У Сава центру у Београду одржана је 24. европска смотра српског фолклора дијаспоре и Срба у региону (фото)

У Сава центру у Београду одржана је 24. европска смотра српског фолклора дијаспоре и Срба у региону (фото)

Смотра је одржана 8. и 9. јуна 2019, а почела је у суботу, 8. јуна, најавом водитеља који је прво најављивао друштва која учествују на Смотри, да би из сваког друштва по један пар у ношњама изишао на бину  итако представио своје друштво. Затим је ансамбл „Књаз Милош” извео химну „Боже правде”, да би се потом гостима и публици обратио Ненад Миленковић, предсједник Савеза српског фолклора Швајцарске и предсједник Организационог одбора 24. европске смотре српског фолклора дијаспоре и Срба у региону. Ненад Миленковић је пожелио топлу добродошлицу истакавши да се у његовој организацији Смотра увијек одржава у Србији, а ово је већ трећи пут да се Смотра одржава у Београду, у Сава центру. Нагласио је да су овдје сви побједници, „јер данас је најбитније да смо сви у нашој домовини”.

У име предсједника Републике Србије Александра Вучића и у своје име учесницима, гостима и публици обратио се и Никола Селаковић ,генерални секретар предсједника Србије. У свом топлом поздраву навео је сљедеће: „Не могу вам пожелети добродошлицу јер сте дошли кући. Али вам могу пожелети да кући долазите што чешће, да остајете што дуже, и да се свуда где се у свету појавите пронесе слава нашег опанка и наше шајкаче. Желим вам да чувате и негујете наш лепи Вуков српски језик, а држава ће вам у томе помоћи”  рекао је Селаковић.

Ансамбл „Књаз Милош” отпјевао је пјесму „Тамо далеко”, а онда су се публици представила два друштва у ревијалном наступу, прво КУД „Бранко Меденица” из Косова Поља, који је својим наступом побрао велике симпатије код публике. Након њих на сцену је ступио и АНИ „Абрашевић” из Цириха, а своје играчко умијеће показао је и Ненад Миленковић, предсједник друштва.

У наставку програма, који је у два дана подијељен у четири блока, у такмичарско дијелу први су узели учешће чланови АНИП „Ђурђевданско коло“ из Подгорице са кореографијом „Игре из Старе Црне Горе”, да би потом наступила и остала друштва, њих укупно 54 у такмичарском дијелу и четири у ревијалном. У програму је тако учествовало 58 друштава из различитих земаља, Швајцарске, Њемачке, Аустрије, Италије, Словеније, Француске, Румуније, Републике Српске, Црне Горе и Сједињених Америчких Држава. За награде и прелазни пехар, популарну статуету „Шумадинац” коју додјељују „Вести”, а која је прошле године отишла у руке фолклораша КУД „Вук Стефановић Караџић” из Роршаха, такмичило се око три хиљаде фолклораша.

У суботњем програму, у другом блоку, наступила су и два друштва из Словеније, прво чланови СПД „Никола Тесла” из Постојне, у ревијалном дијелу, са кореографијом под називом „Стојан се спрема”, аутор кореографије Велимир Аговски, музички аранжман Александра Степић, а у вечерњем дијелу другог блока наступило је СКД „Слога” из Нове Горице које је представило кореографију „Кад бапне гоч у мене срце да искочи” – игре из Црне Траве, аутор кореографије Милан Гламочанин, музички аранжман урадио Здравко Ранисављевић а умјетнички руководилац ансамбла је Давид Грујић. За подмлађене екипе СПД „Никола Тесла” и СКД „Слога” било је ово велико искуство и подстицај за будући рад.

Послије наступа свих фолклорних група у суботу увече настављено је дружење уз оркестар Моме Крстића, који је такође пратио наступ ансамбла „Књаз Милош”.

Недељни програм, 9. јуна, почео је већ у тринаест часова, а у трећем блоку Смотре наступило је и треће друштво из Словеније, фолклораши КД „Брдо” из Крања са кореографијом која носи назив „Бела недеља у Гружи”, аутор кореографије Славица Михаиловић, музичког аранжмана Здравко Ранисављевић а умјетнички руководилац ансамбла је Милан Гламочанин.

У четвртом блоку своје учешће узела су још два друштва из Словеније, прво СКУД „Видовдан” из Љубљане са кореографијом „Српске народне игре и песме из Хомоља”, аутор кореографије Јанко Димитријевић, музички аранжман урадио Здравко Ранисављевић а умјетнички руководилац ансамбла је Жељко Крсмановић. Скоро пред крај програма наступили су и фолклораши КПСХД „Вук Караџић” из Радовљице који су представили кореографију по називом „Кроз Пиротско поље”, коју је урадио и посатвио Дамир Шиповац, музички аранжман је дјело Жанијела Шубље а умјетнички руководилац ансамбла је Сандра Јевтић.

Након завршеног програма, а у очекивању да стручни жири у саставу: проф. др Мирјана Закић, етномузиколог, проф. др Селена Ракочевић, етнокореолог, др Весна Бајић Стојиљковић, етнокореолог-етномузиколог, Вилма Нишкановић, етнолог и Игор Гудић, кореограф, засиједа и припреми резултате наступа фолклорних група, у аули Сава центра учеснике и посјетиоце забављао је „Allegreto Bend”.

Дошло је вријеме и за проглашење побједника, као и добитника златних, сребрних и бронзаних плакета, као и специјалних признања. Сви учесници добили су захвалнице за учешће на 24. Европској смотри српског фолклора дијаспоре и Срба у региону, као и мини статуету „Шумадинца” и мали тапан. Након подјеле бронзаних, сребрних и златних плакета, дошло се на ред и на проглашење свеукупног побједника а то су фолклораши АНИП „Оро“ из Париза који су са короеграфијом под називом „Ко ће тебе љубо љубит“, аутора Снежане Митровић и Николе Бранковића, музички аранжман Бојан Милинковић, освојили 95,5 бодова испред СД СЦ „Штутгарт” и СКЦ „Стеван Мокрањац” Беч, који су освојили по 99 бодова. Статуету „Шумадинац“ побједницима АНИ „Оро” Париз“ предао је Душан Видаковић предсједник „Nidda Verlag“ компаније који је у свом обраћању рекао: „ Драга омладино из расејања и региона,  част ми је да доделим победнику пехар  Шумадинац“. За мене сте вечерас сви победници, одужили сте се отаџбини, а да ли се она одужила вама то ћемо тек видети”.

Златне плакете освојило је једанаест друштава и то: АНИ „Оро” Париз (99,5), СД СЦ „Штутгарт” Штутгарт (99) СКЦ „Стеван Мокрањац” Беч (99), СКУД „Вук Стефановић Караџић” Шененверд (98,667), КУД „Завичај” Винтертур (98,167), КУД „Борац” Солинген (98), СКУД „Видовдан” Љубљана (97,834), ФМД „Извор” Сент Гален (97,833), КУД „Југос” Минхен (97,833), КУД „Вук Стефановић Караџић” Роршах (97,833), КСЗС „Салцбург” Салцбург (97,333).

Сребрне плакете освојило је дванаест друштава: КУД „Уна“, Нови Град, са освојених 97 бодова, КПСХД „Вук Караџић“ Радовљица (96.833), СФД „Хомоље“ Госау (96.667), СНСК „Слога“ Штутгарт (96.5), КУД „Плави делија“ Велики Сенпетар (96.3234), КУД „Бисери“, Дренси-Париз (96.333), СКУД „Др Младен Стојановић“ Приједор (96), КУД „Кнез Лазар“ Гмунден (96), КУД „Опанак“ Салцбург (95.833), КУД „Рас“ Луцерн (95.667) и КУД „Добросав Радовановић Кикац“ Базел (95.666), КУД „Извор“ Нови Изенбург (95.666).

Бронзане плакете припале су: КУД „Свети Сава“ Цуг (95.5), СКД „Слога“ Манхајм (95.167), КУД „Слога“ Вићенца (94.833), КД „Брдо“ Крањ (94.667), СКД „Свети Сава“ ФА „Бранково коло“ Гепинген (94.5), ФА „Шумадија“ Милвоки (94.167), КХД „Коло“ Франкфурт (94.167), КУД „Јован Јовановић Змај“ Фелдкирх (94), КУД „Србија“ Дортмунд (94), КУД „Илићка“ Брчко (93.833) и СКСК „Никола Тесла” Линц (93,667).

Медијски покровитељ Смотре дневни лист Вести” свим учесницима додијели је специјалне захвалнице, као и осам специјалних награда.

АНИП „Оро” из Париза припала је специјална награда за ношњу – костим, за најбољег инструменталног солисту изабран је КУД „Уна“, а најбоља група певача је из ФМД „Извор“ из Сент Галена. Специјалну награду за најбољи аранжман добио је СКЦ „Штутгарт” из Штутгарта, за представљање најближе изворном стваралаштву „Вук Стефановић Караџић“ из Роршаха, а за истраживање у области српског плеса и ношњу КУД „Свети Сава“ из Цуга. Специјалну награду за најбољу нову кореографију добило је КУД „Борац“ из Солингена. По оцени стручног жирија најуигранији ансамбл био је „Југос“ из Минхена. За најбољег младог солисту ансамбла плакету је однео КУД „Плави делија“ из Великог Семпетра у Румунији.

Следећа. 25. европска смотра српског фолклора дијаспоре и Срба у региону одржаће се 30. и 31. маја 2020. године у Паризу.

Текст и фото: Душан Јовановић

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније