Tradicija u očima dece

Tradicija u očima dece

Članovi SKUD „Vidovdan” učestvovali na još jednom likovnom konkursu

Pratiocima našeg društva dobro je poznato, da SKUD „Vidovdan” puno truda ulaže u radu sa dečijim grupama i radi na tome, da aktivnosti tih grupa proširi i izvan okvira dvorane i samog folklora.

Iz tog razloga smo se i ovoga puta odazvali pozivu da uzmemo učešće na likovnom konkursu za decu pod nazivom „Tradicija u očima dece”. Ideja konkursa, koji je realizovao Centar za očuvanje kulture i tradicije „Jevrem Obrenović” iz Šapca, bila je da se dečiji pogled na tradiciju i folklornu umetnost iskaže kroz likovne kreacije, koristeći bilo koju od tehnika crtanja i slikanja.  

Dobivši poziv za učešće odmah smo krenuli u akciju. Sve zainteresovane članove dečijeg ansambla okupili smo u društvenim prostorijama, gde su u okviru radionice imali priliku da kreiraju svoj likovni rad. Vođeni svojim dosadašnjim folklornim iskustvima i maštom, naše članice Teodora, Katarina, Leonora, Sofija, Kristina, Dunja, Nikolina i Marija bile su jako produktivne pa su svoje crteže uspele da završe i pre završetka radionice. Radove smo tako na konkurs poslali već sledećeg dana.

Budući da se je konkurs tek nedavno završio te da je ocenjivanje radova još uvek u toku, unapred čestitamo pobednicima, kao i svoj deci koja su na konkursu učestvovala, a posebno našim gore pomenutim članicama. Bravo!

Tekst: Danijel Serčić

Foto: arhiv društva

Izletište i bazeni „Ilirija”, Ljubljana – 19. jun 2021

Kao i svake, tako su se i ove godine članovi SKUD „Vidovdan” iz Ljubljane okupili na već svima nama poznatom mjestu – bazenima „Ilirija” u Ljubljani.

Naše tradicionalno okupljanje iliti kako ga mi nazivamo – piknik, je idealan način za završetak folklorne sezone i druženje svih generacija Vidovdanaca, kao i jačanje ostvarenih i stvaranje novih prijateljstava. A pošto je sezona koja je iza nas bila mnogo drugačija nego obično, nismo imali ni potrebe da je zatvaramo, već je cilj piknika bio, prije svega, da se posvetimo druženju, kao i da poslije dužeg vremena damo sebi oduška i vidimo prijatelje koje dugo nismo vidjeli.

Zaboravljajući na trenutnu situaciju koja nas je sve zadesila, vrijeme nas je tokom cijelog dana odlično poslužilo, a samim tim i dodatno oraspoložilo. Iako su bile poprilično visoke temperature, ni to nam nije stvaralo problem jer su odmah pored piknik prostora i veliki bazeni na kojima su se naši članovi preko dana „rashlađivali”.

Pored lijepo uređenog prostora za roštiljanje, dobre hrane i pića – uz kotlić, koji je ove godine bio novina na pikniku, naši članovi su iskoristili ovaj „opuštajući” dan i da ojačaju svoje odbojkaške strategije i okušaju se u ostalim sportskim aktivnostima uz dobru muziku koja nas je pratila cijelog dana.

A naravno, kao i obično, nije izostalo ni pokazivanje folklornog umijeća i naučenih koreografija od strane svih folklornih grupa društva uz ovacije najvjernije publike, naših najmilijih, koji su uživali gledajući naša razigrana srca.


Ovakvo cjelodnevno druženje je jedno divno iskustvo i događaj koji se euforično očekuje kroz sve generacije naših članova – a pošto je svima nama ostalo u sjećanju, da su naši piknici nešto što se ne propušta, nerijetko nas iznenade i naši nekadašnji članovi koji se pridruže druženju, igri, pjesmi i ostalim aktivnostima.


Završetkom ove, malo drugačije sezone, smo se osvrnuli na sve lijepe i one manje lijepe trenutke koje smo preživjeli zajedničkim snagama te koji nas čine još jačima i spremnijima za novu, nadamo se mnogo aktivniju, sezonu. 

Tekst: Anđela Rajlić

Foto: arhiv društva

podijelite sadržaj:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije

error: Sadržaj je zaštićen.