Слава, чувар традиције: Митровдан – КПСХД „Вук Караџић”

Слава, чувар традиције: Митровдан – КПСХД „Вук Караџић”

Српско културно просветно спортско и хуманитарно друштво „Вук Караџић” Радовљица прославило свог заштитника – Светог Димитрија

Славски обред, који су водили чланови друштва, уз присуство представника општине Јесенице, затим спонзора и представника других српских друштава, као и великог броја чланова друштва, одржан је 8. новембра 2019. у трпезарији фирме КОВ, која је уједно и велики спонзор друштва.

Ломљење славског колача обавили су Михајло Васиљевић, дугогодишњи активни члан друштва и Милан Стојановић, предсједник КПСХД „Вук Караџић”, који се затим обратио присутнима и захвалио се на одзиву а члановима друштва честитао славу уз жељу да још дуго овако заједнички прослављају овај јединствени српски догађај.

Домаћинима и гостима обратио се у својој здравици и Блаж Рачич, начелник општине Јесенице, који је такође честитао славу члановима КПСХД „Вук Караџић” истакавши да је први пут на једном оваквом догађају и похвалио домаћине да очувањем традиције, културних и вјерских догађаја обогаћују и свеукупну културну разноликост општине Јесенице и ширег простора Горењске.

Славу су честитали, уз жеље да се још дуго одржава овај обичај, и представници српских друштава који су присуствовали овом догађају: Митар Вујиновић, предсједник КД „Брдо” Крањ, Милош Милић, предсједник СКПД „Свети Сава” Крањ, Крстан Шућур, предсједник СКД „Петар Кочић” Крањ, Милош Демоњић, предсједник СПД „Никола Тесла” Постојна и Јово Јауз, предсједник СД „Др Младен Стојановић” Велење.

Након здравица и честитки дружење и славље настављено је славским ручком, за који су се побринули домаћини, а овдје треба посебно истаћи вриједне домаћице које су се својски потрудиле да софра буде богата и разноврсна.

Све у свему био је то још један лијеп догађај, а сви знамо колико је слава значајна у српском народу, која је своје мјесто нашла и у УНЕСКО-вој листи нематеријалне културне баштине, као јединствен догађај у свијету, а слободно се може рећи и један од најстаријих обичаја на свијету.

Гости и чланови друштва наставили су славље у добром расположењу у нади да ће се још дуго овако састајати и славити Светог Димитрија.

Текст и фото: Душан Јовановић

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније