Српско културно друштво „Слога” Нова Горица по шеснаести пут организовало концерт народних игара и пјесама под називом „Разиграна срца”

Српско културно друштво „Слога” Нова Горица по шеснаести пут организовало концерт народних игара и пјесама под називом „Разиграна срца”

Почело је са уводном пјесмом у извођењу фолклорне групе СКД „Слога” Нова Горица, да би потом водитељка програма Гордана Трифуновић поздравила све присутне, а посебно госте ове манифестације, и то Симона Росича, замјеника градоначелника Нове Горице, Ивану Јакшић Матовић, конзула у Амбасади Републике Србије у Словенији, Душана Јовановића, Милорада Живковића, амбасадора Босне и Херцеговине у Словенији, потпредсједника Савеза српских друштава Словеније, Милета Ђорђевића, првог умјетничког руководиоца у СКД „Слога” Нова Горица, као и његовог насљедника у тој улози Далибора Антића, затим се захвалила Јавном фонду Републике Словеније за културне дјелатности и спонзорима који су омогућили одржавање овог догађаја.

Овај, за СКД „Слога” Нова Горица, најважнији догађај одржао се 19. октобра 2019. у Културном дому у Новој Горици пред више од двјеста гледалаца који су имали прилику да виде фолклорне групе из пет друштава, које су извеле осам кореографија са различитих подручја, и да са задовољством прате наступе младих као и мало старијих фолклораша.

Гордана Трифуновић, водитељка, позвала је на бину Симона Росича, замјеника градоначелника Нове Горице, који се обратио присутнима и у својој бесједи захвалио СКД „Слога” што презентује српску културу и тиме доприноси свеукупном културном садржају у Новој Горици, а посебно у вријеме када Нова Горица кандидује за Европску престоницу културе.

Присутнима се обратио и Душан Јовановић, потпредсједник Савеза српских друштава Словеније, честитао је Фолклорној секцији СКД „Слога” поводом двадесетогодишњице њеног дјеловања истакавши да је фолклорна дјелатност главна дјелатност у друштву, а своје успјешно дјеловање фолклораши „Слоге” су потврдили на бројним концертима и фестивалима, како у Словенији, тако и на међународним фестивалима изван Словеније, у Србији, Републици Српској и другим државама.

Ивана Јакшић Матовић  је рекла да је пријатно изненађена посјетом и атмосфером која влада у дворани и нагласила значај оваквих догађаја, захваливши се СКД „Слога” на свему што ради на подручју културе, уједно честитајући јубилеј фолклорној секцији.

Након поздравних говора и увода у програм на бини Културног дома појавили су се најмлађи чланови фолклорне секције СКД „Слога”, такозвани „Малишани” који су уз велику подршку публике извели кореографију „Песме и игре из Лесковца”. Адаптацију кореографије урадила је Тина Јаћимовић, а музички аранжман Саша Мазињанин.

Након „Малишана” на ред је дошла још једна дјечја група и то млађани фолклораши СКУД „Понтес-Мостови” из Трста, који су одиграли кореографију која носи назив „Песме и игре из Шумадије” а коју је поставила Дејана Станисављевић

Да су и они старији још у пуној снази, са огромно воље и елана, показали су чланови ветеранске фолклорне групе СКД „Слога” који су приказали „Песме и игре из Црне Траве”, а адаптацију кореографије направио је Давид Грујић, аутор музичког аранжмана је Здравко Ранисављевић. И овај наступ публика је пратила са симпатијама дајући такође велику подршку играчима.

На овом догађају учествовали су и гости из Сежане, чланови Културног друштва „Крашки шопек”, који су приказали кореографију „Плеси на Красу”, аутор кореографије Неда Лах. Иако већ у позним годинама види се да још у њима трепти снага и жеља да на најбољи начин прикажу игре из свога краја, што им је и успјело.

На ред је дошла још једна група гостију и то из Храстника. Ветеранска фолклорна група СКД „Сава”, која је ове јесени имала већ неколико учешћа на разним фестивалима у Словенији и Србији, одиграла је „Игре из Лесковца”. Аутор кореографије је Александар Бабић, музичког аранжмана Дејан Ерцег, а умјетнички руководилац групе је Зоран Јауз.

Гости на овом концерту били су и суграђани чланова СКД „Слога”, а то су фолклораши Македонског културног друштва „Охридски бисери” који су извели кореографију „Песме и игре из западне Македоније”. Аутор кореографије је Магде Николеска.

Из Трста је доашо и припремни ансамбл Српског културно умјетничког друштва „Понтес-Мостови” који је приказао кореографију „Песме и игре из Црне Траве”. Аутори ове кореографије су Александра Вујовић и Иван Милосављевић.

У наставку програма дошло је до мале паузе од игара и пјесама, а то је искоришћено за малу свечаност поводом двадесетогодишњице Фолклорне секције СКД „Слога” Нова Горица. Наиме, Илија Јанковић, предсједник СКД „Слога” уручио је завхалнице Милету Ђорђевићу и Далибору Антићу. Миле Ђорђевић, бивши фолклорша, стручњак за фолклор и педагог, био је први умјетнички руководилац у Фолклорној секцији СКД „Слога”, први поставио кореографије и тако је започела са радом Фолклорна секција. И не само да је први који је у „Слоги” поставио кореографије и почео фолклорну дјелатност, него је то урадио и још по неким другим друштвима у Словенији. Далибор Антић је наставио рад Милета Ђорђевића у „Слоги” и такође био умјетнички руководилац. У свом, помало дирљивом говору, Миле Ђорђевић се захвалио на признању и истакао да је СКД „Слога” једино друштво у Словенији које му је додијелило признање за његов рад.

Илија Јанковић је у свом говору споменуо почетке дјеловања Форлклорне секције, њен пут, садашњост и жељу да се пут настави са још већим успјесима. Захвалио је свима који су дали свој допринос у раду Фолклорне секције и друштва у цјелини, а посебно онима који су финансијски и материјално помагали и помажу дјеловање друштва.

Пројекат „Разиграна срца“ је подржало Министарство спољних послова – Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, а као спонзор се истиче Драгиша Лазаревић.

На крају програма извођачки ансамбл СКД „Слога” Нова Горица премијерно је извео кореографију „Српске игре из Кумановског поља”. Аутор кореографије Милан Гламочанин, а умјетнички руководилац Давид Грујић.

Свим фолклорним групама, односно друштвима, уручене се захвалнице за учешће у програму са жељом да се и идуће године нађу на истом мјесту, на „17. Разигранима срцима”.

Након концерта са дружењем се наставило у Младинском центру у Вртојби.

Овај пројекат финансијски је подржао јавни фонд Републике Словеније за културне дјелатности.

Текст и фото: Душан Јовановић

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније