Српска школа у Словенији – разговор са учитељицом Невеном Бркић Ступар

direktor_i_uciteljica

Српска школа у Словенији – разговор са учитељицом Невеном Бркић Ступар

Почетак рада Српске школе у Словенији је у доброј мери пао у сенку пандемије, која без милости обликује све сфере наших живота. Рад на даљину, нарочито за школу која своје темеље тек поставља, је свакако велики изазов. Како се учитељи сналазе, о томе како тече извођење наставе можете прочитати у наставку. Учитељица српског језика крањске територије, госпођа Невена Бркић Ступар, је срдачно прихватила предлог и дала исцрпне одговоре на питања:

Да ли се и како реализује допунска настава српског језика (преко интернетних апликација на даљину) и када сте почели?

Посебан програм основног образовања и васпитања српске допунске школе у Словенији реализује се кроз три наставна предмета: Српски језик, Моја отаџбина Србија и Основи културе српског народа. Реализација самог наставног процеса започета је 1. октобра. Због тренутно неповољне епидемиолошке ситуације настава се одвија на даљину, путем zoom платформе и googl учионице. Наставу изводи 8 наставника, одабраних конкурсом министарства просвете, науке и технолошког развоја Србије.
Ученици се у великом броју укључују на наставу, што потврђује квалитет рада и жељу деце за похађањем предмета српске допунске школе.

Колико ђака укупно имате, у којим школама и у ком граду? „Пате“ ли зато што не виђају другаре и не иду у „праву“ школу?

Познат је податак да око 896 ученика у 63 групе похађа наставу у Словенији на српском језику у 75 редовних основних школа. Конкретно, водим 6 група, око 120 ученика. Распоређена сам на територију општине Крањ. Групе се увећавају, родитељи и деца се сваког месеца пријављују па се самим тим и бројно стање по градовима мења, што нас свакако радује и даје оптимистичне прогнозе упркос непогодној здравственој ситуацији широм света.

Какве су њихове реакције на српски језик и теме? Ако постоји могућност и наравно сагласност, нека деца одговоре на ово питање, онако како умеју и знају

Свакако да је социјализација сложен и слојевит процес, он се развија прво у основној ћелији друштва – породици потом у вртићу и школи, да би се дете правилно развијало, васпитавало и образовало потребно је да кроз интеракцију односа наставника и својих вршњака осете и усвоје одређене форме понашања. Емоционално изразе у свом познатом окружењу тј. школи. Оно што се осети приликом укључивања на часове путем зоом-а јесте жеља за новим и занимљивим садржајима као и да виде насмејана лица својих другара из групе. Да попричају, да се друже…
Када им поставите питање да ли Вам недостаје дружење и редовна школа сви у глас кажу: „ Да, много нам недостаје“. Као што можете да закључите сами из њихових одговора и порука на googl учионици:


1.)Редовна настава ми недостаје и недостаје ми друзење са другарима. 2.)Много ми се свидја и јако је занимљиво,уцитељица Невена све лепо објасни и има увек нових занимљивих задатака.
3.)Највисе волим отадзбину. Волим да уцим о прослости и о територији Србије.

4.)Све теме ме занимају јер сваста ново науцим сто нисам знала.
Дуња Живковић, ОШ „Центер“ 4.раз. Ново Место


1.) Редовна настава и дружење са вршњацима ми пуно не достаје.

2.)српски језик ми измедју првих топ 3 предмета.
3.)Највише волим математику, српски и спорт. Тема о Вуку С. Караџићу ми је занимљива.
4.) Нема нешто одредјено, да ме не занима.
Михаило Јоксимовић, ОШ Јакоб Аљаж Крањ


1.)Редовна настава и дружење с пријатељима из разреда ми недостаје.
2.) Српски језик као и остали предмети су ми веома занимљиви.
3.) Највише волим математику а најзанимљивије теме из српског језика су ми празници, традиција и обичаји.
4.) Немам одређене теме да ме не занима.
Јована Пејичић, ОШ ФРАНЦЕТА ПРЕШЕРНА, КРАЊ


Шта деца највише воле да уче, који предмет се показао као омиљен („Српски језик“, „Србија моја отаџбина“ и „Историја и култура српског народа“?)

До сада се показало да им је изузетно важно да се подједнако служе ћириличним и латиничним писмом, при том, да поштују правописна правила.
Упознавање са значајним личностима из историје и културе Србије, као и сами тематски часови створили су креативну и позитивну климу током јесењих месеци.
Како време одмиче, трудимо се да им на што занимљивији начин објаснимо и приближимо историјске теме које су посебно занимљиве старијем узрасту. Припрема за наставни час је веома озбиљан и дуготрајан процес, захтева скуп стручних наставничких компетенција. Пратити дечија интересовања, уклопити их у наставни план и програм, потом од идеје створити активности на часу из којих се много садржаја усвоји и у свакодневним ситуацијама користи, сложићете се, није једноставно. Поред тога нас радује чињеница да се ученицима допада рад српске допунске школе.
Сваки од три наведена наставна предмета у себи садржи занимљиве садржаје пажљиво биране за посебан програм рада који се унутар себе преплићу. Корелација наставног садржаја је императив модерног основног образовања коме тежимо у нашем раду.

Шта их најмање занима, тј. где опада концентрација и како решавате „проблем“?

Вид наставе који спроводи српска допунска школа подразумева активног ученика. Она се не своди на само преношење чињеница, него на решавање проблема, постављање питања, укључивање на часу. Ученици желе да усвајају знања на овај начин, а самим тим су веома активни. Пажњу им држе наставни садржаји, тако да нам време дословно „пролети“. Честа је појава да по завршетку часа поставе питање: „Шта учимо на следећем часу?“ Протеклих месеци је било лепих и садржајних часова, конкурса да заиста нисмо осетили оптерећење , пад концентрације код ученика.

Где могу нови да се пријаве (преко ССС или другачије), да ли је могућа накнадна пријава?

Упис ученика је у току. Заинтересовани родитељи могу пронаћи контакте наставника на интернет страници српске допунске школе
Српска школа – СЛОВЕНИЈА
Као и на интернет страници Амбасаде Републике Србије у Словенији.
Радујемо се новим ученицима.

Да ли је било појаве негативних коментара (знам да је раније постојала прича појединих да Срби у Словенији полако намећу српски као обавезан предмет)?

Српска допунска школа у протеклом периоду је остварила изузетну сарадњу са дипломатско конзуларним представништвом у Словенији, одличну комуникацију са постојећим српским заједницама. Овом приликом желим истакнути константну подршку и благослов за саму реализацију наставног процеса од стране СПЦ у Словенији и региону, као и поверење ђачких родитеља и ангажовање у настави. Словеначко школство је показало професионалну срдачност и колегијалност у току успостављања наставе. Заиста ценимо њихову добродошлицу и помоћ на самом почетку и касније. Овом приликом им се захваљујемо у име Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и у име наствног већа српске допунске школе.
Надамо се да ће у наредном периоду постојећи односи изнедрити нове идеје, сарадње и пројекте.

На друштвеним мрежама се налазе обавештења о пројектима које радите, имате ли додатне активности? Кажите о њима, како деца реагују…?

Поред часова наставе на даљину , условљене тренутним околностима, у све три земље ( Италија, Француска и Словенија) се сараднички остварују бројне слободне активности. Ученици се на тематским часовима припремају за реализацију актуелних међународних конкурса и квизова.
Наставници су припремали тимове ученика старијег узраста у све три земље за Међународни квиз „ Знаменити Срби“. Можемо да се похвалимо да смо 19.12.2020. прошли у други круг такмичења, у првих педесет, са две екипе.

Поетски и ликовни радови за актуелне конкурсе показују снажну везу наших ђака према отаџбини. Љубав је мотив и покретач, а уз стручно вођење и подршку ђачких породица настају јединствене колекције радова на конкурсима „ Моја отаџбина Србија“ у организацији Православног часописа „ Светосавско звонце“,
„ Домовина се брани лепотом и знањем „ у организацији Дечјег културног центра Београд.
Ученици учествују у музичком пројекту „ Деца Србији“ који је обухвата 400 српске деце, региона и дијаспоре, удружених у хорском певању, у организацији Удружења наставника музичке културе Србије и Дечјег културног центра Београд.

Подсјећамо да је Арно Гујон, вршилац дужности директора Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону током посете Љубљани донео је 1.500 комплета уџбеника и лектире за децу у Словенији. Најмлађима је одржао онлајн час на коме се представио и објаснио значај учења и коришћења српског језика.

Гујон за РТС: Ако чувамо језик, чувамо културу

Словенија је прва земља из које почиње свој рад на терену и каже да је са намером одабрао велики верски празник, светог Николу за време своје посете Срба у Словенији.

Дозволите да се осврнемо ка Вама. Колико дуго сте наставница, у којој школи сте радили у Србији пре доласка нама, у Словенију?

По завршетку редовних и мастер студија на Педагошком факултету у Сомбору, почињем са радом у ОШ “Десанка Максимовић“ у Футогу, потом прелазим у Нови Сад у ОШ “Иван Гундулић“ где сам запослена и данас.
Девет година рада у васпитно образовним установама је био довољно дуг период да себи поставим сложеније циљеве и веће стручне изазове. Уписала сам докторске студије на Педагошком факултету у Бијељини, Универзитет Источно Сарајево. Потом сам на крају друге године одлучила да наставим са студијама трећег циклуса али из Р Словеније као редован наставник српске допунске школе.

Како сте доживели пресељење у Словенију, поготово у садашњој ситуацији, током пандемије? Шта је било најтеже? Кажите о животу у Словенији, да ли сте успели нешто да видите, обиђете…?

Сам долазак у Словенију сам дуго прижељкивала, пре самог конкурса избора наставника. То је земља која нас је дочекала отвореног срца, прелепе природе и са мноштвом културних знаменитости које треба обићи, посетити.
На жалост, тренутна ситуација нам то не дозвољава али верујем да ће бити прилике за обиласке.
По доласку у Словенију фокус нам је био да се са наставом започне, да се одрже први родитељски састанци и наставничко веће, тако да нисмо имали довољно времена да упознам све лепоте које нуди Словенија.
Колегама и мени најтеже пада раздвојеност од породице, коју надокнађујемо кроз часове са ученицима – пружамо љубав и љубав нам се врати. Искрено се надамо окончању новонастале ситуације. Због актуелних здравствених мера у Словенији које су на снази две недеље од нашег доласка, не бих могла износити чињенице о реалним животним активностима.

Захваљујемо се учитељици Невени за наклоњеност коју је показала према жељи да известимо о дешавањима везанима за саму наставу и почетак рада Српске школе у Словенији. Да би прича добила епилог потребно је само да се придружимо, упис је могућ; а све информације можете наћи на Српска школа – СЛОВЕНИЈА.

приредио: Миодраг Кондић

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније