Srpsko kulturno društvo „Sloga” Nova Gorica po šesnaesti put organizovalo koncert narodnih igara i pjesama pod nazivom „Razigrana srca”

Srpsko kulturno društvo „Sloga” Nova Gorica po šesnaesti put organizovalo koncert narodnih igara i pjesama pod nazivom „Razigrana srca”

Počelo je sa uvodnom pjesmom u izvođenju folklorne grupe SKD „Sloga” Nova Gorica, da bi potom voditeljka programa Gordana Trifunović pozdravila sve prisutne, a posebno goste ove manifestacije, i to Simona Rosiča, zamjenika gradonačelnika Nove Gorice, Ivanu Jakšić Matović, konzula u Ambasadi Republike Srbije u Sloveniji, Dušana Jovanovića, Milorada Živkovića, ambasadora Bosne i Hercegovine u Sloveniji, potpredsjednika Saveza srpskih društava Slovenije, Mileta Đorđevića, prvog umjetničkog rukovodioca u SKD „Sloga” Nova Gorica, kao i njegovog nasljednika u toj ulozi Dalibora Antića, zatim se zahvalila Javnom fondu Republike Slovenije za kulturne djelatnosti i sponzorima koji su omogućili održavanje ovog događaja.

Ovaj, za SKD „Sloga” Nova Gorica, najvažniji događaj održao se 19. oktobra 2019. u Kulturnom domu u Novoj Gorici pred više od dvjesta gledalaca koji su imali priliku da vide folklorne grupe iz pet društava, koje su izvele osam koreografija sa različitih područja, i da sa zadovoljstvom prate nastupe mladih kao i malo starijih folkloraša.

Gordana Trifunović, voditeljka, pozvala je na binu Simona Rosiča, zamjenika gradonačelnika Nove Gorice, koji se obratio prisutnima i u svojoj besjedi zahvalio SKD „Sloga” što prezentuje srpsku kulturu i time doprinosi sveukupnom kulturnom sadržaju u Novoj Gorici, a posebno u vrijeme kada Nova Gorica kandiduje za Evropsku prestonicu kulture.

Prisutnima se obratio i Dušan Jovanović, potpredsjednik Saveza srpskih društava Slovenije, čestitao je Folklornoj sekciji SKD „Sloga” povodom dvadesetogodišnjice njenog djelovanja istakavši da je folklorna djelatnost glavna djelatnost u društvu, a svoje uspješno djelovanje folkloraši „Sloge” su potvrdili na brojnim koncertima i festivalima, kako u Sloveniji, tako i na međunarodnim festivalima izvan Slovenije, u Srbiji, Republici Srpskoj i drugim državama.

Ivana Jakšić Matović  je rekla da je prijatno iznenađena posjetom i atmosferom koja vlada u dvorani i naglasila značaj ovakvih događaja, zahvalivši se SKD „Sloga” na svemu što radi na području kulture, ujedno čestitajući jubilej folklornoj sekciji.

Nakon pozdravnih govora i uvoda u program na bini Kulturnog doma pojavili su se najmlađi članovi folklorne sekcije SKD „Sloga”, takozvani „Mališani” koji su uz veliku podršku publike izveli koreografiju „Pesme i igre iz Leskovca”. Adaptaciju koreografije uradila je Tina Jaćimović, a muzički aranžman Saša Mazinjanin.

Nakon „Mališana” na red je došla još jedna dječja grupa i to mlađani folkloraši SKUD „Pontes-Mostovi” iz Trsta, koji su odigrali koreografiju koja nosi naziv „Pesme i igre iz Šumadije” a koju je postavila Dejana Stanisavljević

Da su i oni stariji još u punoj snazi, sa ogromno volje i elana, pokazali su članovi veteranske folklorne grupe SKD „Sloga” koji su prikazali „Pesme i igre iz Crne Trave”, a adaptaciju koreografije napravio je David Grujić, autor muzičkog aranžmana je Zdravko Ranisavljević. I ovaj nastup publika je pratila sa simpatijama dajući takođe veliku podršku igračima.

Na ovom događaju učestvovali su i gosti iz Sežane, članovi Kulturnog društva „Kraški šopek”, koji su prikazali koreografiju „Plesi na Krasu”, autor koreografije Neda Lah. Iako već u poznim godinama vidi se da još u njima trepti snaga i želja da na najbolji način prikažu igre iz svoga kraja, što im je i uspjelo.

Na red je došla još jedna grupa gostiju i to iz Hrastnika. Veteranska folklorna grupa SKD „Sava”, koja je ove jeseni imala već nekoliko učešća na raznim festivalima u Sloveniji i Srbiji, odigrala je „Igre iz Leskovca”. Autor koreografije je Aleksandar Babić, muzičkog aranžmana Dejan Erceg, a umjetnički rukovodilac grupe je Zoran Jauz.

Gosti na ovom koncertu bili su i sugrađani članova SKD „Sloga”, a to su folkloraši Makedonskog kulturnog društva „Ohridski biseri” koji su izveli koreografiju „Pesme i igre iz zapadne Makedonije”. Autor koreografije je Magde Nikoleska.

Iz Trsta je doašo i pripremni ansambl Srpskog kulturno umjetničkog društva „Pontes-Mostovi” koji je prikazao koreografiju „Pesme i igre iz Crne Trave”. Autori ove koreografije su Aleksandra Vujović i Ivan Milosavljević.

U nastavku programa došlo je do male pauze od igara i pjesama, a to je iskorišćeno za malu svečanost povodom dvadesetogodišnjice Folklorne sekcije SKD „Sloga” Nova Gorica. Naime, Ilija Janković, predsjednik SKD „Sloga” uručio je zavhalnice Miletu Đorđeviću i Daliboru Antiću. Mile Đorđević, bivši folklorša, stručnjak za folklor i pedagog, bio je prvi umjetnički rukovodilac u Folklornoj sekciji SKD „Sloga”, prvi postavio koreografije i tako je započela sa radom Folklorna sekcija. I ne samo da je prvi koji je u „Slogi” postavio koreografije i počeo folklornu djelatnost, nego je to uradio i još po nekim drugim društvima u Sloveniji. Dalibor Antić je nastavio rad Mileta Đorđevića u „Slogi” i takođe bio umjetnički rukovodilac. U svom, pomalo dirljivom govoru, Mile Đorđević se zahvalio na priznanju i istakao da je SKD „Sloga” jedino društvo u Sloveniji koje mu je dodijelilo priznanje za njegov rad.

Ilija Janković je u svom govoru spomenuo početke djelovanja Forlklorne sekcije, njen put, sadašnjost i želju da se put nastavi sa još većim uspjesima. Zahvalio je svima koji su dali svoj doprinos u radu Folklorne sekcije i društva u cjelini, a posebno onima koji su finansijski i materijalno pomagali i pomažu djelovanje društva.

Projekat „Razigrana srca“ je podržalo Ministarstvo spoljnih poslova – Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, a kao sponzor se ističe Dragiša Lazarević.

Na kraju programa izvođački ansambl SKD „Sloga” Nova Gorica premijerno je izveo koreografiju „Srpske igre iz Kumanovskog polja”. Autor koreografije Milan Glamočanin, a umjetnički rukovodilac David Grujić.

Svim folklornim grupama, odnosno društvima, uručene se zahvalnice za učešće u programu sa željom da se i iduće godine nađu na istom mjestu, na „17. Razigranima srcima”.

Nakon koncerta sa druženjem se nastavilo u Mladinskom centru u Vrtojbi.

Ovaj projekat finansijski je podržao javni fond Republike Slovenije za kulturne djelatnosti.

Tekst i foto: Dušan Jovanović

podijelite sadržaj:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije