Туцијада добија обиљежје традиције Велења

Туцијада добија обиљежје традиције Велења

Туцијада одржана 16.4.2023 у дворани Гаудеамус у Велењу

Туцијада Велење

Прође још једна година и поново дође Васкрс нама најрадоснији хришчански вјерски празник. Чланови Српског друштва др Младен Стојановић су чекали и радо дочекали тај дан, да би поново одржали ТУЦИЈАДУ. Овога пута већ традиционално 9. пут узастопно.

Наши чланови, пријатељи, гости наших пријатеља  и сви они пролазници који подржавају наш рад, окупљају се на дан Васкрса у дворани Гаудеамус у Велењу гдје и организујемо Туцијаду, традиционални сусрет којим желимо од заборава спасити дјелић наше богате традиције и обичаје, преносећи их на млађе нараштаје. Туцијада је сваке године посјећенија, што нама много значи.  Значи и онима који нису успјели отићи у свој завичај, па сврате код нас.

Ове године поред такмичарског дијела су чланови друштва припремили програм за госте. Програм је припремила Данијела Митровић, а уобзир је узела све идеје и жеље дјеце.  Данијела је све присутне поздравила пригодним ријечима, а онда реализацију програма препустила дјеци јер је то и била њихова жеља. Програм је отворио Лука Трипуновић са говором у сусрет Васкрсу. Слиједила је пјесма Kиша паде гдје су сва дјеца пјевала. Водење програма преузела је Андријана Самарџић. Програм су наставили са кореографијом из Гружа и пјесмом Ој Цоко Цоко.  После поновног Адријаниног говора дјеца су одиграла још и коло Kриво куће, а наш дјечји оркестар је одсвирао коло моравац у саставу: Његош Јауз – хармоника, Тара Трипуновић – виолина и Анастасија Самарџија – Виолина. Програм су дјеца закључила са Васкршњом честитком.

После успјешно завршеног програма започела  туцијада због које су гости дошли.

Поред активних чланова друштва, пријатеља, придружили су нам се и они који прате активност и рад друштва и редовно посјећују наше догађаје. Пред сам почетак Туцијаде раздијелили смо се у двије старосне групе, дјеца од 4-14, а старији од 15-65 па и више година. Само надметање изводимо тако да станемо у двије, фолклорним жаргоном казано,  „лесе“ и одмјеримо снагу најтврђег јајета. Оном којем пукне јаје излази из лесе као губитник и тако до краја док не остане само један такмичар. Побједник је дужан појести побједничко јаје. Много нам је драго да сваке године долазе нови људи који подржавају наш рад, па и они који не припадају православној вјери.

У такмичењу за најтврђе јаје побједио је, у категорији старији 1. Сандра Самарџија, 2. Сузана Трипуновић, а у категорији дјеце побједило 1. Давид Деспотовић, а 2. мјесто је заузела Анастасија Самарџија.  За прва и друга мјеста пођељене су стаклене плакете. После тога смо се дружили уз пјесму и игру и већ са мислима били на следећој Туцијади 2024. године.


Христос васкрсе – Ваистину васкрсе!


Текст и фото: Јово Јауз

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније