Српски језик у Словенији – КОНКУРС ЗА НАСТАВНИКЕ

Српски језик у Словенији – КОНКУРС ЗА НАСТАВНИКЕ

У Словенији, као што је и планирано, се од школске 2020/2021 године намерава започети са извођењем наставе Српској језика у облику двочаса. Настава је за ученике бесплатна и изводиће се по плану у школама са којима је постигнут договор и то у двије старосне групе.


Према објави на страници Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије дошло се до сазнања да је 1.500 деце у допунским школама у Словенији исказало потребу за учење матерњег језика и националне културе захваљујући Министарству спољних послова и амбасади Србије у Љубљани, као и удружењима Срба и Српске православне цркве у Словенији.

Због новонастале ситуације, у овом тренутку није могуће да се потпише протокол о коришћењу словеначких школа, али ће, према речима министра, то бити реализовано током лета.
Последњих годину дана интензивно се радило и на формирању српских допунских школа у Албанији и то у Фјеру и Скадру. Обезбеђена су два наставника, као и лектор за српски језик на универзитету у Тирани, наводе на страници МПНТР.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије расписало је конкурс за избор осам наставника који ће од школске 2020/2021. године бити ангажовани за допунску наставу српског језика у основним школама у Словенији.

Конкурс је отворен до 27. јула 2020. године!


Пријавница расписаног конкурса се налази овде:


У последње три године, Министарство просвете науке и технолошког развоја посветило је пажњу деци која живе у дијаспори и процесу који се огледа кроз дизајнирање допунских школа са тежиштем на Србе из региона – је такође записано на страници Министарства.

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније