U Sava centru u Beogradu održana je 24. evropska smotra srpskog folklora dijaspore i Srba u regionu (foto)

U Sava centru u Beogradu održana je 24. evropska smotra srpskog folklora dijaspore i Srba u regionu (foto)

Smotra je održana 8. i 9. juna 2019, a počela je u subotu, 8. juna, najavom voditelja koji je prvo najavljivao društva koja učestvuju na Smotri, da bi iz svakog društva po jedan par u nošnjama izišao na binu  itako predstavio svoje društvo. Zatim je ansambl „Knjaz Miloš” izveo himnu „Bože pravde”, da bi se potom gostima i publici obratio Nenad Milenković, predsjednik Saveza srpskog folklora Švajcarske i predsjednik Organizacionog odbora 24. evropske smotre srpskog folklora dijaspore i Srba u regionu. Nenad Milenković je poželio toplu dobrodošlicu istakavši da se u njegovoj organizaciji Smotra uvijek održava u Srbiji, a ovo je već treći put da se Smotra održava u Beogradu, u Sava centru. Naglasio je da su ovdje svi pobjednici, „jer danas je najbitnije da smo svi u našoj domovini”.

U ime predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i u svoje ime učesnicima, gostima i publici obratio se i Nikola Selaković ,generalni sekretar predsjednika Srbije. U svom toplom pozdravu naveo je sljedeće: „Ne mogu vam poželeti dobrodošlicu jer ste došli kući. Ali vam mogu poželeti da kući dolazite što češće, da ostajete što duže, i da se svuda gde se u svetu pojavite pronese slava našeg opanka i naše šajkače. Želim vam da čuvate i negujete naš lepi Vukov srpski jezik, a država će vam u tome pomoći”  rekao je Selaković.

Ansambl „Knjaz Miloš” otpjevao je pjesmu „Tamo daleko”, a onda su se publici predstavila dva društva u revijalnom nastupu, prvo KUD „Branko Medenica” iz Kosova Polja, koji je svojim nastupom pobrao velike simpatije kod publike. Nakon njih na scenu je stupio i ANI „Abrašević” iz Ciriha, a svoje igračko umijeće pokazao je i Nenad Milenković, predsjednik društva.

U nastavku programa, koji je u dva dana podijeljen u četiri bloka, u takmičarsko dijelu prvi su uzeli učešće članovi ANIP „Đurđevdansko kolo“ iz Podgorice sa koreografijom „Igre iz Stare Crne Gore”, da bi potom nastupila i ostala društva, njih ukupno 54 u takmičarskom dijelu i četiri u revijalnom. U programu je tako učestvovalo 58 društava iz različitih zemalja, Švajcarske, Njemačke, Austrije, Italije, Slovenije, Francuske, Rumunije, Republike Srpske, Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država. Za nagrade i prelazni pehar, popularnu statuetu „Šumadinac” koju dodjeljuju „Vesti”, a koja je prošle godine otišla u ruke folkloraša KUD „Vuk Stefanović Karadžić” iz Roršaha, takmičilo se oko tri hiljade folkloraša.

U subotnjem programu, u drugom bloku, nastupila su i dva društva iz Slovenije, prvo članovi SPD „Nikola Tesla” iz Postojne, u revijalnom dijelu, sa koreografijom pod nazivom „Stojan se sprema”, autor koreografije Velimir Agovski, muzički aranžman Aleksandra Stepić, a u večernjem dijelu drugog bloka nastupilo je SKD „Sloga” iz Nove Gorice koje je predstavilo koreografiju „Kad bapne goč u mene srce da iskoči” – igre iz Crne Trave, autor koreografije Milan Glamočanin, muzički aranžman uradio Zdravko Ranisavljević a umjetnički rukovodilac ansambla je David Grujić. Za podmlađene ekipe SPD „Nikola Tesla” i SKD „Sloga” bilo je ovo veliko iskustvo i podsticaj za budući rad.

Poslije nastupa svih folklornih grupa u subotu uveče nastavljeno je druženje uz orkestar Mome Krstića, koji je takođe pratio nastup ansambla „Knjaz Miloš”.

Nedeljni program, 9. juna, počeo je već u trinaest časova, a u trećem bloku Smotre nastupilo je i treće društvo iz Slovenije, folkloraši KD „Brdo” iz Kranja sa koreografijom koja nosi naziv „Bela nedelja u Gruži”, autor koreografije Slavica Mihailović, muzičkog aranžmana Zdravko Ranisavljević a umjetnički rukovodilac ansambla je Milan Glamočanin.

U četvrtom bloku svoje učešće uzela su još dva društva iz Slovenije, prvo SKUD „Vidovdan” iz Ljubljane sa koreografijom „Srpske narodne igre i pesme iz Homolja”, autor koreografije Janko Dimitrijević, muzički aranžman uradio Zdravko Ranisavljević a umjetnički rukovodilac ansambla je Željko Krsmanović. Skoro pred kraj programa nastupili su i folkloraši KPSHD „Vuk Karadžić” iz Radovljice koji su predstavili koreografiju po nazivom „Kroz Pirotsko polje”, koju je uradio i posatvio Damir Šipovac, muzički aranžman je djelo Žanijela Šublje a umjetnički rukovodilac ansambla je Sandra Jevtić.

Nakon završenog programa, a u očekivanju da stručni žiri u sastavu: prof. dr Mirjana Zakić, etnomuzikolog, prof. dr Selena Rakočević, etnokoreolog, dr Vesna Bajić Stojiljković, etnokoreolog-etnomuzikolog, Vilma Niškanović, etnolog i Igor Gudić, koreograf, zasijeda i pripremi rezultate nastupa folklornih grupa, u auli Sava centra učesnike i posjetioce zabavljao je „Allegreto Bend”.

Došlo je vrijeme i za proglašenje pobjednika, kao i dobitnika zlatnih, srebrnih i bronzanih plaketa, kao i specijalnih priznanja. Svi učesnici dobili su zahvalnice za učešće na 24. Evropskoj smotri srpskog folklora dijaspore i Srba u regionu, kao i mini statuetu „Šumadinca” i mali tapan. Nakon podjele bronzanih, srebrnih i zlatnih plaketa, došlo se na red i na proglašenje sveukupnog pobjednika a to su folkloraši ANIP „Oro“ iz Pariza koji su sa koroegrafijom pod nazivom „Ko će tebe ljubo ljubit“, autora Snežane Mitrović i Nikole Brankovića, muzički aranžman Bojan Milinković, osvojili 95,5 bodova ispred SD SC „Štutgart” i SKC „Stevan Mokranjac” Beč, koji su osvojili po 99 bodova. Statuetu „Šumadinac“ pobjednicima ANI „Oro” Pariz“ predao je Dušan Vidaković predsjednik „Nidda Verlag“ kompanije koji je u svom obraćanju rekao: „ Draga omladino iz rasejanja i regiona,  čast mi je da dodelim pobedniku pehar  Šumadinac“. Za mene ste večeras svi pobednici, odužili ste se otadžbini, a da li se ona odužila vama to ćemo tek videti”.

Zlatne plakete osvojilo je jedanaest društava i to: ANI „Oro” Pariz (99,5), SD SC „Štutgart” Štutgart (99) SKC „Stevan Mokranjac” Beč (99), SKUD „Vuk Stefanović Karadžić” Šenenverd (98,667), KUD „Zavičaj” Vintertur (98,167), KUD „Borac” Solingen (98), SKUD „Vidovdan” Ljubljana (97,834), FMD „Izvor” Sent Galen (97,833), KUD „Jugos” Minhen (97,833), KUD „Vuk Stefanović Karadžić” Roršah (97,833), KSZS „Salcburg” Salcburg (97,333).

Srebrne plakete osvojilo je dvanaest društava: KUD „Una“, Novi Grad, sa osvojenih 97 bodova, KPSHD „Vuk Karadžić“ Radovljica (96.833), SFD „Homolje“ Gosau (96.667), SNSK „Sloga“ Štutgart (96.5), KUD „Plavi delija“ Veliki Senpetar (96.3234), KUD „Biseri“, Drensi-Pariz (96.333), SKUD „Dr Mladen Stojanović“ Prijedor (96), KUD „Knez Lazar“ Gmunden (96), KUD „Opanak“ Salcburg (95.833), KUD „Ras“ Lucern (95.667) i KUD „Dobrosav Radovanović Kikac“ Bazel (95.666), KUD „Izvor“ Novi Izenburg (95.666).

Bronzane plakete pripale su: KUD „Sveti Sava“ Cug (95.5), SKD „Sloga“ Manhajm (95.167), KUD „Sloga“ Vićenca (94.833), KD „Brdo“ Kranj (94.667), SKD „Sveti Sava“ FA „Brankovo kolo“ Gepingen (94.5), FA „Šumadija“ Milvoki (94.167), KHD „Kolo“ Frankfurt (94.167), KUD „Jovan Jovanović Zmaj“ Feldkirh (94), KUD „Srbija“ Dortmund (94), KUD „Ilićka“ Brčko (93.833) i SKSK „Nikola Tesla” Linc (93,667).

Medijski pokrovitelj Smotre dnevni list Vesti” svim učesnicima dodijeli je specijalne zahvalnice, kao i osam specijalnih nagrada.

ANIP „Oro” iz Pariza pripala je specijalna nagrada za nošnju – kostim, za najboljeg instrumentalnog solistu izabran je KUD „Una“, a najbolja grupa pevača je iz FMD „Izvor“ iz Sent Galena. Specijalnu nagradu za najbolji aranžman dobio je SKC „Štutgart” iz Štutgarta, za predstavljanje najbliže izvornom stvaralaštvu „Vuk Stefanović Karadžić“ iz Roršaha, a za istraživanje u oblasti srpskog plesa i nošnju KUD „Sveti Sava“ iz Cuga. Specijalnu nagradu za najbolju novu koreografiju dobilo je KUD „Borac“ iz Solingena. Po oceni stručnog žirija najuigraniji ansambl bio je „Jugos“ iz Minhena. Za najboljeg mladog solistu ansambla plaketu je odneo KUD „Plavi delija“ iz Velikog Sempetra u Rumuniji.

Sledeća. 25. evropska smotra srpskog folklora dijaspore i Srba u regionu održaće se 30. i 31. maja 2020. godine u Parizu.

Tekst i foto: Dušan Jovanović

podijelite sadržaj:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije

error: Sadržaj je zaštićen.