Mladi muzealci, druženje sa lutkama na Velenjskom gradu

Mladi muzealci, druženje sa lutkama na Velenjskom gradu

Projekat Mladi muzealci izveden 21.11.2021, a u projektu su učestvovali: Muzej Velenje i Srpsko društvo dr Mladen Stojanović.

Naše drustvo uključeno je u razne projekte u  opštini Velenje, tako i u samostalne radionice koje pripremamo pod okriljem Muzeja Velenje. Radionice se izvode za najmlađe jednom mječno, a u decembru svake nedelje.

Dramska sekcija Srpskog društva dr Mladen Stojanović aktivno radi već nekoliko godina i  priprema lutkovne predstave za djecu.  Predstave su najviše puta izvođene kad izvodimo projekte za najmlađe ili na poziv naših prijatelja i partnera ko što je muzej Velenje. Kad je u pitanju naš grad Velenje, uvek smo na raspolaganju, pogotovo kad su upitanju djeca. Ovaj put smo se odazvali na poziv Alme Javornik, sa kojom sarađujemo već niz godina. Pripremili smo lutkovnu predstavu Medvedova ženidba autorice Desanka Maksimović i radionice.


Djeca su izrađivala motive likova iz predstave, koju su imali priliku gledati. Djeca, a i roditelji koji su prisutvovala na predstavi, pripadali su različitim etničnim grupama, tako da pojedinci nisu razumjeli srpski deo predstave, pa su im prevodili roditelji. Posle završetka lutkovne predstave djeci je kroz različita pitanja preveden tekst da su se mogla djeca uključiti u radionice.


Predstava je odigrana u mješovitom jeziku, srpsko-slovenačkom, što je oduševilo prisutne goste. Posle završetka dobilo smo pohvalu organizatora i poziv na saradnju kod drugih projekata.

Aranžma i scenografiju pripremila Danijela Mitrović

Glasove likovima iz priče posudili:

  • Danijela Mitrović
  • Aleksa Radovanović
  • Paraskeva Jauz

Tekst i foto: Jovo Jauz

podijelite sadržaj:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije

error: Sadržaj je zaštićen.