Велење: друштвени живот упркос епидемији постоји

Велење: друштвени живот упркос епидемији постоји

Интетресујући се на који се начин пријатељи из Велења труде очувати чланство окупљено у Друштву, одговоре смо потражили у Српском друштву др Младен Стојановић из Велења. Изненађујуће позитивне одговоре добивамо од сарадника Јове Јауза, који се похвалио са три друштвене активноси које су успјели извести поштујући све прописане мјере за сузбијање и спречавање ширења заразе корона вируса.

8. фебруар – Прешернов дан, културни празник Републике Словеније

Већ неколико година на овај дан организујемо обилазке музеја и културних установа у Шалешкој долини.

Ове године били смо ограничени због корона вируса али смо се ипак одлучили да одемо, али само са дјецом. Наш циљ је да члановима друштва покажемо шта је све могуће видјети  на подручју културе унашој непосредној околини. Нарочито је занимљиво за нове чланове, јер је уједно и дружење, а и обилазак музеја.

Наша планирана локација је била ВЕЛЕЊСКИ ГРАД и КУЋА МИНЕРАЛА, мада обишли би и друге локације као што је Галерија Велење, рудник угља Велење и Музеј кожарства у Шоштању;  али су били затворени због присутне пандемије корона вируса. Ограничени смо били и на број учесника, тако да смо повели само најмлађе.

Пут нас је прво водило на Велењски град, гдје смо могли видјети сталне изложбе: мастадонт, африка, стара гостиона и стара  продавница, као и повремене изложбе које се мијењају мјесечно. После тога смо отишли у Kућу минерала гдје смо имали прилику да видимо различито камење, од дијаманта, опала, сафира и много тога……

Велење није само град радника, већ је и град са богатим културним наслеђем. Позивамо све који читате овај  прилог о активностима Српског друштва др Младен Стојановић из Велења, да дођете у Велење и посјетите наше  музеје – заиста имате шта да видите.

Kад затреба – знамо бити хумани

У време корона вируса чланови Српског друштва др Младен Стојановић су показали да знају бити и хумани. На позив Друштва СОС телефон, одазвали смо се на хуманитарну акцију »Жене за жене«. Циљ акције је био да припремимо пакетиће и за Васкрс и тако обдаримо дјецу Православне вјере, која се налазе у сигурним кућама у Словенији. Поред чланова друштва и на нашу молбу придружио нам се и Kаритас из Велења. Пакетиће за дјецу припремили смо у просторијама друштва »Српски дом« у Велењу. Пакетиће су упаковала и припремила дјеца, наравно уз помоћ старијих. У пакете смо ставили и васкршњу честитку да дјеца и мајке знају да има оних што се и у тешким тренуткима сјете на њих.  Тридесетог априла ове године су пакети за дјецу су предати и одпослани на одредиште. 

Туцијада у Велењу

Kорона ојадила наше активности – али ипак се не дамо.  Српско друштво др Младен Стојановић традиционално организује ТУЦИЈАДУ. Требала је бити већ девета Туцијада, али због корона вируса и ограничења се много шта не изводи као што би требало. Прошле 2020 године одгођена, а ове године 2021 изведена симболично у кругу чланова друштва. Не би била изведена ни ове године, да чланови друштва нису били упорни да се традиција ипак уприличи. Циљ нам је био да се окупимо после 6 мјесеци и симболично обиљежимо нама свети празник Васкрс.  Све је било скромније, а нама толико драже да се видимо подружимо и прославимо.

На Васкрс се традиционално окупљамо у дворани Гаудеамус у Велењу, гдје организујемо Туцијаду, традиционални сусрет којим желимо од заборава спасити дјелић наше богате традиције и обичаја, преносећи их на млађе нараштаје.

Овогодишња туцијада одржана 2. маја 2021 и није била такмичарског карактера , зато се надамо да у 2022 години буде све онако ко што треба.

Христос васкрсе – Ваистину васкрсе!!!

Припремио: Јово Јауз

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније