Савез Срба Словеније: Марко Сладојевић за Наш глас

Савез Срба Словеније: Марко Сладојевић за Наш глас

Срби у Словенији, са око 2% свеукупног становништва активно преко удружења, друштава и савеза доприносе културном богатству своје нове домовине. У протеклом периоду је често у медијима тема „кровне“ организације Срба, те новоосновани Савез Срба Словеније. Редакција Нашег гласа је прикупљала податке у, за сада, две најупечатљивије организације, а то су Савез Срба Словеније и Савез Српских друштава Словеније.

У наставку прочитајте интервју са Марком Сладојевићем, председником Извршног одбора Савеза Срба Словеније.

Господине Сладојевићу, у Словенији у последњој деценији често долази до оснивања нових  „кровних“ организација српске заједнице. Како то коментаришете?

„Као председник Савеза Срба Словеније, не желим да трошим енергију и време на догађаје који су се десили пре оснивања нашег савеза. Наш савез је основан управо због статичности и нерада разних „кровних“ савеза, који су се бавили и још увек се баве искључиво формом уместо суштином и резултатима. Чињеница је да је наш савез од оснивања у јуну 2019. године до данас (децембра 2019. године) већ одрадио неколико важних пројеката, од којих издвајам посету педесетпеторо деце из Словеније, која су у периоду од 22.7. до 27.7. 2019. посетила Београд и Србију потпуно бесплатно. Осим тога, наш савез тренутно ради на изузетно важном пројекту увођења допунске наставе српског језика у основне школе у Словенији од школске 2020/2021. године. Савез Срба Словеније је у контакту са директорима свих основних школа у Словенији спровео иницијативу, са циљем да се идентификују основне школе у којима ће се од следеће школске године бесплатно изводити допунска настава српског језика. У циљу анимације родитеља и деце да се пријаве на додатну наставу српског језика, која ће се изводити према званичном Програму основног образовања и васпитања у иностранству Министарства просвете Републике Србије, започели смо пројекат продукције видео спота са познатим личностима српског порекла. У плану су и многи други пројекти о чему ће наша заједница бити благовремено обавештена.

Управо због нашег непрестаног рада и огромног труда који улажемо за добробит српске заједнице у Словенији су институције Републике Србије и Републике Српске препознале наш савез као једину легитимну и репрезентативну организацију Срба у Словенији. Савез Срба Словеније је успоставио тесну сарадњу и добио недвосмислену подршку од председника Републике Србије Александра Вучића, генералног секретара председника Републике Србије Николе Селаковића, члана председништва БиХ Милорада Додика, Митрополита загребачко-љубљанског др. Порфирија и свештеника свих црквених општина у Словенији, амбасадорке Републике Србије Зоране Влатковић, амбасадора Босне и Херцеговине Милорада Живковића, престолонаследника Његовог Краљевског Височанства Александра II Карађорђевића, као и многих других угледних људи српског порекла у Словенији, попут привредника, спортиста, уметника, научника итд. Према томе, наш савез се не бави прошлошћу, већ смо искључиво окренути ка решавању проблема српске заједнице у Словенији и свако ко жели да нас у томе подржи је добродошао.“

На који начин би било могуће окупити, ангажовати и у истом правцу  усмерити све те многобројне савезе, удружења, савете, покрете и странке, које појединачно немају неки нарочит значај?

„Кроз историју је болна тачка нашег народа нејединство. Наш савез је неколико пута покушавао да укључи пасивне организације у наше пројекте, јер је наш став да форма удруживања није битна – битно је јединство које може да се оствари на конкретним пројектима, попут тренутно најважнијег – увођења допунске наставе српског језика у основне школе у Словенији. Нажалост, пасивне организације су остале пасивне упркос нашим многобројним позивима и молбама да се укључе, нарочито у пројекат српског језика који би требало да буде ствар која нас окупља и тера да превазиђемо све међусобне разлике. Српски језик би требало да буде изнад свих нас јер се ради о будућности наше деце и нашег народа у Словенији.

Иначе, у нашем савезу постоји неколико златних правила, а једно од њих је да нико није незамењив – ко хоће да ради, добродошао је, ко неће, молимо га да не смета и не омета рад других, а наш савез у раду сигурно нико не може зауставити. Ми смо чврсто уверени да ћемо нашим константним радом, креативношћу, залагањем, огромном енергијом коју поседујемо и коју смо пробудили или препознали код других, у наш савез привући све организације, које желе да раде, а пасивне организације нас не занимају. Боље је имати пет радника него хиљаду нерадника.“ – истиче Сладојевић.Да ли је тренутни рад Савеза Срба Словеније и Савеза српских друштава Словеније усклађен или се ради о потпуно неодвисним организацијама?

„Упркос нашој великој жељи да ускладимо рад нашег савеза са ССДС, неколицина старијих људи из ССДС, који се већ двадесетак година смењују на челу те, по нашим критеријумима, пасивне организације, блокира сарадњу из само њима знаних разлога. Понудили смо им разне видове сарадње, већ пола године им пружамо руку сарадње, али свако наше пружање руке је дочекивано негативним одговорима и изговорима или да немају времена, енергије, људи, капацитета итд. углавном своју енергију троше на то како нешто не може да се уради, а нашем савезу је та филозофија страна и неразумна. Нама сарадња са таквим организацијама није ни потребна, при том мислим на неколицину људи у ССДС а не на културна друштва, која су још увек чланови те организације. Брине нас да ће та културна друштва и људи и деца у тим друштвима, који вредно раде, постати таоци неколицине неспособних, тврдоглавих и деструктивних људи, који већ две деценије воде ССДС и блокирају напредак српске заједнице у Словенији својом безидејношћу и неспособношћу, а људи се жале и на њихове финансијске малверзације. Управо због тога је формиран Савез Срба Словеније, да окупи нову, млађу генерацију поштених, вредних и креативних људи који поседују огромну енергију и жељу да се српској заједници у Словенији омогући процват, међусобно повезивање, да се оствари позитивна енергија и остварују преко потребни пројекти –  једном речју да се у потпуности оствари потенцијал који наша многобројна заједница у Словенији несумњиво поседује.“

Председниче, реците нам за за крај овог прилога, која је ваша порука читаоцима?

„Порука нашег савеза је да се оканемо деструкције, негативне енергије, тврдоглавости, бахатости и мане да сваки Србин мора да буде Милош или Карађорђе. Размишљајмо позитивно и конструктивно, повезујмо се, радимо напорно, иако је наш посао волонтерски, јер смисао живота није само у профиту, већ и у друштвено-корисним активностима. Будимо заједница поносних људи који надграђују и обогаћују словеначко друштво и радујмо се сарадњи са нашим суграђанима било које вере или националности.“ – поручује Марко Сладојевић, председник ИО ССС.

ОВДЕ можете прочитати како је прошле године ову проблематику видио Давид Тепић, председник Савеза српске дијаспоре у Словенији.

Фото: ССС

подијелите садржај:

 1. Cvijetin каже:

  Bez komentarja,…!!, drago mi je da sam zadnjih 25.godina sudelovao zajedno sa Savezom Srpskih društva Slovenije, u raznim projektima, i doprineo da današnja generacija sme reci da su Srbi. Svako ima pravo na svoje mišljenje, ali resavanje statusa srpske zajednicke nije počelo u letu 2019.

  • Jasmina Krapše каже:

   Dragi Cvijetine, ne želim biti bezobrazna ali stvarno je krajnje vreme kao prvo, da počneš pisati kako treba.
   Potrudi se malo, ipak si predsednik jednog starog društva koje je kao što kažeš doprinelo opstanku Srba u Sloveniji.
   Kao drugo, predsednik Sladojević nije govorio o „rešavanju“ statusa nego „unapređenju i ujedinjenju“. A to je velika razlika!!
   Mogu potvrditi da je istina sve što je g. Sladojević rekao. Pre svega, meni lično bitan je ovaj zadnji deo, koji bi ti predložila da još jednom pročitaš.
   “Порука нашег савеза је да се оканемо деструкције, негативне енергије, тврдоглавости, бахатости и мане да сваки Србин мора да буде Милош или Карађорђе. Размишљајмо позитивно и конструктивно, повезујмо се, радимо напорно, иако је наш посао волонтерски, јер смисао живота није само у профиту, већ и у друштвено-корисним активностима. Будимо заједница поносних људи који надграђују и обогаћују словеначко друштво и радујмо се сарадњи са нашим суграђанима било које вере или националности.” – поручује Марко Сладојевић, председник ИО ССС.
   Pozdrav brate Cvijetine tebi i ostalim čitaocima.
   Jasmina Krapše

 2. Mile каже:

  Ovakvi Srbi su svađajući se i nadmećući ostali jedino novinarima zanimljivi
  Narod je davno umio ruke od šuplje priče

  • Анонимни каже:

   Ma kamo sreće da su samo novinarima zanimljivi. Ovo je školski primjer stvaranja podjela u našem narodu ne gledajući dali se rade svjesno po nečijem diktatu ili ne svjesno misleći da se čini i želi najbolje .

  • Dušan каже:

   Dobro bi bilo kad bi samo novinarima bilo zanimljivo . Ovo je školski primjer stvaranja podjela u našem narodu ne gledajući da li se radi svjesno po nečijim uputama ili nesvjesno misleći da se čini i želi sve najbolje .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније