Tucijada dobija obilježje tradicije Velenja

Tucijada dobija obilježje tradicije Velenja

Tucijada održana 16.4.2023 u dvorani Gaudeamus u Velenju

Tucijada Velenje

Prođe još jedna godina i ponovo dođe Vaskrs nama najradosniji hriščanski vjerski praznik. Članovi Srpskog društva dr Mladen Stojanović su čekali i rado dočekali taj dan, da bi ponovo održali TUCIJADU. Ovoga puta već tradicionalno 9. put uzastopno.

Naši članovi, prijatelji, gosti naših prijatelja  i svi oni prolaznici koji podržavaju naš rad, okupljaju se na dan Vaskrsa u dvorani Gaudeamus u Velenju gdje i organizujemo Tucijadu, tradicionalni susret kojim želimo od zaborava spasiti djelić naše bogate tradicije i običaje, prenoseći ih na mlađe naraštaje. Tucijada je svake godine posjećenija, što nama mnogo znači.  Znači i onima koji nisu uspjeli otići u svoj zavičaj, pa svrate kod nas.

Ove godine pored takmičarskog dijela su članovi društva pripremili program za goste. Program je pripremila Danijela Mitrović, a uobzir je uzela sve ideje i želje djece.  Danijela je sve prisutne pozdravila prigodnim riječima, a onda realizaciju programa prepustila djeci jer je to i bila njihova želja. Program je otvorio Luka Tripunović sa govorom u susret Vaskrsu. Slijedila je pjesma Kiša pade gdje su sva djeca pjevala. Vodenje programa preuzela je Andrijana Samardžić. Program su nastavili sa koreografijom iz Gruža i pjesmom Oj Coko Coko.  Posle ponovnog Adrijaninog govora djeca su odigrala još i kolo Krivo kuće, a naš dječji orkestar je odsvirao kolo moravac u sastavu: Njegoš Jauz – harmonika, Tara Tripunović – violina i Anastasija Samardžija – Violina. Program su djeca zaključila sa Vaskršnjom čestitkom.

Posle uspješno završenog programa započela  tucijada zbog koje su gosti došli.

Pored aktivnih članova društva, prijatelja, pridružili su nam se i oni koji prate aktivnost i rad društva i redovno posjećuju naše događaje. Pred sam početak Tucijade razdijelili smo se u dvije starosne grupe, djeca od 4-14, a stariji od 15-65 pa i više godina. Samo nadmetanje izvodimo tako da stanemo u dvije, folklornim žargonom kazano,  „lese“ i odmjerimo snagu najtvrđeg jajeta. Onom kojem pukne jaje izlazi iz lese kao gubitnik i tako do kraja dok ne ostane samo jedan takmičar. Pobjednik je dužan pojesti pobjedničko jaje. Mnogo nam je drago da svake godine dolaze novi ljudi koji podržavaju naš rad, pa i oni koji ne pripadaju pravoslavnoj vjeri.

U takmičenju za najtvrđe jaje pobjedio je, u kategoriji stariji 1. Sandra Samardžija, 2. Suzana Tripunović, a u kategoriji djece pobjedilo 1. David Despotović, a 2. mjesto je zauzela Anastasija Samardžija.  Za prva i druga mjesta pođeljene su staklene plakete. Posle toga smo se družili uz pjesmu i igru i već sa mislima bili na sledećoj Tucijadi 2024. godine.


Hristos vaskrse – Vaistinu vaskrse!


Tekst i foto: Jovo Jauz

podijelite sadržaj:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije