Кочићеви културни дани 2021

Кочићеви културни дани 2021

Културна манифестација „12. Кочићеви културни дани 2021” изведена је у термину од 12. до 20. јуна ове године у Крању

Литерарно вече

На отварању „12. Кочићевих културних дана 2021”, 12. јуна 2021. у просторима друштва предсједник Крстан Шућур, обраћајући се члановима друштва, посјетиоцима и учесницима у програму рекао следеће: „Поштовани чланови, ево већ скоро петнаест мјесеци радимо у условима проузрокованим епидемијом kовид-19, борећи се за своје здравље и здравље својих ближњих, ускраћени за најважније право човјека, на слободу у свим условима, навикама и потребама за кретање, путовање и слично. И наше друштво, као и друга претрпјели су велике посљедице. Немамо вјежби, наступа, путовања, радимо оно што можемо. Борили смо се да очувамо друштво и ту су бројни чланови дали велику подршку. Похвално је што се људи, чланови, донатори, пријатељи брину да друштво помогну да преживи. Радимо оно што нам дозвољавају и тако смо за ову годину у вези са „12. Кочићевим културним данима 2021” поставили ову рецитацију. Било је већ и неких других догађаја и гостовања код наших друштава, у Храстнику и Велењу”. На крају свог уводног и поздравног излагања Крстан Шућур је изнио план цијеле манифестације посвећене „12. Кочићевим културним данима 2021”.

За отварање манифестације у просторијама друштва, што је био први догађај у склопу овогодишњих „Кочићевих културних дана”, постављена је изложба  Змијањског веза, који је под заштитом агенције Уједињених нација „УНЕСКО”, као нематеријално културно добро, које припада просторима Змијања и Босанске Крајине, гдје живи српски народ. Такође постављена је изложба фотографија Крајине, а посебно мјесто је дато одржавању Змијањске и Грмечке кориде, борбе бикова и народног саборовања. Пејзажи тих крајева и неке историјске знаменитости, биле су у опусу изложбе. Изложба ће бити отворена до 1. 10. 2021. у просторијама друштва, а на закључној манифестацији 20. јуна, дио изложбе представљен је посјетиоцима.

У другом дијелу програма „Кочићевих културних дана”, истог дана, приређено је „Литерарно вече”, а у програму су учествовали др Васо Предојевић, Рада Гашић, Остоја Шобот, Радослав Милановић, Крстан Шућур и Душан Јовановић. Након представљања учесника Остоја Шобот је, напоменувши да „Кочићеви дани” не могу без помена Петра Кочића, прочитао писмо које је Петар Кочић упутио својој жени Милки, а које овдје преносимо:

„Милки Кочић у Бању Луку, Сарајево, XXIV-III-MCMXI


Драга моја Милка, Примио сам Твоје писмо. Хвала Ти на обавјештењу. Ја сам знам да Ти је тешко са Слободаном, али шта ћеш: дијете је дијете, мора се трпјети. У нас се у Сабору ухватила велика џефа. Босански католици хоће да нас све уз припомоћ Турака похрвате, а Турци уз припомоћ католика хоће да кмета и сељака за вјечита времена заробе. Кроз који дан доћи ће аграрно питање. Морам бити овдје, јер се бојим да нас народ не назове издајницима. Пази на се и на Слободана. Поздрави Лепу и Ђорђу. Све вас топло грли и љуби П. Кочић”.

Рада Гашић је одрецитовала пјесму Мирка Поповића „Српкиња сам”, а Радослав Милановић је читао стихове из своје збирке „Пјесмом кроз живот”, односно пјесму „Сви будимо тамо”. Душан Јовановић је рецитовао „Бесмртну песму” Мирослава Мике Антића.

Остоја Шобот је говорио о језику, а Крстан Шућур рецитовао стихове, да би потом најавио др Васу Предојевића, односно назначио промоцију његове нове књиге, монографије „Предојевић главица – село на Грмеч гори”.  Др Васо Предојевић је веома опширно и детаљно говорио о своме дјелу, о самој идеји о настанку књиге, као и свему томе што је слиједило до завршетка овог подухвата. У кратким цртама изнио је и неколико детаља из самог садржаја монографије. Поред ове књиге др Васо Предојевић је изложио и своју збирку пјесама под називом „Сањар на путу наде”. Крстан Шућур и Остоја Шобот су коментарисали ова остварења и заједно са публиком постављали питања на која је др Предојевић одговарао.

Након промоције поново се вратило поезији, а Радослав Милановић је читао стихове своје пјесме „Живот на истоку”, а Душан Јовановић говорио стихове Добрице Ерића и његове пјесме „Писмо учитељу”. У задњем дијелу ове Литерарне вечери Милан Аксентијевић је говорио о проблемима који су још увијек присутно код Срба у Словеније, са посебним нагласком на проблем „избрисаних” који траје ево већ тридесет година.

Кочићев сабор

Слободно се може рећи да је културна манифестација „12. Кочићеви културни дани” одржана и завршена као „сабор”. У недјељу 20. јуна на Полици код Крања, у спортско-рекреационом центру одржан је сусрет чланова, гдје су у програму учествовали представници СПД „Никола Тесла”  Постојна, Удружење гуслара Словеније, СКПД „Свети Сава” Крањ, а присутни су били и чланови КД „Брдо” Крањ.

Чланови драмских секција су посебно одушевили преко стотину посјетилаца. Гојко Лазић из СПД „Никола Тесла” је уз двије монодраме, посебно „Банкомат”, протресао бројне посјетиоце. Душан Јовановић, монодрамом „Пилипенда”, на текст приповијетке Симе Матавуља, с пажњом публике очарао је све. Млади гуслар Давид Радишић, члан Удружења гуслара Словеније, извео је пјесму посвећену Видовдану и Косовском боју, а касније је уз помоћ гуслара Паје Вученовића и других пјевача отпјевао још неколико српских патриотских и народних пјесама, што је наишло на веома добар одзив публике. Иако је изостао велики концерт фолклора и пјевања, ветерани и пјевачи из нашега друштва извели су краћи програм, што је публика поздравила и на крају укључујући се у велико коло „Игре из Шумадије и Поткозарја”.

Учесници у програму, заслужни чланови друштва за рад и пријатељи, донатори друштва, добили су писмене захвалнице. Пријатељи друштва, чланови и донатори, побринули су својим прилозима и поклонима да је одржана и томбола у жељи да се помогне друштву да успјешније ради. Настављено је дружење уз неке спортске игре, као бацање камена с рамена, скок у даљ и вуча конопца. Дружење је настављено до касних вечерњих сати уз пјесму, игру и „бањалучки роштиљ”, а вриједни чланови нашега друштва побринули су да сви посјетиоци буду послужени и задовољни.

Слободно се може рећи да је манифестација успјела, задовољни су сви посјетиоци и учесници у програму, чланови друштва, жељели су да се вратимо у нормалне услове након више од године дана. Друштво упућује захвалност свим друштвима и ССДС, члановима и пријатељима друштва да су допринијели да је манифестација успјела.

Истини за вољу, морамо признати да нисмо у цјелини успјели поставити садржај програма, изостао нам је концерт игара и пјесама, гдје је редовно учествовало пет-шест фолклорних и пјевачких група. Разлог томе су посљедице и мјере у вези са епидемијом ковид-19, кад многе групе нису више од године дана вјежбале, а пред организацију манифестације услови нису дозвољавали планирање већих манифестација.

Текст: Крстан Шућур

Фото: Душан Јовановић

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније