Srpsko društvo dr Mladen Stojanović iz Velenja proslavilo Krsnu slavu Mratindan

Mratindan - Velenje

Srpsko društvo dr Mladen Stojanović iz Velenja proslavilo Krsnu slavu Mratindan

Srpsko društvo dr Mladen Stojanović iz Velenja proslavilo 24. novembra 2019 svoju krsnu slavu Mratindan. Slava je proslavljena u krugu članova društva u prostorijama društva SRPSKI DOM.

Sveti Stefan Dečanski beše sin kralja Milutina, a otac cara Dušana. To čedo pobožne kraljevske porodice, još od najranijeg detinjstva bi vaspitan u hrišćanskoj veri. Preživeo je mnoge nedaće i nevolje, jer po naređenju očevom bio je oslepljen, a kasnije po naređenju svog lakomislenog sina, cara Dušana bi udavljen. Sa Svetim Savom i knezom Lazarom, Sveti Stefan čini trojstvo najmudrijih, najpožrtvovanijih i najblagodarnijih ličnosti i svetitelja koje dao Srpski narod. Svojom mudrošću i trpeljivošću, podvigom i blagougodnošću izazivao je divljenje i monaha i ostalih ljudi. Svoj vek prožive ovaj sveti kralj srpski, kao pravednik i mučenik i tako ga je i skončao, 1336. godine.

Dani od Đurđica do svetog Mrate u narodnom kalendaru starih Srba nazivaju se mratinci, odnosno vučji dani, jer je sveti Mrata zaštitnik vukova.

Slavski obred: SD dr Mladen Stojanović, Velenje

Slavski obred obavljen je uz slavsku svijeću, koljivo, slavski kolač, crveno vino, tamjan i simbole slave. Obred je vodio sveštenik Goran. Poslije lomljenja slavskog kolača i završenog obreda Zoran Jauz se zahvalio svim prisutnim članovima što su se odazvali i uljepšali taj, nama značajan dan.

Slavski obred: SD dr Mladen Stojanović, Velenje

Nastavljeno je druženje uz slavski ručak. Ispraćaj članova od strane organizatora protekao je uz riječi zahvalnosti, da se dogodine opet okupimo. U ime društva zahvaljujemo se našim članovima što su se potrudili oko pripreme hrane i organizacije bogate trpeze. Posebno se zahvaljujemo Malbašić Milisenku što nam je izašao u susret i ispekao prase.

Tekst i foto: Jovo Jauz

podijelite sadržaj:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije