Српско друштво др Младен Стојановић из Велења прославило Kрсну славу Мратиндан

Mratindan - Velenje

Српско друштво др Младен Стојановић из Велења прославило Kрсну славу Мратиндан

Српско друштво др Младен Стојановић из Велења прославило 24. новембра 2019 своју крсну славу Мратиндан. Слава је прослављена у кругу чланова друштва у просторијама друштва СРПСКИ ДОМ.

Свети Стефан Дечански беше син краља Милутина, а отац цара Душана. То чедо побожне краљевске породице, још од најранијег детињства би васпитан у хришћанској вери. Преживео је многе недаће и невоље, јер по наређењу очевом био је ослепљен, а касније по наређењу свог лакомисленог сина, цара Душана би удављен. Са Светим Савом и кнезом Лазаром, Свети Стефан чини тројство најмудријих, најпожртвованијих и најблагодарнијих личности и светитеља које дао Српски народ. Својом мудрошћу и трпељивошћу, подвигом и благоугодношћу изазивао је дивљење и монаха и осталих људи. Свој век проживе овај свети краљ српски, као праведник и мученик и тако га је и скончао, 1336. године.

Дани од Ђурђица до светог Мрате у народном календару старих Срба називају се мратинци, односно вучји дани, јер је свети Мрата заштитник вукова.

Славски обред: СД др Младен Стојановић, Велење

Славски обред обављен је уз славску свијећу, кољиво, славски колач, црвено вино, тамјан и симболе славе. Обред је водио свештеник Горан. Послије ломљења славског колача и завршеног обреда Зоран Јауз се захвалио свим присутним члановима што су се одазвали и уљепшали тај, нама значајан дан.

Славски обред: СД др Младен Стојановић, Велење

Настављено је дружење уз славски ручак. Испраћај чланова од стране организатора протекао је уз ријечи захвалности, да се догодине опет окупимо. У име друштва захваљујемо се нашим члановима што су се потрудили око припреме хране и организације богате трпезе. Посебно се захваљујемо Малбашић Милисенку што нам је изашао у сусрет и испекао прасе.

Текст и фото: Јово Јауз

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније