Sveti Vasilije Veliki – slava udruženja iz Kočevja

Sveti Vasilije Veliki – slava udruženja iz Kočevja

Udruženje guslara Slovenije iz Kočevja proslavilo svoju slavu Svetog Vasilija Velikog

Slavska svečanost održana je 14. januara 2023. u prostorima Kulturnog društva „Brdo” u Kranju u prisustvu velikog broja članova i prijatelja društva, kao i gostiju. Slavski obred, osvećenje slavskog kolača i žita obavio je protojerej-stavrofor Budimir Galamić, a lomljenje slavskog kolača obavili su Stojan Milović, predsjednik Udruženja guslara Slovenije i Veličko Kljajević, kum slave. Slavsko žito poslužile su članice ovog društva.

Nakon slavskog obreda i blagosiljanja trpeze prisutnima se kratkom ali lijepom besjedom obratio otac Budimir Galamić koji je poslije tradicionalnog božićnog pozdrava „Hristos se rodi!” rekao da je slava društva Sveti Vasilije Veliki koji je bio veliki duhovnik, velike promisli i veliki poslanik, a zatim dodao: „Njega ako budete čitali, ako budete pratili, znajte u životu da ćete biti na pravom putu, jer i on baš onako bio ispovjednik velikog Hrista. Umro je mlad, ali je mnogo iza sebe ostavio, i ostavio liturgiju koja se danas služi na ovog velikog svetitelja. Ali da vam kažem, ovaj put onima koji slavite ovu slavu, da uvijek pada u trapavu sedmicu, zato što je od Božića do Krstovdana trapavo, nema veze da li je srijeda ili petak. Srećna slava, lijepo proslavite i lijepo uživajte u veselju”.

Prisutnima se zatim obratio Stojan Milović, predsjednik društva, koji je rekao: „Naši poštovani gosti, časni oče, naš dragi kume, dobro došli na današnju slavu i najprije da pozdravim našeg kuma, Velička Kljajevića, zatim oca Budimira, predsjednika Saveza srpskih društava Slovenije Zlatomira Bodirožu, predsjednika Kulturnog društva „Brdo” iz Kranja Mitra Vujinovića, Krstana Šućura, predsjednika Srpskog kulturnog društva „Petar Kočić” Kranj, predstavnike Srpskog kulturno umjetničkog društva „Kočevje” iz Kočevja, predstavnike Srpskog kulturnog društva „Novo Mesto” iz Novog Mesta. Drago mi je da ste danas u ovolikom broju sa nama i u to ime bih nazdravio”. Pozvao je zatim kuma slave i nazdravio mu i pozvao ga da se obrati slavljnicima i gostima.

Veličko Kljajević, kum slave rekao je: „Lijepo vas pozdravljam i hvala vam da ste uveličali ovu našu slavu. Osjećajte se kao da ste kod kuće, mada je slava svih nas danas. Hvala i nazdravljam svima”.

Stojan Milović je nazdravio Zlatomiru Bodiroži, predsjedniku Saveza srpskih društava Slovenije koji je u svojoj zdravici rekao „Neću širiti priču, zato što niko nije došao da sluša mene, ali ipak nadovezujući se na ovo što je otac Budimir kazao, današnji praznik koji slavimo, Sveti Vasilije Veliki je zaista živio kratko, pedeset godina, od 329. do 379. godine, ali je ostavio zaista, zaista ogromna djela koja mogu poslužiti svima nama o načinu života, čak je i kanone pisao. Da kažem i to da je bio prije krštenja veliki student tadašnje filozofije i astronomije. Ad ne dužim dalje, reći ću samo još to da je tipičan dokaz da se ova vanjski život ne mjeri danima provedenim na ovoj zemlji, već djelima koje smo ostavili ovdje, a koja su i prije nas ostavili. Tako je Sveti Vasilije Veliki zaista primjer, sa pedeset godina toliko je ostavio da je zaista vrijedno primjera i sada slijedimo koliko smo kadri taj put. Još jednom svi zajedno živjeli i neka vam je nazdravlje današnja slava”.

Domaćin slave Stojan Milović nazdravio je i Krstanu Šućuru, predsjedniku Srpskog kulturnog društva „Petra Kočić” koji je u svojoj zdravici rekao: „Prijatelji gosti, Hristos se rodi!. Šta reći, ovaj mjesec i ova godina kao i svaka počinju sa velikim svetkovinama, počinju za naš narod, sa sjećanjima sa ožiljcima. A godinu smo počeli i ove godine i sa sjećanjem na Kosovo i sa sjećanjem na podlu ulogu anđela koji naskače na našu maticu. U narodu naš osjećaj da mora ostati da bi mi bili ono što bi trebali biti. Osmoga i devetoga ja i Stojan, kao potpredsjednik Saveza srpskih društava Slovenije, bili smo u Banjoj Luci na obilježavanju Dana republike srpske. Učestvovali smo na proslavi i prijemu a drugi dan Stojan je bio i u Istočnom Sarajevu, gdje je bila zaključna manifestacija. Kontaktirali smo sa brojnim ljudima i vjerskim dostojanstvenicima, uglavnom narod je ponosan, ali i zabrinut. I za ove stvari ima razloga, tako da evo mi i ovdje u Sloveniji, naša društva, naša okruženja samo da vam kažem jednu stvar. Preko dvjesta hiljada ljudi Srba, Hrvata i Bošnjaka, Makedonaca, Albanaca je dobilo državljanstvo Slovenije. I onda ne trebamo da se prebrojavamo koliko nas ima. Mnogo nas ima preko stotinu hiljada samo Srba. Nije ovo prilika da se naširoko priča, još jedan put hvala svim društvima koja se trude da organizuju ovakve stvari, koja se trude da pomognu rad naše krovne organizacije Saveza srpskih društava Slovenije, koja se trude da i za taj duhovni dio našega života. Takođe, uz poštovanje naše crkve i naših dostojanstvenika, da se čuva harmonija u naše sredine i naše domove i u našu svijest ugrađena. Domaćine, još jedanput iskrene čestitke za vašu današnju slavu i neka nam i gospod Bog bude na pomoći i nama i našem narodu za buduće korake. Živjeli„.

Stojan Milović je nazdravio i Mitru Vujinoviću, predsjedniku Kulturnog društva „Brdo” koji je uzvratio riječima: „Hvala časni oče, hvala za današnju molitvu. Poštovani predsjedniče i poštovani članovi Udruženja guslara Slovenije, želim u  svoje ime i u ime Kulturnog društva „Brdo” da vam čestitam današnju slavu, da je mnogo godina u zdravlju i veselju slavite i da nas pomogne današnji Sveti Vasilije sve zajedno i da nam da velike snage mudrosti, odnosno da nam otvori naše misli, da se što bolje slažemo, da što bolje sarađujemo. Od samog početka, ja  mogu reći od samog osnivanja Udruženja guslara Slovenije, da dobro surađujemo i tako, nadam se da će Bog dati da ćemo još bolje sarađivati. Uvijek se može bolje, ali ovo je dobro. Tako da ja eto ja nazdravljam sad još vama svima, čestitam još jednom slavu i normalno bi poželio da bude ova saradnja između društava ne samo između naša dva društva, nego i mislim na sva društva još veća i uspješnija. Na zdravlje i živjeli”.

Poslije izrečenih zdravica Stojan Milović se zahvalio Kulturnom društvu „Brdo” da je omogućilo prostore za održavanje slave. Zahvalio se svim pojedincima, članovima i članicama društva što su pomagali da se pripremi sve što je potrebno za ovu slavu, zahvalio se i svešteniku Budimiru Galamiću za slavski obred, a zatim pozvao sve prisutne za trpezu i da se druže i da zapjevaju, da lijepo obilježe ovu slavu.

Trpeza je, kao što i dolikuje pravom domaćinu bila veoma bogata, a vrijedne domaćice i domaćini potrudili su se da svakog gosta posluže na najbolji način.

Kakva bi to bila slava ili neka druga svetkovina Udruženja guslara, ako se na njoj ne bi čuli zvuci gusala. Za to su se pobrinuli Pajo Vučenović, Davor Vulević i Zoran Milović, koji su otpjevali nekoliko srpskih epskih pjesama, za zatim su još neki zapjevali uz pratnju Zorana Milovića na guslama. Razlijegala se pjesma i sa jedne i sa druge strane dvorane, a pored guslarskih pjesama čule su se i krajiške koje su pjevali članovi društava iz Kočevja i Kranja.

Sve se završilo onako kako i treba, u dobrom raspoloženju i nadi da će još dugo godina da se slavi i na taj način čuva jedan od najstarijim a možda i najstariji, običaj na svijetu, prisutan samo u srpskom narodu.

Tekst i foto: Dušan Jovanović

podijelite sadržaj:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije