У КД Брдо у Крању отворили Дане српске културе изложбом „Стари занати, чувари културно-историјског наслеђа“

У КД Брдо у Крању отворили Дане српске културе изложбом „Стари занати, чувари културно-историјског наслеђа“

У просторима КД Брдо у Крању 22.11.2017 су свечано отворени тринаести Дани српске културе. Присутни су били угледни гости: часни члан КД Брдо и  представник  Јавног фонда за културне дјелатности  Владимир Брлек, представница амбасаде Републике Србије Ивана Јакшић Матовић, први савјетник за конзуларне послове, као и предјседник ССДС маг. Драго Војводић.

У уводном говору су се присутнима обратили предсједник Друштва Митар Вујиновић, представник ЈФКД, а представници амбасаде је била указана част да приликом обраћања овај културни догађај означи отвореним.

Ово је најзначајнија и најрепрезентативнија манифестација за наше Друштво, на коју смо јако поносни и у коју улажемо извјестан труд. Наше Друштво је постало препознатљиво по раду на очувању културног идентитета Срба у Словенији. Настојимо у томе да пратимо тренд непресталног надограђивања садржаја културног програма«, рекао је г. Вујиновић.

Централни догађај вечери је било представљање ЗМИЈАЊСКОГ ВЕЗА, који је увршћен на репрезентативну  листу нематеријалних свјетских културних добара UNESCO-а у Паризу. Вез је представила специјална гошћа из Републике српске, г-ђа Драгана Мијатовић.

Програм је чинило и представљање: бачварског заната (Бошко Гогић), приказ паљења ватре огњилом (Миодраг Кондић), израда традиционалних музичких инструмената – гусле (Миле Петрић), као и кућне радиности (Дара Праћа, Ђуја Бореновић , Мира Бодирожа, Веселка Баста и Нада Јапунџа).

Други дио вечери је био намијењен представљању традиционалног српског кулинарства и заједничком дружењу, уз храну коју су брижљиво припремиле домаћице КД Брдо под водством Дарије Дел Фабро.

подијелите садржај:

  1. […] који је под заштитом агенције Уједињених нација „УНЕСКО”, као нематеријално културно добро, које припада […]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније