Млади музеалци, дружење са луткама на Велењском граду

Млади музеалци, дружење са луткама на Велењском граду

Пројекат Млади музеалци изведен 21.11.2021, а у пројекту су учествовали: Музеј Велење и Српско друштво др Младен Стојановић.

Наше друство укључено је у разне пројекте у  општини Велење, тако и у самосталне радионице које припремамо под окриљем Музеја Велење. Радионице се изводе за најмлађе једном мјечно, а у децембру сваке недеље.

Драмска секција Српског друштва др Младен Стојановић активно ради већ неколико година и  припрема лутковне представе за дјецу.  Представе су највише пута извођене кад изводимо пројекте за најмлађе или на позив наших пријатеља и партнера ко што је музеј Велење. Kад је у питању наш град Велење, увек смо на располагању, поготово кад су упитању дјеца. Овај пут смо се одазвали на позив Алме Јаворник, са којом сарађујемо већ низ година. Припремили смо лутковну представу Медведова женидба ауторице Десанка Максимовић и радионице.


Дјеца су израђивала мотиве ликова из представе, коју су имали прилику гледати. Дјеца, а и родитељи који су присутвовала на представи, припадали су различитим етничним групама, тако да појединци нису разумјели српски део представе, па су им преводили родитељи. После завршетка лутковне представе дјеци је кроз различита питања преведен текст да су се могла дјеца укључити у радионице.


Представа је одиграна у мјешовитом језику, српско-словеначком, што је одушевило присутне госте. После завршетка добило смо похвалу организатора и позив на сарадњу код других пројеката.

Аранжма и сценографију припремила Данијела Митровић

Гласове ликовима из приче посудили:

  • Данијела Митровић
  • Алекса Радовановић
  • Параскева Јауз

Текст и фото: Јово Јауз

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније