Традиција и част друштва, Свети Симеон Мироточиви

Традиција и част друштва, Свети Симеон Мироточиви

Културно друштво „Брдо” Крањ и ове године свечано прославило своју славу и заштитника Светог Симеона Мироточивог

Славска свечаност одржана је 26. фебруара 2023. у просторима друштва у веома пријатној атмосфери и са великим присуством гостољубивости. Прије славског обреда ђаци Српске допунске школе извели су пригодан рецитал посвећен Стефану Немањи – Светом Симеону Мироточивом, обновитељу српске државе у ујединитељу српских земаља. Тако су млади ђаци, уз помоћ и подршку своје учитељице Невене Бркић Ступар, рецитацијама и пјесмом, оживјели на сцени лик и дјело великог жупана Стефана Немање. Заједничко учешће чланова Културног друштва ,,Брдо“ у Крању, ученика Српске допунске школе и њихових родитеља, резултирало је лијепом атмосфером и успјешном прославом. Сарадња Српске школе и КД Брдо из Крања је више него пријатељска и узајамна.

Славски обред, освећење славског колача и жита и благосиљање трпезе, обавио је протојереј-ставрофор Будимир Галамић уз саслужење Драгише Лазовића. Након послужења житом ломљење славског колача обавили су Митар Вујиновић, предсједник КД „Брдо” и Станојка Митровић Бодирожа – Ћана, кума славе.


Свештеник Будимир Галамић обратио се слављеницима и гостима, честитао им славу и пожелио среће, радости и благостања у раду друштва и њиховом личном животу.


Након тога присутнима се обратио и Митар Вујиновић који је у својој здравици рекао: „Часни оче, хвала на молитви, лијепим жељама које сте упутили за здравље, срећу и напредак нашег друштва, наших чланова а посебно наше дјеце. Уважени чланови, драги пријатељи, изузетна ми је част и задовољство да могу поздравити прво нашу данашњу куму славе Ћану Бодирожу и да јој се захвалим од срца што је прихватила да буде кума наше славе. То је велика част и задовољство и рекао бих и поштовање нашег друштва. Друго, желим да поздравим нашега жупана, градоначелника Градске општине Крањ Матјажа Раковца и замјеника градоначелника Јанеза Чернета. Мислим да су први пут заједно на нашој слави, што значи велику подршку за наше друштво и за нашу заједницу. Велики поздрав и добродошлицу упућујем првом савјетнику Амбасаде Републике Србије Александру Гаталици. Први пут, наиме, овдје је и предсједник Вијећа српске националне заједнице Загребачке жупаније Драгиша Пилиповић. Поздрављам и предсједника Савеза српских друштава Словеније Златомира Бодирожу, једног од оснивача друштва. Поздрављам представнике друштава овдје из Крања, Крстана Шућура и Милета Гашића из СКД „Петар Кочић”, Милоша Милића и Драгишу Лазовића из СКД „Свети Сава” Сава, наше пријатеље из Радовљице, КПСХД „Вук Караџић”, са предсједником Мирославом Мартићем. Ја бих исто тако да поздравим наше донаторе, Љубишу Гојковића, Мирка Шокчевића, Жељка Савановића, Милана Шурлана. Велики поздрав за све чланове, за данашњу радну екипу, координатори Славко Кондић и Весо Марјановић. Прву здравицу упућујем нашој данашњој куми”.

Кума славе Ћана Бодирожа упутила је домаћину веома топле ријечи захвалности рекавши: „Часни оче, ваше ексцеленције, предсједниче друштва „Брдо”, предсједниче Савеза српских друштава Словеније, и сви ви који сте данас учествовали у овом дивном дану, нека вам је свима срећна ова слава. Мени је заиста част, нисам ни знала да је слава, а јако сам везана на друштво „Брдо”. Са великом радошћу сам свуда спомињала друштво „Брдо”. Велика ми је част и задовољство што сам ја имала прилику да будем с вама с овим сјајним поводом, и заиста хвала вам на тој части”.

Другу здравицу Митар Вујиновић је упутио Александру Гаталицу, првом савјетнику у Амбасади Републике Србије, који је честитајући славу рекао: „Драго ми је да вас све видим, многе од вас познајем и лично. Драга децо хвала вам на овом лепом програму који сте направили. Срећна слава и живели”.

Сљедећу здравицу Митар Вујиновић је упутио је Матјажу Раковцу, градоначелнику Крања. Матјаж Раковец је у својој честитки навео: „Искрене честитке, много среће. Прије свега хвала Митру и свима вама на подршци на изборима, без ваше подршке не би било наше побједе. То доказује да смо отворени за све, да прихватамо друге народе, и да ту живимо лијепо. Срећно и живјели”.

Изразивши добродошлицу Митар Вујиновић се обратио и Драгиши Пилиповићу, предсједнику Вијећа српске националне заједнице Загребачке жупаније. У свом поздраву и честитки Драгиша Пилиповић је рекао: „Хвала вам да сте ме позвали и у име Вијећа српске националне заједнице честитам вам славу. Могу вам рећи да смо ми имали крсну славу Аранђелов дан, на којој су били присутни и чланови вашег друштва. Надам се да ће наше дружење потрајати”.

Митар Вујиновић је упутио здравицу и Златомиру Бодирожи, предсједнику Савеза српских друштава Словеније. Златомир Бодирожа је у своје име и у име Савеза српских друштава Словеније честитао славу, на кратко се осврнуо на лик и дјело Стефана Немање – Светог Симеона Мироточивог и истакао да овакви сусрети представљају јединство националне идеје и верског осећаја.

Након здравица приступило се славском ручку, а богату трпезу припремили су чланови друштва, а послужење је вршила веома ангажована и пријатна радна екипа.

Како би слава прошла без пјесме, и то оне праве, народне, изворне, са огњишта.  Прво је кума Ћана, како сама рече, на суво, отпјевала „Пјесму манастиру Острог”, а затим су на ред дошли и остали, који су пјесмом још више употпунили ионако лијепу и свечану атмосферу.

Текст и фото: Душан Јовановић

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније