Velenje: društveni život uprkos epidemiji postoji

Velenje: društveni život uprkos epidemiji postoji

Intetresujući se na koji se način prijatelji iz Velenja trude očuvati članstvo okupljeno u Društvu, odgovore smo potražili u Srpskom društvu dr Mladen Stojanović iz Velenja. Iznenađujuće pozitivne odgovore dobivamo od saradnika Jove Jauza, koji se pohvalio sa tri društvene aktivnosi koje su uspjeli izvesti poštujući sve propisane mjere za suzbijanje i sprečavanje širenja zaraze korona virusa.

8. februar – Prešernov dan, kulturni praznik Republike Slovenije

Već nekoliko godina na ovaj dan organizujemo obilazke muzeja i kulturnih ustanova u Šaleškoj dolini.

Ove godine bili smo ograničeni zbog korona virusa ali smo se ipak odlučili da odemo, ali samo sa djecom. Naš cilj je da članovima društva pokažemo šta je sve moguće vidjeti  na području kulture unašoj neposrednoj okolini. Naročito je zanimljivo za nove članove, jer je ujedno i druženje, a i obilazak muzeja.

Naša planirana lokacija je bila VELENJSKI GRAD i KUĆA MINERALA, mada obišli bi i druge lokacije kao što je Galerija Velenje, rudnik uglja Velenje i Muzej kožarstva u Šoštanju;  ali su bili zatvoreni zbog prisutne pandemije korona virusa. Ograničeni smo bili i na broj učesnika, tako da smo poveli samo najmlađe.

Put nas je prvo vodilo na Velenjski grad, gdje smo mogli vidjeti stalne izložbe: mastadont, afrika, stara gostiona i stara  prodavnica, kao i povremene izložbe koje se mijenjaju mjesečno. Posle toga smo otišli u Kuću minerala gdje smo imali priliku da vidimo različito kamenje, od dijamanta, opala, safira i mnogo toga……

Velenje nije samo grad radnika, već je i grad sa bogatim kulturnim nasleđem. Pozivamo sve koji čitate ovaj  prilog o aktivnostima Srpskog društva dr Mladen Stojanović iz Velenja, da dođete u Velenje i posjetite naše  muzeje – zaista imate šta da vidite.

Kad zatreba – znamo biti humani

U vreme korona virusa članovi Srpskog društva dr Mladen Stojanović su pokazali da znaju biti i humani. Na poziv Društva SOS telefon, odazvali smo se na humanitarnu akciju »Žene za žene«. Cilj akcije je bio da pripremimo paketiće i za Vaskrs i tako obdarimo djecu Pravoslavne vjere, koja se nalaze u sigurnim kućama u Sloveniji. Pored članova društva i na našu molbu pridružio nam se i Karitas iz Velenja. Paketiće za djecu pripremili smo u prostorijama društva »Srpski dom« u Velenju. Paketiće su upakovala i pripremila djeca, naravno uz pomoć starijih. U pakete smo stavili i vaskršnju čestitku da djeca i majke znaju da ima onih što se i u teškim trenutkima sjete na njih.  Tridesetog aprila ove godine su paketi za djecu su predati i odposlani na odredište. 

Tucijada u Velenju

Korona ojadila naše aktivnosti – ali ipak se ne damo.  Srpsko društvo dr Mladen Stojanović tradicionalno organizuje TUCIJADU. Trebala je biti već deveta Tucijada, ali zbog korona virusa i ograničenja se mnogo šta ne izvodi kao što bi trebalo. Prošle 2020 godine odgođena, a ove godine 2021 izvedena simbolično u krugu članova društva. Ne bi bila izvedena ni ove godine, da članovi društva nisu bili uporni da se tradicija ipak upriliči. Cilj nam je bio da se okupimo posle 6 mjeseci i simbolično obilježimo nama sveti praznik Vaskrs.  Sve je bilo skromnije, a nama toliko draže da se vidimo podružimo i proslavimo.

Na Vaskrs se tradicionalno okupljamo u dvorani Gaudeamus u Velenju, gdje organizujemo Tucijadu, tradicionalni susret kojim želimo od zaborava spasiti djelić naše bogate tradicije i običaja, prenoseći ih na mlađe naraštaje.

Ovogodišnja tucijada održana 2. maja 2021 i nije bila takmičarskog karaktera , zato se nadamo da u 2022 godini bude sve onako ko što treba.

Hristos vaskrse – Vaistinu vaskrse!!!

Pripremio: Jovo Jauz

podijelite sadržaj:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije