Srbi u Sloveniji: Šta preduzimaju predstavnici zajednice za bolji položaj Srba u Sloveniji?

Srbi u Sloveniji: Šta preduzimaju predstavnici zajednice za bolji položaj Srba u Sloveniji?

 

Srbi u Sloveniji u proteklim godinama na različite načine izražavaju svoje nezadovoljstvo položajem u društvu. Zabilježeni su i protesti ispred ključnih državnih institucija Republike Slovenije.

 

U redakciji Našeg glasa smo pokušali prikupiti informacije o aktuelnim dešavanjima, te o namjerama čelnika vodećih organizacija Srba na području Slovenije. Kako bi smo javnosti približili načine organizovanja i djelovanja organizacija koje zastupaju interese srpskog naroda na području Slovenije, smo naša pitanja naslovili  elektronskom poštom na:
Odgovor smo dobili od g. Davida Tepića, predsjednika Saveza srpske dijaspore Slovenije.

 

G. Tepiću, koja je uloga Saveza srpske dijaspore Slovenije za ostvarenje boljeg položaja Srba u Sloveniji?
Kao što je opšte poznato, Savez srpske dijaspore Slovenije, njegovo vodstvo sa srpskim udruženjima i društvima već duži niz godina radi i energično zastupa interese srpske zajednice u Sloveniji. Kroz svoja udruženja, čuvamo tradiciju, identitet i kulturu uz izvodjenje tradicionalnih igara, pesme i muzike, kao i običaja. Uz Savez deluje i Udruženje srpskih književnika Slovenije, koje u više navrata godišnje organizuje pjesnička druženja sa pjesnicima matica, regiona i dijaspore. Naša priznanja, medalje i plakete nose jedni od najboljih aktuelnih srpskih i drugih pesnika. Ističemo i izuzetno dobru saradnju sa SPC-em Mitropolijom zagrebačko-ljubljanskom sa kojom smo uz pomoć naših sveštenika u Sloveniji po prvi put organizovali plivanje za Časni Krst i sječu Badnjaka, koje će svremenom postati tradicionalne manifestacije. Za očuvanje jezika, od izuzetnog značaja je i jedina registrovanja srpska biblioteka u Sloveniji »Vuk Karadzić« koja broji više hiljada knjiga. Dobro je napomenuti da Savez za svoje delovanje nikada nije konkurisao za novčana sredstva iz R. Srbije i R. Srpske, smatramo da naše matice imaju ozbiljne ekonomske probleme a mi smatramo da taj novac mogu upotrebiti u puno bolje svrhe. Mi smo organizacija koja deluje na prostoru republike Slovenije, dakle, tu živimo, radimo i plaćamo poreze, stoga naše konkurisanje se odnosi na R. Sloveniju i obaveza R. Slovenije je da nam deo tog novca koji kao zajednica uplaćujemo bude vraćeno kroz financiranje projekata važnih za opstanak naše zajednice. Uz sve navedeno, pravni sektror Saveza vrši besplatnu pravnu pomoć za sve gradjane Slovenije. Moram istaći da financiranje od strane Ministarstva za kulturu kao i opštinsko financiranje je abnormalno nisko ili bolje reći da i ne postoji, verujem kako je situacija ista sa svim srpskim društvima i udruženjima u Sloveniji. Mi već desetu godinu organizujemo Vesele dane srpske dijaspore u Sloveniji i u sklopu te manifestacije izražavamo zakonski dozvoljenu gradjansku zabrinutost kroz protestne šetnje ili proteste, nazovite to kako hoćete, ukazujući na neravnomjernu raspodelu financiskih sredstava, sveobuhvatnu asimilaciju naše zajednice kao i nepriznavanje srpske nacionalne manjine što je i jedini uslov kako bi opstali kao zajednica. Na sve ove, reko bi pretnje po srpsku zajednicu, ukazujemo i kroz naše elektronske medije, SRPSKA DIJSPORA , SRPSKI KNJIŽEVNICI i reviju OTADŽBINA.  Kako bi naša uloga u rešavanju srpskog pitanja postala sveobuhvatnija, a vodeći se iskustvima i mešanjem politike u rad Saveza, njegovih udruženja i društava, vodstvo je donelo istorijsku odluku i potpuno pravno-zakonski i demokratski formiralo Socijalnu stranku Srba Slovenije, koja je i uradno registrovana kod slovenačkih institucija. Kao stranka se vodimo idejom političke demokratske borbe za priznavanje srpske nacionalne manjine kao i jači ekonomski položaj Srba i svih drugih gradjana u evropskoj Sloveniji.
Kakav je odnos  Saveza srpske dijaspore Slovenije prema Savezu srpskih društava Slovenije, koji se deklariraju kao krovna organizacija Srba u Sloveniji? Prokomentarišite stav Saveza prema Nacionalnom savetu Srba Slovenije.
Mi kao Savez ističemo važnost delovanja Saveza srpskih društava Slovenije, kao i njegovu posvećenost očuvanju našeg identiteta, jezika, kulture i običaja. Svako udruženje ili društvo koje radi na tom polju i doprinosi manje ili više našem opstanku sa radošću prihvatamo i odobravamo. Izmedju dva Saveza postoje manja neslaganja kao što nalažu i demokratske vrednosti, ali sigurno ni na koji način ne dovode jedinstvo srpske zajednice u pitanje. Krucialna pitanja za našu zajednicu su od opšteg interesa oba Saveza i u skladu sa tim smo radili na jednom sporazumu koji bi vodio ka zajedničkim nastupima prema otvorenim i važnim pitanjima Srba u Sloveniji.  Sporazum sam lično pisao i poslao predsedniku Saveza srpskih društava Slovenijie Dragi Vojvodiću, vjerujem da će uz odredjene male izmjene u skoro vreme biti i potpisan. Savez srpske dijaspore Slovenije,  Socijalna stranka Srba Slovenije kao i Savez srpskih društava Slovenije nema ama baš nikakav stav, osim stava nepriznavanja prema lažnoj organizaciji koja sebe smatra nekakvom krovnom organizacijom Srba u Sloveniji, dakle govorimo o takozvanom Nacionalnom savetu Srba Slovenije, to smo vrlo otvoreno rekli na sastanku u Ambasadi Srbije na kojem smo uz ambasadorku Zoranu Vlaović i tada prvog konzula Ivanu Jakšić prisustvovali i moja malenkost David Tepić, podpredsednik Saveza i stranke Igor Mitić kao i predsednik Saveza srpski društava Drago Vojvodić. Važno je reći da i formalno-pravno  NSSS ne može biti krovna organizacija, za to je zakonski predvidjeno da moraju imati najmanje tri udruženja ili društva koja aktivno deluju, oni su po pravnom pogledu organizaciono samo društvo. Ali krenimo iz početka kako bi Vam jasnije bilo zbog čega je formiran takozvani NSSS, kao prvo Savet se formira odmah i nedugo po formiranju Socijalne stranke Srba Slovenije, kao drugo za predsednika Saveta, bivši premijer Slovenije, uvidevši kolaps na izborima 2018-tte, postavlja svog poslanika u parlamentu R. Slovenije Branislava Rajića. Dakle, NSSS je formiran isključivo kako bi privukao srpsku populaciju Cerarevom SMC-u i koliko toliko ublažio debakl na izborima. Kao političku i teledirigovanu podvalu Branislav Rajić obilazi srpska udruženja i društva obećavajući priznavanje srpske nacionalne manjine u roku od pola godine, ali medjutim na predlog poslanice Levice Violete Tomić da se na dnevni red uvrsti pitanje priznavanja nacionalnih manjina za narode bivše SFRJ »srpski« SMC-ovi poslanici Branislav Rajić i Dragan Matić uz još neke »naše« poslanike drugih slovenačkih stranka, glasaju protiv! U politici je stvar vrlo jasna, glasa se po sistemu, kako kaže lider stranke ili bolje rečeno VEŽI KONJA GDE GAZDA KAŽE! Takva vrsta političke podvale nije izvedena prvi put, Vi znate i na svojoj koži ste osjetili to više puta, tako imamo »srpske« političare poput raznih Jankovića, Popovića itd… koji dobiju srpske glasove, a za srpsku zajednicu ili priznavanje srpske nacionalne manjine ne kažu niti jednu jedinu reč.
Koji pristup i postupke namerava poduzeti Savez srpske dijaspore Slovenije za udruživanje i jačanje nejedinstvene srpske zajednice? Dali mislite da postoji mogućnost institucionalnog rešavanja  problema organizovanja Srba u Sloveniji?
Neke od postupaka sam već naveo u gore navedenom, vrlo je bitan već spomenuti sporazum kao i otvorena komunikacija sa svim relevantnim činiocima za srpsku zajednicu u Sloveniji. Savez nikada neće biti remetilački faktor, uvek ćemo težiti kompromisu i zajedničkom pristupu rešavanju problema, otvoreno ćemo zagovarati priznavanje srpske nacionalne manjine kroz ustavne i zakonske propise R. Slovenije, što je i naš osnovni cilj. Kao Socijalna stranka Srba Slovenije, uspostavljaćemo i razvijati najbolje moguće ekonomske, prijateljske i bratske odnose sa predstavnicima Srba iz matica, regiona i dijaspore. Stranka je, kao što već znate, uz najavljeno povlačenje, iz privatnih razloga, Saše Gajića kao njenog prvog predsednika u jednoj sveobuhvatnoj rekonstrukciji i ovom prilikom pozivamo sve zainteresovane da se odazovu pozivu stranke na neformalne razgovore o rukovodećim funkcijama u samom vrhu, kao i njenim organizacionim jedinicama i institucialnoj političkoj borbi za prava srpske zajednice kao i prava svih gradjana Slovenije. Socijalna straka Srba Slovenije koja bi na rukovodećim mestima imala poštene ljude iz oba Saveza, može biti rešenje organizovanosti naše zajednice. Dakle, svima bi moralo biti jasno da nejedinstvo nije problem, već neorganizovanost, koja je posledica delovanja pojedinih korumpiranih političara u Sloveniji i nažalost pojedinaca u Ministarstvu vanjskih poslova R. Srbije, naravno ja iz razumljivih razloga neću govoriti o imenima ali budite uvereni da to vreme polako dolazi.

podijelite sadržaj:

 1. ing.MIlos Djonović kaže:

  Dobar komentar gen.sekretara stranke.
  ing.Milos Djonović

  • Jasmina Krapše kaže:

   Poštovani urednici, poštovani g. Kondiću,

   Dosta redovno pratim vaš „Naš glas“ , pa sam tako i pročitala ovaj i kao prvo čestitam vam na dobrom i veoma preglednom radu.
   Pored svih zanimljivih objava u ovom broju, pala mi je u oko i ova Srbi u Sloveniji sa veoma interesantnim izlaganjem g. Tepića.
   No, još više me ipak iznenadilo da nije bilo odgovora od druga dva saveza, što je veoma interesantno, obzirom da i ta dva druga tvrde kako vredno rade i doprinose istim pitanjima kao i gornji sagovornik.

   Možete li mi ako nije problem odgovoriti kada i na koju e-adresu ste poslali pitanja upućena NSSS čija sam i sama članica, pa me stoga zanima opravdano, zašto nismo dali odgovor ako smo dobili pitanje.

   Radila sam do sada i radiću uvek u interesu Srba u Sloveniji i to na svim mogućim nivojima gde god mogu bilo kako pripomoći, pa se tako trudim i po pitanju poštovanja i razumne saradnje između Saveza srpskih društava Slovenije i NSSS, naravno i Saveza dijaspore ako i kada rade u tom istom interesu.
   Zbog toga Vas i zamoljavam da mi odgovorite na pitanje

   Želim uspešan rad KD Brdo i dalje, i šaljem srdaćan pozdrav svim Brđanima

   Jasmina Krapše iz Maribora

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije

error: Sadržaj je zaštićen.