Srpski jezik u Sloveniji – KONKURS ZA NASTAVNIKE

Srpski jezik u Sloveniji – KONKURS ZA NASTAVNIKE

U Sloveniji, kao što je i planirano, se od školske 2020/2021 godine namerava započeti sa izvođenjem nastave Srpskoj jezika u obliku dvočasa. Nastava je za učenike besplatna i izvodiće se po planu u školama sa kojima je postignut dogovor i to u dvije starosne grupe.


Prema objavi na stranici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije došlo se do saznanja da je 1.500 dece u dopunskim školama u Sloveniji iskazalo potrebu za učenje maternjeg jezika i nacionalne kulture zahvaljujući Ministarstvu spoljnih poslova i ambasadi Srbije u Ljubljani, kao i udruženjima Srba i Srpske pravoslavne crkve u Sloveniji.

Zbog novonastale situacije, u ovom trenutku nije moguće da se potpiše protokol o korišćenju slovenačkih škola, ali će, prema rečima ministra, to biti realizovano tokom leta.
Poslednjih godinu dana intenzivno se radilo i na formiranju srpskih dopunskih škola u Albaniji i to u Fjeru i Skadru. Obezbeđena su dva nastavnika, kao i lektor za srpski jezik na univerzitetu u Tirani, navode na stranici MPNTR.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije raspisalo je konkurs za izbor osam nastavnika koji će od školske 2020/2021. godine biti angažovani za dopunsku nastavu srpskog jezika u osnovnim školama u Sloveniji.

Konkurs je otvoren do 27. jula 2020. godine!


Prijavnica raspisanog konkursa se nalazi ovde:


U poslednje tri godine, Ministarstvo prosvete nauke i tehnološkog razvoja posvetilo je pažnju deci koja žive u dijaspori i procesu koji se ogleda kroz dizajniranje dopunskih škola sa težištem na Srbe iz regiona – je takođe zapisano na stranici Ministarstva.

podijelite sadržaj:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije

error: Sadržaj je zaštićen.