U KD Brdo u Kranju otvorili Dane srpske kulture izložbom „Stari zanati, čuvari kulturno-istorijskog nasleđa“

U KD Brdo u Kranju otvorili Dane srpske kulture izložbom „Stari zanati, čuvari kulturno-istorijskog nasleđa“

U prostorima KD Brdo u Kranju 22.11.2017 su svečano otvoreni 13-ti Dani srpske kulture. Prisutni su bili ugledni gosti: časni član KD Brdo i  predstavnik  Javnog fonda za kulturne djelatnosti  Vladimir Brlek, predstavnica ambasade Republike Srbije Ivana Jakšić Matović, prvi savjetnik za konzularne poslove, kao i predjsednik SSDS mag. Drago Vojvodić.

U uvodnom govoru su se prisutnima obratili predsjednik Društva Mitar Vujinović, predstavnik JFKD, a predstavnici ambasade je bila ukazana čast da prilikom obraćanja ovaj kulturni događaj označi otvorenim.

„Ovo je najznačajnija i najreprezentativnija manifestacija za naše Društvo, na koju smo jako ponosni i u koju ulažemo izvjestan trud. Naše Društvo je postalo prepoznatljivo po radu na očuvanju kulturnog identiteta Srba u Sloveniji. Nastojimo u tome da pratimo trend neprestalnog nadograđivanja sadržaja kulturnog programa«, rekao je g. Vujinović.

Centralni događaj večeri je bilo predstavljanje ZMIJANJSKOG VEZA, koji je uvršćen na reprezentativnu  listu nematerijalnih svjetskih kulturnih dobara UNESCO-a u Parizu. Vez je predstavila specijalna gošća iz Republike srpske, g-đa Dragana Mijatović.

Program je činilo i predstavljanje: bačvarskog zanata (Boško Gogić), prikaz paljenja vatre ognjilom (Miodrag Kondić), izrada tradicionalnih muzičkih instrumenata – gusle (Mile Petrić), kao i kućne radinosti (Dara Praća, Đuja Borenović , Mira Bodiroža, Veselka Basta i Nada Japundža).

Drugi dio večeri je bio namijenjen predstavljanju tradicionalnog srpskog kulinarstva i zajedničkom druženju, uz hranu koju su brižljivo pripremile domaćice KD Brdo pod vodstvom Darije Del Fabro.

 

podijelite sadržaj:

  1. […] koji je pod zaštitom agencije Ujedinjenih nacija „UNESKO”, kao nematerijalno kulturno dobro, koje pripada […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije