mi tupa u selo

Celovečernji godišnji koncert SKUD „Vidovdan”

SKUD „Vidovdan” se svojoj publici predstavio na godišnjem koncertu društva u subotu 22. aprila 2023. u Centru kulture Španski borci u Ljubljani.

Koncert je otvorio deo izvođačkog ansambla otpevavši tradicionalnu narodnu pesmu  „Tupan mi tupa”, čiji naziv je poslužio i kao inspiracija za naziv ovogodišnjeg celovečernjeg godišnjeg koncerta. U nastavku se igračima na bini pridružio i ostatak izvođačkog ansambla te je usledila i prva igračka tačka na koncertu. Koreografijom „Nunta in Isakovo” – Vlaškim igrama iz Isakova je na sceni upriličen svadbeni običaj iz vlaškog sela Isakovo. Autor koreografije je Siniša Firlović, kao autor muzičkog aranžmana se potpisuje Darko Ćitić, dok je umetnički rukovodilac ansambla Željko Krsmanović.

Usledila je tačka najmlađih članova društva – dečije „Cipiripi” grupe. Pod mentorstvom Tatjane Trivunović, njihovog umetničkog rukovodioca i autora koreografije, najmlađi članovi društva predstavili su se Igrama iz Like. Muzički aranžman za pomenutu koreografiju je napisao dr Zdravko Ranisavljević.

Gosti ovogodišnjeg koncerta, Folklorni ansambl „Karanovac” iz Kraljeva, kao svoju prvu tačku izabrali su Igre iz Beogradske Posavine, autora Dragana Milivojevića (muzički aranžman: Branko Milojčević). Umetnički rukovodilac ansambla je Marko Ljubojević.

Spletom narodnih pesama na bini su se zajedno našli članovi pevačke grupe FA „Karanovac” (vođa grupe: Olga Lazović) i ženske pevačke grupe SKUD Vidovdan (vođa grupe: Sofija Antić).

„Narodne igre iz Valjevske Kolubare” su na binu ponovo izvele članove izvođačkog ansambla SKUD „Vidovdan”, ovoga puta u još proširenijem sastavu. Koreografija prati zanimljiv običaj u našem narodu, poznat pod nazivom „moba”, a reč je o nesebičnoj pomoći koju meštani jedni drugima pružaju prilikom rada na polju, unutar ili oko kuće i domaćinstva. Autor koreografije je Janko Dimitrijević, dok je muzički aranžman uradio dr Zdravko Ranisavljević.

Veteranski ansambl SKUD „Vidovdan” se ove godine publici predstavio „Igrama iz okoline Leskovca”. Kao autor koreografije i umetnički rukovodilac ansambla se navodi Dušan Knežević, a muzički aranžman za koreografiju je i ovoga puta delo dr Zdravka Ranisavljevića.

„Ljubavno kolo” – Igre iz okoline Niša, naziv je koreografije koju su izveli članovi FA „Karanovac” iz Kraljeva. Autor koreografije je Marko Ljubojević, dok je muzički aranžman napisao Darko Ćitić.

Nakon gostiju iz Kraljeva, usledila je muzička tačka gostiju iz Etno akademskog orkestra, čiji je umetnički direktor MA Stefan Mančić.

Poslednje dve koreografije prikazane na celovečernjem godišnjem koncertu društva bile su „Vlaške igre iz Halova” u izvođenju omladinskog ansambla (autor koreografije: Danijel Serčić, umetnički rukovodioci: Marija Trivundža i Danijel Serčić, autor muzičkog aranžmana: dr Zdravko Ranisavljević) kao i „Srpske igre iz Kumanovskog polja” u izvođenju izvođačkog ansambla (autor koreografije i umetnički rukovodilac: Željko Krsmanović, autor muzičkog aranžmana: dr Zdravko Ranisavljević).

Usledio je završni govor Jelene Samočete, koja se zahvalila publici i svim prisutnim gostima, umetničkim rukovodiocima na pripremljenom programu kao i sponzorima i simpatizerima društva. Nakon koncerta druženje se nastavilo u Parohijskom domu uz živu muziku.

Za realizaciju koncerta, kao i ostalih projekata koje SKUD „Vidovdan” organizuje, u velikoj meri zaslužni su: Ministarstvo kulture Republike Srbije, Ministarstvo spoljnjih poslova Republike Srbije – Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, Javni fond Republike Slovenije za kulturne delatnosti (JSKD), Gostilna Tavčar, Gostilna Furman, Šmitrans d.o.o., Eko Kliner d.o.o., Cockta i Cedevita iz Atlantic grupe, ZumiksTrans d.o.o.

Tekst: Danijel Serčić <-> Foto: Dušan Jovanović

podijelite sadržaj:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije