Slava, čuvar tradicije: Mitrovdan – KPSHD „Vuk Karadžić”

Slava, čuvar tradicije: Mitrovdan – KPSHD „Vuk Karadžić”

Srpsko kulturno prosvetno sportsko i humanitarno društvo „Vuk Karadžić” Radovljica proslavilo svog zaštitnika – Svetog Dimitrija

Slavski obred, koji su vodili članovi društva, uz prisustvo predstavnika opštine Jesenice, zatim sponzora i predstavnika drugih srpskih društava, kao i velikog broja članova društva, održan je 8. novembra 2019. u trpezariji firme KOV, koja je ujedno i veliki sponzor društva.

Lomljenje slavskog kolača obavili su Mihajlo Vasiljević, dugogodišnji aktivni član društva i Milan Stojanović, predsjednik KPSHD „Vuk Karadžić”, koji se zatim obratio prisutnima i zahvalio se na odzivu a članovima društva čestitao slavu uz želju da još dugo ovako zajednički proslavljaju ovaj jedinstveni srpski događaj.

Domaćinima i gostima obratio se u svojoj zdravici i Blaž Račič, načelnik opštine Jesenice, koji je takođe čestitao slavu članovima KPSHD „Vuk Karadžić” istakavši da je prvi put na jednom ovakvom događaju i pohvalio domaćine da očuvanjem tradicije, kulturnih i vjerskih događaja obogaćuju i sveukupnu kulturnu raznolikost opštine Jesenice i šireg prostora Gorenjske.

Slavu su čestitali, uz želje da se još dugo održava ovaj običaj, i predstavnici srpskih društava koji su prisustvovali ovom događaju: Mitar Vujinović, predsjednik KD „Brdo” Kranj, Miloš Milić, predsjednik SKPD „Sveti Sava” Kranj, Krstan Šućur, predsjednik SKD „Petar Kočić” Kranj, Miloš Demonjić, predsjednik SPD „Nikola Tesla” Postojna i Jovo Jauz, predsjednik SD „Dr Mladen Stojanović” Velenje.

Nakon zdravica i čestitki druženje i slavlje nastavljeno je slavskim ručkom, za koji su se pobrinuli domaćini, a ovdje treba posebno istaći vrijedne domaćice koje su se svojski potrudile da sofra bude bogata i raznovrsna.

Sve u svemu bio je to još jedan lijep događaj, a svi znamo koliko je slava značajna u srpskom narodu, koja je svoje mjesto našla i u UNESKO-voj listi nematerijalne kulturne baštine, kao jedinstven događaj u svijetu, a slobodno se može reći i jedan od najstarijih običaja na svijetu.

Gosti i članovi društva nastavili su slavlje u dobrom raspoloženju u nadi da će se još dugo ovako sastajati i slaviti Svetog Dimitrija.

Tekst i foto: Dušan Jovanović

podijelite sadržaj:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije

error: Sadržaj je zaštićen.