Књижевни сусрети „Шушњар 21”

Књижевни сусрети „Шушњар 21”

Међународни књижевни сусрети Шушњар 21 и Корчаница у БиХ, Републици Српској у овој години дочекани су након двије године изостанка, због епидемије „ковид 19“.

Корчаница

Већ дванаест година књижевници из Словеније, који дјелују у оквиру Секције српских књижевника у СКД „Петар Кочић”, и ове године су организовано кренули на пут. Међународни књижевни сусрети „Шушњар”, окупљају књижевнике из Републике Српске, ФБиХ, Србије, Црне Горе и Словеније. Поред „Шушњара” у Оштрој луци и Санском Мосту одржани су 31. јула 2021. и књижевни сусрети у Подргрмечкој Корчаници, Јасеници, општина Сански Мост, ФБиХ. То су трећи сусрети, гдје се жели на тим падинама, пространствима планина и лугова, а и лијепим равницама, међу становништвом које се тамо враћа из избјеглиштва, оживјети писана ријеч. Међу значајним бројем књижевника с тих простора, расељених по бијелом свијету, иницијатор др Васо Предојевић и Оља Ернаут, предсједница Културног друштва „Завичај”, које је и организатор сусрета и успоставило је и библиотеку у Лушци Паланци, гдје је и сједиште локалне заједнице на тим просторима. Као редовни члан удружења књижевника Републике Српске др Предојевић, уз велико залагање, успјешно је окупио десетак књижевника из Републике Српске, Србије и Словеније, гдје је добио и непосредну подршку СКД „Петар кочић” из Крања, који је и активни члан тога удружења.

Мјесто одржавања сусрета Корчаница, је препознатљиво, гдје је у вријеме 2. свјетског рата била прва партизанска болница, до деведесетих година то је било мјесто бројних окупљања и манифестација.

Сусрети су уз познате књижевнике и скоро стотину и педесет других посјетилаца уз културни програм, одржани уз велико задовољство учесника и посјетилаца. Програм је успјешно представио и водио Михајло Орловић, књижевник, новинар и публициста из Бање Луке.

„Шушњар 21”

Међународни књижевни сусрети почели су 1974. године у Санском Мосту, слиједили су прекиди, а од   1995. године редовно се одржавају у општини Оштра Лука. Одржавање књижевних сусрета „Шушњар” за велики број књижевника из Републике Српске, Србије и средина гдје Срби живе, представља завичајну, домољубну и историјску преокупацију учешћа и сјећања.

Потребно је подсјетити да ове године обиљежавамо и 80 година од почетка Другог свјетског рата. Те 1941.године, када је 10. априла основана Независна држава Хрватска (НДХ), на просторима Крајине, гдје су Срби живјели, извршена је окупација и почело се пројектом брисања Срба с тих простора. Углавном су успостављани логори и цивилно становништво је одвођено у логоре и убијано. Поред простора Бихаћа, Сански Мост је било стратиште тих догађања. Већ 6. маја 1941. у близини Санског Моста, у насељу Сјенокос, међу селима Кијево и Трамошња, дошло је до насиља од страна формација НДХ и 6.маја је становништво дало отпор и дошло је до првог оружаног сукоба. На подручју општине Сански Мост дошло је до масовног одвођења цивила у логор Шушњар, три километра центра града и тамо су масовно убијани. По провјереним и потврђеним подацима тамо је страдало око 5.500 цивила, од тога 50 Јевреја и  десетина Рома. Међу страдалим цивилима били су и старци, жене и дјеца. То се догађало док још није било партизанског покрета нити борбених сукоба.

Овогодишњи књижевни сусрети „Шушњар 21” одржани су у Оштрој луци 1. августа, уз учешће књижевника из Србије, Републике Српске и Словеније. Ове године је додијељена само награда „Шушњар 21”, а добитник награде је Горан Врачар, књижевник из Источног Сарајева, за књигу пјесама „Кад ђаво крви зажели”. У образложењу жирија, наведено је да је Врачар посљедњи отаџбински рат деведесетих видео уживо и који је тај рат опјевао. У његовим пјесмама нема мржње и он је национално освијешћен пјесник. У програму су учествовали сви гостујући књижевници уз пригодан културни програм. Из Словеније су учествовали др Васо Предојевић, Винко Пиљагић и Раде Илић. На сусретима, на штанду СКД „Петар Кочић”, представили смо остварења српских књижевника у Словенији, посебна пажња посвећена је издању Остоје Шобота „Свјетла у тами”. Представили смо такође и информативну дјелатност Срба у Словенији, друштава и Савеза српских друштава Словеније. Разговоре умјесто аутора водио је и предсједник друштва Шућур, а бројним посјетиоцима смо поклонили књиге наших аутора и Новине српске „Мостови”. Сљедећи дан била је посјета на Шушњару и поетски помен, као и угошћавање у Оштрој Луци поводом славе општине. Чланови нашега друштва и гости књижевници су задовољни учешћем и дружењем с књижевницима, гдје су обогаћена искуства.

Наше учешће је финансијски подржао Јавни фонд Републике Словеније за културне дјелатности.

Текст: Крстан Шућур

Фото: архив учесника

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније