Срби у Словенији: Шта предузимају представници заједнице за бољи положај Срба у Словенији?

Срби у Словенији: Шта предузимају представници заједнице за бољи положај Срба у Словенији?

 

Срби у Словенији у протеклим годинама на различите начине изражавају своје незадовољство положајем у друштву. Забиљежени су и протести испред кључних државних институција Републике Словеније.

 

У редакцији Нашег гласа смо покушали прикупити информације о актуелним дешавањима, те о намјерама челника водећих организација Срба на подручју Словеније. Како би смо јавности приближили начине организовања и дјеловања организација које заступају интересе српског народа на подручју Словеније, смо наша питања насловили  електронском поштом на:
Одговор смо добили од г. Давида Тепића, предсједника Савеза српске дијаспоре Словеније.

 

Г. Тепићу, која је улога Савеза српске дијаспоре Словеније за остварење бољег положаја Срба у Словенији?
Као што је опште познато, Савез српске дијаспоре Словеније, његово водство са српским удружењима и друштвима већ дужи низ година ради и енергично заступа интересе српске заједнице у Словенији. Кроз своја удружења, чувамо традицију, идентитет и културу уз изводјење традиционалних игара, песме и музике, као и обичаја. Уз Савез делује и Удружење српских књижевника Словеније, које у више наврата годишње организује пјесничка дружења са пјесницима матица, региона и дијаспоре. Наша признања, медаље и плакете носе једни од најбољих актуелних српских и других песника. Истичемо и изузетно добру сарадњу са СПЦ-ем Митрополијом загребачко-љубљанском са којом смо уз помоћ наших свештеника у Словенији по први пут организовали пливање за Часни Крст и сјечу Бадњака, које ће свременом постати традиционалне манифестације. За очување језика, од изузетног значаја је и једина регистровања српска библиотека у Словенији »Вук Карадзић« која броји више хиљада књига. Добро је напоменути да Савез за своје деловање никада није конкурисао за новчана средства из Р. Србије и Р. Српске, сматрамо да наше матице имају озбиљне економске проблеме а ми сматрамо да тај новац могу употребити у пуно боље сврхе. Ми смо организација која делује на простору републике Словеније, дакле, ту живимо, радимо и плаћамо порезе, стога наше конкурисање се односи на Р. Словенију и обавеза Р. Словеније је да нам део тог новца који као заједница уплаћујемо буде враћено кроз финанцирање пројеката важних за опстанак наше заједнице. Уз све наведено, правни сектрор Савеза врши бесплатну правну помоћ за све градјане Словеније. Морам истаћи да финанцирање од стране Министарства за културу као и општинско финанцирање је абнормално ниско или боље рећи да и не постоји, верујем како је ситуација иста са свим српским друштвима и удружењима у Словенији. Ми већ десету годину организујемо Веселе дане српске дијаспоре у Словенији и у склопу те манифестације изражавамо законски дозвољену градјанску забринутост кроз протестне шетње или протесте, назовите то како хоћете, указујући на неравномјерну расподелу финанциских средстава, свеобухватну асимилацију наше заједнице као и непризнавање српске националне мањине што је и једини услов како би опстали као заједница. На све ове, реко би претње по српску заједницу, указујемо и кроз наше електронске медије, СРПСКА ДИЈСПОРА , СРПСКИ КЊИЖЕВНИЦИ и ревију ОТАЏБИНА.  Како би наша улога у решавању српског питања постала свеобухватнија, а водећи се искуствима и мешањем политике у рад Савеза, његових удружења и друштава, водство је донело историјску одлуку и потпуно правно-законски и демократски формирало Социјалну странку Срба Словеније, која је и урадно регистрована код словеначких институција. Као странка се водимо идејом политичке демократске борбе за признавање српске националне мањине као и јачи економски положај Срба и свих других градјана у европској Словенији.
Какав је однос  Савеза српске дијаспоре Словеније према Савезу српских друштава Словеније, који се декларирају као кровна организација Срба у Словенији? Прокоментаришите став Савеза према Националном савету Срба Словеније.
Ми као Савез истичемо важност деловања Савеза српских друштава Словеније, као и његову посвећеност очувању нашег идентитета, језика, културе и обичаја. Свако удружење или друштво које ради на том пољу и доприноси мање или више нашем опстанку са радошћу прихватамо и одобравамо. Измедју два Савеза постоје мања неслагања као што налажу и демократске вредности, али сигурно ни на који начин не доводе јединство српске заједнице у питање. Круциална питања за нашу заједницу су од општег интереса оба Савеза и у складу са тим смо радили на једном споразуму који би водио ка заједничким наступима према отвореним и важним питањима Срба у Словенији.  Споразум сам лично писао и послао председнику Савеза српских друштава Словенијие Драги Војводићу, вјерујем да ће уз одредјене мале измјене у скоро време бити и потписан. Савез српске дијаспоре Словеније,  Социјална странка Срба Словеније као и Савез српских друштава Словеније нема ама баш никакав став, осим става непризнавања према лажној организацији која себе сматра некаквом кровном организацијом Срба у Словенији, дакле говоримо о такозваном Националном савету Срба Словеније, то смо врло отворено рекли на састанку у Амбасади Србије на којем смо уз амбасадорку Зорану Влаовић и тада првог конзула Ивану Јакшић присуствовали и моја маленкост Давид Тепић, подпредседник Савеза и странке Игор Митић као и председник Савеза српски друштава Драго Војводић. Важно је рећи да и формално-правно  НССС не може бити кровна организација, за то је законски предвидјено да морају имати најмање три удружења или друштва која активно делују, они су по правном погледу организационо само друштво. Али кренимо из почетка како би Вам јасније било због чега је формиран такозвани НССС, као прво Савет се формира одмах и недуго по формирању Социјалне странке Срба Словеније, као друго за председника Савета, бивши премијер Словеније, увидевши колапс на изборима 2018-тте, поставља свог посланика у парламенту Р. Словеније Бранислава Рајића. Дакле, НССС је формиран искључиво како би привукао српску популацију Цераревом СМЦ-у и колико толико ублажио дебакл на изборима. Као политичку и теледириговану подвалу Бранислав Рајић обилази српска удружења и друштва обећавајући признавање српске националне мањине у року од пола године, али медјутим на предлог посланице Левице Виолете Томић да се на дневни ред уврсти питање признавања националних мањина за народе бивше СФРЈ »српски« СМЦ-ови посланици Бранислав Рајић и Драган Матић уз још неке »наше« посланике других словеначких странка, гласају против! У политици је ствар врло јасна, гласа се по систему, како каже лидер странке или боље речено ВЕЖИ КОЊА ГДЕ ГАЗДА КАЖЕ! Таква врста политичке подвале није изведена први пут, Ви знате и на својој кожи сте осјетили то више пута, тако имамо »српске« политичаре попут разних Јанковића, Поповића итд… који добију српске гласове, а за српску заједницу или признавање српске националне мањине не кажу нити једну једину реч.
Који приступ и поступке намерава подузети Савез српске дијаспоре Словеније за удруживање и јачање нејединствене српске заједнице? Дали мислите да постоји могућност институционалног решавања  проблема организовања Срба у Словенији?
Неке од поступака сам већ навео у горе наведеном, врло је битан већ споменути споразум као и отворена комуникација са свим релевантним чиниоцима за српску заједницу у Словенији. Савез никада неће бити реметилачки фактор, увек ћемо тежити компромису и заједничком приступу решавању проблема, отворено ћемо заговарати признавање српске националне мањине кроз уставне и законске прописе Р. Словеније, што је и наш основни циљ. Као Социјална странка Срба Словеније, успостављаћемо и развијати најбоље могуће економске, пријатељске и братске односе са представницима Срба из матица, региона и дијаспоре. Странка је, као што већ знате, уз најављено повлачење, из приватних разлога, Саше Гајића као њеног првог председника у једној свеобухватној реконструкцији и овом приликом позивамо све заинтересоване да се одазову позиву странке на неформалне разговоре о руководећим функцијама у самом врху, као и њеним организационим јединицама и институциалној политичкој борби за права српске заједнице као и права свих градјана Словеније. Социјална страка Срба Словеније која би на руководећим местима имала поштене људе из оба Савеза, може бити решење организованости наше заједнице. Дакле, свима би морало бити јасно да нејединство није проблем, већ неорганизованост, која је последица деловања појединих корумпираних политичара у Словенији и нажалост појединаца у Министарству вањских послова Р. Србије, наравно ја из разумљивих разлога нећу говорити о именима али будите уверени да то време полако долази.

подијелите садржај:

 1. ing.MIlos Djonović каже:

  Dobar komentar gen.sekretara stranke.
  ing.Milos Djonović

  • Jasmina Krapše каже:

   Poštovani urednici, poštovani g. Kondiću,

   Dosta redovno pratim vaš „Naš glas“ , pa sam tako i pročitala ovaj i kao prvo čestitam vam na dobrom i veoma preglednom radu.
   Pored svih zanimljivih objava u ovom broju, pala mi je u oko i ova Srbi u Sloveniji sa veoma interesantnim izlaganjem g. Tepića.
   No, još više me ipak iznenadilo da nije bilo odgovora od druga dva saveza, što je veoma interesantno, obzirom da i ta dva druga tvrde kako vredno rade i doprinose istim pitanjima kao i gornji sagovornik.

   Možete li mi ako nije problem odgovoriti kada i na koju e-adresu ste poslali pitanja upućena NSSS čija sam i sama članica, pa me stoga zanima opravdano, zašto nismo dali odgovor ako smo dobili pitanje.

   Radila sam do sada i radiću uvek u interesu Srba u Sloveniji i to na svim mogućim nivojima gde god mogu bilo kako pripomoći, pa se tako trudim i po pitanju poštovanja i razumne saradnje između Saveza srpskih društava Slovenije i NSSS, naravno i Saveza dijaspore ako i kada rade u tom istom interesu.
   Zbog toga Vas i zamoljavam da mi odgovorite na pitanje

   Želim uspešan rad KD Brdo i dalje, i šaljem srdaćan pozdrav svim Brđanima

   Jasmina Krapše iz Maribora

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније