Tradicija i čast društva, Sveti Simeon Mirotočivi

Tradicija i čast društva, Sveti Simeon Mirotočivi

Kulturno društvo „Brdo” Kranj i ove godine svečano proslavilo svoju slavu i zaštitnika Svetog Simeona Mirotočivog

Slavska svečanost održana je 26. februara 2023. u prostorima društva u veoma prijatnoj atmosferi i sa velikim prisustvom gostoljubivosti. Prije slavskog obreda đaci Srpske dopunske škole izveli su prigodan recital posvećen Stefanu Nemanji – Svetom Simeonu Mirotočivom, obnovitelju srpske države u ujedinitelju srpskih zemalja. Tako su mladi đaci, uz pomoć i podršku svoje učiteljice Nevene Brkić Stupar, recitacijama i pjesmom, oživjeli na sceni lik i djelo velikog župana Stefana Nemanje. Zajedničko učešće članova Kulturnog društva ,,Brdo“ u Kranju, učenika Srpske dopunske škole i njihovih roditelja, rezultiralo je lijepom atmosferom i uspješnom proslavom. Saradnja Srpske škole i KD Brdo iz Kranja je više nego prijateljska i uzajamna.

Slavski obred, osvećenje slavskog kolača i žita i blagosiljanje trpeze, obavio je protojerej-stavrofor Budimir Galamić uz sasluženje Dragiše Lazovića. Nakon posluženja žitom lomljenje slavskog kolača obavili su Mitar Vujinović, predsjednik KD „Brdo” i Stanojka Mitrović Bodiroža – Ćana, kuma slave.


Sveštenik Budimir Galamić obratio se slavljenicima i gostima, čestitao im slavu i poželio sreće, radosti i blagostanja u radu društva i njihovom ličnom životu.


Nakon toga prisutnima se obratio i Mitar Vujinović koji je u svojoj zdravici rekao: „Časni oče, hvala na molitvi, lijepim željama koje ste uputili za zdravlje, sreću i napredak našeg društva, naših članova a posebno naše djece. Uvaženi članovi, dragi prijatelji, izuzetna mi je čast i zadovoljstvo da mogu pozdraviti prvo našu današnju kumu slave Ćanu Bodirožu i da joj se zahvalim od srca što je prihvatila da bude kuma naše slave. To je velika čast i zadovoljstvo i rekao bih i poštovanje našeg društva. Drugo, želim da pozdravim našega župana, gradonačelnika Gradske opštine Kranj Matjaža Rakovca i zamjenika gradonačelnika Janeza Černeta. Mislim da su prvi put zajedno na našoj slavi, što znači veliku podršku za naše društvo i za našu zajednicu. Veliki pozdrav i dobrodošlicu upućujem prvom savjetniku Ambasade Republike Srbije Aleksandru Gatalici. Prvi put, naime, ovdje je i predsjednik Vijeća srpske nacionalne zajednice Zagrebačke županije Dragiša Pilipović. Pozdravljam i predsjednika Saveza srpskih društava Slovenije Zlatomira Bodirožu, jednog od osnivača društva. Pozdravljam predstavnike društava ovdje iz Kranja, Krstana Šućura i Mileta Gašića iz SKD „Petar Kočić”, Miloša Milića i Dragišu Lazovića iz SKD „Sveti Sava” Sava, naše prijatelje iz Radovljice, KPSHD „Vuk Karadžić”, sa predsjednikom Miroslavom Martićem. Ja bih isto tako da pozdravim naše donatore, Ljubišu Gojkovića, Mirka Šokčevića, Željka Savanovića, Milana Šurlana. Veliki pozdrav za sve članove, za današnju radnu ekipu, koordinatori Slavko Kondić i Veso Marjanović. Prvu zdravicu upućujem našoj današnjoj kumi”.

Kuma slave Ćana Bodiroža uputila je domaćinu veoma tople riječi zahvalnosti rekavši: „Časni oče, vaše ekscelencije, predsjedniče društva „Brdo”, predsjedniče Saveza srpskih društava Slovenije, i svi vi koji ste danas učestvovali u ovom divnom danu, neka vam je svima srećna ova slava. Meni je zaista čast, nisam ni znala da je slava, a jako sam vezana na društvo „Brdo”. Sa velikom radošću sam svuda spominjala društvo „Brdo”. Velika mi je čast i zadovoljstvo što sam ja imala priliku da budem s vama s ovim sjajnim povodom, i zaista hvala vam na toj časti”.

Drugu zdravicu Mitar Vujinović je uputio Aleksandru Gatalicu, prvom savjetniku u Ambasadi Republike Srbije, koji je čestitajući slavu rekao: „Drago mi je da vas sve vidim, mnoge od vas poznajem i lično. Draga deco hvala vam na ovom lepom programu koji ste napravili. Srećna slava i živeli”.

Sljedeću zdravicu Mitar Vujinović je uputio je Matjažu Rakovcu, gradonačelniku Kranja. Matjaž Rakovec je u svojoj čestitki naveo: „Iskrene čestitke, mnogo sreće. Prije svega hvala Mitru i svima vama na podršci na izborima, bez vaše podrške ne bi bilo naše pobjede. To dokazuje da smo otvoreni za sve, da prihvatamo druge narode, i da tu živimo lijepo. Srećno i živjeli”.

Izrazivši dobrodošlicu Mitar Vujinović se obratio i Dragiši Pilipoviću, predsjedniku Vijeća srpske nacionalne zajednice Zagrebačke županije. U svom pozdravu i čestitki Dragiša Pilipović je rekao: „Hvala vam da ste me pozvali i u ime Vijeća srpske nacionalne zajednice čestitam vam slavu. Mogu vam reći da smo mi imali krsnu slavu Aranđelov dan, na kojoj su bili prisutni i članovi vašeg društva. Nadam se da će naše druženje potrajati”.

Mitar Vujinović je uputio zdravicu i Zlatomiru Bodiroži, predsjedniku Saveza srpskih društava Slovenije. Zlatomir Bodiroža je u svoje ime i u ime Saveza srpskih društava Slovenije čestitao slavu, na kratko se osvrnuo na lik i djelo Stefana Nemanje – Svetog Simeona Mirotočivog i istakao da ovakvi susreti predstavljaju jedinstvo nacionalne ideje i verskog osećaja.

Nakon zdravica pristupilo se slavskom ručku, a bogatu trpezu pripremili su članovi društva, a posluženje je vršila veoma angažovana i prijatna radna ekipa.

Kako bi slava prošla bez pjesme, i to one prave, narodne, izvorne, sa ognjišta.  Prvo je kuma Ćana, kako sama reče, na suvo, otpjevala „Pjesmu manastiru Ostrog”, a zatim su na red došli i ostali, koji su pjesmom još više upotpunili ionako lijepu i svečanu atmosferu.

Tekst i foto: Dušan Jovanović

podijelite sadržaj:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije