Традиција у очима деце

Традиција у очима деце

Чланови СКУД „Видовдан” учествовали на још једном ликовном конкурсу

Пратиоцима нашег друштва добро је познато, да СКУД „Видовдан” пуно труда улаже у раду са дечијим групама и ради на томе, да активности тих група прошири и изван оквира дворане и самог фолклора.

Из тог разлога смо се и овога пута одазвали позиву да узмемо учешће на ликовном конкурсу за децу под називом „Традиција у очима деце”. Идеја конкурса, који је реализовао Центар за очување културе и традиције „Јеврем Обреновић” из Шапца, била је да се дечији поглед на традицију и фолклорну уметност искаже кроз ликовне креације, користећи било коју од техника цртања и сликања.  

Добивши позив за учешће одмах смо кренули у акцију. Све заинтересоване чланове дечијег ансамбла окупили смо у друштвеним просторијама, где су у оквиру радионице имали прилику да креирају свој ликовни рад. Вођени својим досадашњим фолклорним искуствима и маштом, наше чланице Теодора, Катарина, Леонора, Софија, Кристина, Дуња, Николина и Марија биле су јако продуктивне па су своје цртеже успеле да заврше и пре завршетка радионице. Радове смо тако на конкурс послали већ следећег дана.

Будући да се је конкурс тек недавно завршио те да је оцењивање радова још увек у току, унапред честитамо победницима, као и свој деци која су на конкурсу учествовала, а посебно нашим горе поменутим чланицама. Браво!

Текст: Данијел Серчић

Фото: архив друштва

Излетиште и базени „Илирија”, Љубљана – 19. јун 2021

Као и сваке, тако су се и ове године чланови СКУД „Видовдан” из Љубљане окупили на већ свима нама познатом мјесту – базенима „Илирија” у Љубљани.

Наше традиционално окупљање илити како га ми називамо – пикник, је идеалан начин за завршетак фолклорне сезоне и дружење свих генерација Видовданаца, као и јачање остварених и стварање нових пријатељстава. А пошто је сезона која је иза нас била много другачија него обично, нисмо имали ни потребе да је затварамо, већ је циљ пикника био, прије свега, да се посветимо дружењу, као и да послије дужег времена дамо себи одушка и видимо пријатеље које дуго нисмо видјели.

Заборављајући на тренутну ситуацију која нас је све задесила, вријеме нас је током цијелог дана одлично послужило, а самим тим и додатно орасположило. Иако су биле поприлично високе температуре, ни то нам није стварало проблем јер су одмах поред пикник простора и велики базени на којима су се наши чланови преко дана „расхлађивали”.

Поред лијепо уређеног простора за роштиљање, добре хране и пића – уз котлић, који је ове године био новина на пикнику, наши чланови су искористили овај „опуштајући” дан и да ојачају своје одбојкашке стратегије и окушају се у осталим спортским активностима уз добру музику која нас је пратила цијелог дана.

А наравно, као и обично, није изостало ни показивање фолклорног умијећа и научених кореографија од стране свих фолклорних група друштва уз овације највјерније публике, наших најмилијих, који су уживали гледајући наша разиграна срца.


Овакво цјелодневно дружење је једно дивно искуство и догађај који се еуфорично очекује кроз све генерације наших чланова – а пошто је свима нама остало у сјећању, да су наши пикници нешто што се не пропушта, неријетко нас изненаде и наши некадашњи чланови који се придруже дружењу, игри, пјесми и осталим активностима.


Завршетком ове, мало другачије сезоне, смо се осврнули на све лијепе и оне мање лијепе тренутке које смо преживјели заједничким снагама те који нас чине још јачима и спремнијима за нову, надамо се много активнију, сезону. 

Текст: Анђела Рајлић

Фото: архив друштва

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније